Muškarci, zašto grešite?

Početak
03/11/2022

Otmenost, prefinjena elegancija, jednostavnost ali u isti mah skupoća koja se ne meri brojem potrošenog novca na garderobu već umećem nošenja. Toga je nažalost, sve manje. Beograđani su zaboravili na cipele i šešire, dok Beograđanke ni ne znaju činjenicu da su njihove majke i bake nekada imale više stila od Italijanki.

Bilo kako bilo, nalazimo se u vremenu koje plasira novu modu, modu koja je jasna samo onima koji joj se priklanjaju. A takvih je, sve više. Počevši od golih stomaka i pozadine, izražene neprirodnosti, pa do toga da jači pol nosi sve uže stvari. Nelagodno na samu pomisao, zar ne?

Današnjom svetskom i domaćom modnom scenom zagospodario je skup onoga što se ni u pokušaju ne može nazvati modom. Velike kuće, čast izuzecima, priklonile su se kvantitetu i zarad “neobičnosti” i “zanimljivosti” počele sa kreiranjem onoga što ni sam osnivač da je živ, ne bi želeo da stoji iza njegovog imena.

Jasno vam je kakva je situacija u svetu, no, vratimo se na Beograd. Budući da je i ovde taj isti svet uspeo da uplete svoje prste, priča se neće puno razlikovati. Kada je reč o modi, uvek se dame stavljaju u fokus, međutim i muškarci zaslužuju u ovoj priči svojih pet minuta. Doduše, ne baš tako slavnih.

Pjer Karden okarakterisao nas je kao jednog od najlepših naroda. I to jeste istina. Malo je mesta na svetu gde ima toliko lepih ljudi. I oni stari Beograđani i Beograđanke ostali su lepi, ponoseći se svojim godinama i prirodi. Međutim, kada su u pitanju mlađi sugrađani, nešto je krenulo po zlu. Moda, naravno. Svet nam je doneo ono što nikada ne bismo prihvatili da razmišljamo svojom glavom. Ne greše dame toliko, koliko je muškaraca koji se prepuštaju stilu koji nije njihov. Nego, zarad modernosti, misleći da je tako ispravno, oblače ono što im se nažalost jedino i pruža.

Farmerke nikada ne mogu zameniti pantalone. U redu je nositi džins, ali znati kako. A često uz te iste farmerke kombinuju sportske patike i to sa vazdušnim đonom. Kada bi znali da postoje i Air Max “Isusove patike” sa svetom vodicom u đonu i krstom koji krasi pertle, verovatno bi i to nosili. Da situacija bude još tužnija, to zaista i postoji. Zamislite na primer nekog našeg velikana u sličnim patikama. Uvrnuto, zar ne? Ako postoji ljubav prema sportskom načinu odevanja i patikama, uvek postoji ona opcija – sportska elegancija, u kojoj biste izgledali ležerno, ali prefinjeno.

Goli gležnjevi i ne bi bili toliki problem da uz to ne nose i uske pantalone. Bolje je onda izmisliti muške helanke za svaki dan, zar ne? Šalu na stranu, tada bi moda zaista onda dotakla dno. Još uvek traje borba da li će se ona vratiti u normalu, ili sve dublje tonuti.

U nastavku je fotografija stranca u Beogradu, ali odličan primer rečenica iz prethodnog pasusa i ono što sledi većina.

Košulje su postale misaona imenica, osim ako nije u pitanju neki sastanak. Zar nam treba povod da budemo “skockani”? Budite sami sebi povod da izgledate lepo. I spolja i iznutra, svaki dan. I to je jedan način rada na sebi.

Ako je skupo, ne znači da je sa ukusom

Knez Mihailova je ulica gde možete videti najrazličitije stilove. Ukuse i neukuse. Skupe se Beograđani i oni drugi, te odlaze u lokalne modne kutke kako bi odvojili vreme za kupovinu. Ali, izađu sa manje stila nego što su ušli. Kupe majicu ili neki drugi modni komad, misleći da je to samo po sebi dobro jer je skupo. I većina taj isti komad ne ume da nosi, već on nosi njih.

Neki mališan štedi novac koji mu daju roditelji za džeparac kako bi kupio patike sa likom Karla Lagerfelda. Ne zato što to istinski voli, već jer i njegovi vršnjaci nose. A Karl Lagerfeld je sve samo ne njegova glava na modnom komadu kojim gazimo zemlju.

Sat sa kućištem “većim od šake

Mnogi misle da kada ruku ukrase satom izgledaju ozbiljno. Greška. I on ima svoje pravilo kada i kako se nosi. Ali, sigurno ne uz trenerku, i sigurno ne uz patike (one sportske). Pre nego da ga kupite ili stavite na zglob, pročitajte kako je on uopšte i nastao. Znanje o onome što birate da nosite na sebi je od izuzetne važnosti.

Ne dozvolite da se moda 21. veka igra sa vama i da od vas pravi ono što niste.

U nastavku pogledajte fotografije – moda u Beogradu nekada i sada. Šta vam se više dopada?

Levo – foto: Žaklina Medenica 2022. ; Desno – foto: Bane Đorđević 1960.
Levo – foto: Žaklina Medenica 2022. ; Desno – foto: Nepoznati autor, 1940.
Levo – foto: Žaklina Medenica 2022. ; Desno – foto: Bane Đorđević 1960.
Levo – foto: Žaklina Medenica 2022. ; Desno – foto: Stevan Kragujevic, 1960.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Dan kada je Milena Dravić haljinom domaćeg kreatora pokorila svet

Sledeći članak

Kritike velikana svetske književnosti upućene modi, ostavljaju duboka pitanja u ljubiteljima iste

Ne propustite

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i

Bili smo u bekstejdžu revije Ralph Lauren u Milanu i zabeležili najlepše momente

Ekskluzivno na LA VIE EN ROSE pogledajte inovativnu mušku kolekciju brenda Ralph

Alesandro Mikele zna šta radi – pogledajte njegovu prvu kolekciju za modnu kuću Valentino

Do ponedeljka ujutru, ovoletnja Milanska nedelja mode protekla je uglavnom po scenariju.