Foto: Wikipedia/Public Domain

U ovoj kući je živeo Erik Sati: Na tom mestu samo jedna stvar seća na umetnika

Početak
31/05/2023

„Ormar“, tako je Erik Sati zvao svoju kuću. Francuski kompozitor, pisac i pijanista koji je stvarao u doba impresionizma, ostao je upamćen po neobičnim nazivima dela i osobitom načinu života. Kako je gotovo sve u njegovom životu bilo intrigantno, tako je to bio i dom u kom je živeo.

Bili smo ispred njegove kuće na Monmartru u Parizu, na adresi Rue Cotrot 6, pitavši se šta ćemo tamo zateći. Međutim, na tom mestu samo spomen ploča sa imenom ovog umetnika, seća na njegov život i delo.

Foto: Wikipedia/Public domain

Zanimljivosti o kući Erika Satia

Zbog svog siromaštva bio je primoran da se iz većeg stana preseli u manji, koji je zapravo bio prizemni ormar. Prostor je bio toliko uzak da je kompozitorev krevet blokirao vrata od potpunog otvaranja. Tokom hladnih noći grejao se spavajući obučen u što više odeće. Tu je živeo između jula 1896. i oktobra 1898. godine.

Foto: LA VIE EN ROSE

Zbog loših uslova za život u toj kući, nije nastalo mnogo kompozicija. Jedan od popularnijih komada koji su stvoreni u tom periodu je „Pieces froides“ iz 1897. godine.

Ornela Volta, francuska muzikološkinja, esejista i prevodilac je veliki deo svoje karijere posvetila istraživanju Satijevog stvaralaštva. Skoro pola veka Volta je proučavala spise o njegovom životu i umetnosti. Shodno tome, 1983. godine je njegovu kuću pretvorila u muzej.

Foto: LA VIE EN ROSE

Musee-Placard d’Erik Satie (Muzej ormarića Erika Satija) bio je minijaturni muzej posvećen liku i delu ovog umetnika. Navodno, ovo je bio jedan od najmanjih muzeja na svetu.

Volta je bila i u ulozi kustosa, a publika je bila puštana u sobu po dvoje. U prostoriji su bili izloženi predmeti koji su pripadali Satiju, uglavnom crteži i portreti, kao i autorizovana replika gotove skulpture umetnika Man Reja “The Gift” (1921), čiji je original Sati pomogao u izradi. Volta je bila primorana da zbog nedostatka subvencija zatvori muzej 2008. godine. Preminula je 2020. u 93. godini života.

Spomen ploča kompozitoru visi na ulazu u Rue Cotrot 6, iznad vrata njegove kuće.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

“S ljubavlju, Vinsent” je čista magija na filmskom platnu

Sledeći članak

Peti Festival francuskog filma u Srbiji od 14. do 18. juna

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine