Foto: Promo

Peti Festival francuskog filma u Srbiji od 14. do 18. juna

Početak
01/06/2023

Srdan Golubović: “Pozivam mlade da dođu na festival i osete francusku strast prema filmu”

Peti festival francuskog filma biće održan od 14. do 18. juna na nekoliko lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu.

Ovim povodom je danas održana i konferencija za medije, kao najava događaja. Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani predstavljen je program festivala, a prisutnima su se obratili Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji, Milica Ilčić, organizatorka manifestacije Starogradsko leto, Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu pri Ambasadi Francuske, Srdan Golubović, reditelj i kum festivala i Igor Stanković, direktor festivala. Iz Francuske se, putem video poziva, uključio i reditelj Olivije Babine, autor filma Normalna (Normale) koji će biti prikazan na festivalu.

Foto: Filip Olćan

Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu.

Pjer Košar pozdravio je prisutne i o građenju veza francuske i srpske kulture izjavio: “Našu vezu gradimo upravo putem ovakvih manifestacija kao što je Festival francuskog filma koji Ambasada Francuske i Francuski institut organizuju zajedno sa partnerima iz Srbije. Francuska i Srbija od 2019. godine imaju Sporazum o koprodukcijama i festival je jedan od rezultata tog sporazuma i zadovoljan sam što koprodukcija između naše dve zemlje ima sve više. Prisustvo frankofonih filmova je sve veće zahvaljujući distributeru MegaCom Film i Igoru Stankoviću koji se nedavno vratio iz Kana sa filmovima koji će biti deo ovogodišnjeg festivala. Zahvalio bih se i Srdanu Goluboviću, čuvenom srpskom reditelju koji je prihvatio da bude kum našeg festivala. Naše manifestacije ne bi bilo bez podrške partnera, a to su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Stari grad, kompanija Mlekoprodukt, MPC Properties, United Moment, TV 5 Monde, kao i mnogobrojni medijski partneri”.

LA VIE EN ROSE: Kada se osvrnete na prethodnih pet godina postojanja festivala, na šta ste najponosniji?

Katrin Fodri (Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji): Najveći uspeh ovog festivala je da se on rodio, postoji i razvija se. Zahvalni smo Igoru Stankoviću na usudu i ideji da osnuje festival. Ponosni smo na vezu sa Kanom i na to što će dva filma upravo sa Kanskog festivala biti predstavljena na našem.

Foto: Filip Olćan

Projekcije će biti održane na obalama reka Sava i Dunav (Kosančićevom vencu, Silosima i na platou između dve kule na Ušću). Francuski filmovi gledaće se i u bioskopskim salama u Nišu i Novom Sadu (u bioskopu Vilingrad i u Kulturnom centru Novog Sada). Prikazivanjem filmova na Kosančićevom vencu ujedno će biti otvorena i manifestacija Starogradsko leto u organizaciji opštine Stari grad. 

Festival svake godine bira kuma ili kumu koji svojim reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je reditelj Srdan Golubović, nagrađivani autor čiji filmovi su ostvareni u koprodukciji sa Francuskom.

Ulaz na festival je besplatan, a satnica i finalni program biće uskoro objavljeni. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

U ovoj kući je živeo Erik Sati: Na tom mestu samo jedna stvar seća na umetnika

Sledeći članak

Posle Kana, ovo ostvarenje otvara peti Festival francuskog filma u Srbiji

Ne propustite

Za sve ljubitelje Formule 1 – konačno se zna kada izlazi film sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi

Film prati život penzionisanog vozača Sonija Hejsa, kojeg igra holivudski velikan, koji

Iskreno o trećoj sezoni serije “Bridgerton” –  modni osvrt na detalje koji su vam možda promakli

Pre samo par dana svet umetnosti i kinematografije ponovo je uzburkao dobro

Ko je bila Françoise Hardy, francuska muzička ikona, čije pesme i danas čujemo na svakom koraku?

Svetom je odjeknula vest da je u 80. godini preminula Françoise Hardy,