Foto: Promo

Posle Kana, ovo ostvarenje otvara peti Festival francuskog filma u Srbiji

Početak
08/06/2023

Posle Kana, film „Vensan mora da umre“ Stefana Kastana otvara Festival francuskog filma u Beogradu. Festival francuskog filma biće održan od 14. do 18. juna u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala. Projekcije će biti održane na Kosančićevom vencu, Silosima i na platou između “Ušće” poslovnih centara. Program Off: Rediteljke posvećen francuskim autorkama publika će moći da pogleda u mts Dvorani, dok će deo programa biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada i Vilingradu u Nišu.

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji i MegaCom Film uz podršku partnera: Ministarstva kulture Republike Srbije, Opštine Stari grad, kompanija Mlekoprodukt sa linijom francuskih sireva Ile de France, MPC Properties, TV 5 Monde, kao i mnogobrojnih medijskih sponzora.

Festival će u sredu, 14. juna na Kosančićevom vencu otvoriti ostvarenje „Vensan mora da umre“ autora Stefana Kastana kada će biti održan i razgovor sa autorom. Film će reprizno biti prikazan u četvrtak, 15. juna u Silosima. „Vensan mora da umre“ premijerno jeprikazan u okviru Nedelje kritike ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala. „Pod zvezdama“ Sebastijana Tilara biće prikazan u četvrtak, 15. juna na platou između “Ušće” poslovnih centara, a u subotu 17. juna na Kosančićevom vencu.

Francusko ostvarenje Normalna“ Olivijea Babinea, autora koji se po drugi put vraća na festival, biće prikazano u petak, 16. juna na Kosančićevom vencu (a reprizno u subotu i nedelju na Ušću i u Silosima). Nakon Beograda, autor će sa svojim filmom posetiti i Novi Sad, gde će u četvrtak, 15. juna biti organizovana projekcija u Kulturnom centru Novog Sada. Posle svih projekcija biće održan razgovor sa autorom.

„Kuća“ Anise Bonfon biće prikazan u četvrtak i petak, 15. i 16. juna na Kosančićevom vencu i u Silosima. Dok će „Velika kola“ Filipa Garela biti prikazan u petak, 16. juna na Ušću, a dan posle i u Silosima. Ovo ostvarenje gledaće se i u Nišu, u Vilingradu, u četvrtak, 15. juna. „Soliter“ Gijoma Niklua biće prikazan u nedelju 18. juna u 21 čas na Ušću.

Još jedan film koji stiže sa nedavno završenog festivala u Kanu je ostvarenje „Salem“ Žan-Bernar Marlena koji će biti prikazan u nedelju, 18. juna u 21 čas na Kosančićevom vencu. Film je prikazan u selekciji Izvestan pogled.

U okviru OFF programa: Rediteljke publika će u mts Dvorani gledati filmove „Zaljubljena Anais“ Šarlin Buržoa Take, „Baš me briga“ Emanuel Mar i Žili Lekustr, „Beskrajno leto“ Emili Osel i „Plejlista“ autorke Nin Antiko.

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije je slobodan.

Više informacija o programu na: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2023/

Trejleri:

Pod zvezdama

Normalna

Soliter

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Peti Festival francuskog filma u Srbiji od 14. do 18. juna

Sledeći članak

Festivali u Srbiji koji garantuju dobar provod tokom leta

Ne propustite

Naša topla preporuka: filmovi koje treba da pogledate u svojim dvadesetim

Dvadesete važe za godine, kada se osećamo izgubljeno i istražujemo sebe, na

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,