Foto: Arhiva

1960: Beograđanke su nekada imale više stila od Italijanki

Početak
31/07/2022

Vratimo se na tren u prošlost i prisetimo normalnosti i minimalizma. 1960. godina smatra se jednom od važnih prekretnica kada je moda u pitanju. Iz tog razloga, sa 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄 zavirite u ono što se zaista smatralo elegancijom i stilom. Beograđanke su svojom lepotom, učtivošću i načinom odevanja bile daleko ispred dama iz sveta, kao što su naprimer Italijanke.

Foto: Bane Đorđević, Beograd 1960.

1960. su u mnogim stvarima oslobodile žene pa tako je i moda postala slobodnija, tih godina pojavila se mini suknja koju su u prvo vreme nosile samo one najhrabrije. Mary Quant model mini suknje postao je u to vreme vrlo brzo prihvaćen.

Na ulicama Beograda nije bilo dame koja na sebi nije nosila haljinu ili upravo ovu suknju, jednostavno, svaka je bila elegantna i otmena. Umele su da nose garderobu, a da ne dopuštaju “garderobi da nosi njih”. Diktirale su pravila. Privlačile su muškarce jednostavnošću i prirodnom lepotom. Što nije slučaj i danas… nažalost.

Pridavale su važnosti svakom detalju. Od frizure i šminke, do garderobe, naravno. Nisu bile mnogo našminkane, ali su i dalje izgledale sređeno i urbano. Pored sebe su imale muškarce koji su u to vreme nosili košulje sa različitim dezenima. Ova godina se i smatra jednom od “najšarenijih”, budući da su nekada umeli da spoje nespojivo ili da nose garderobu jarkih boja.

U današnjici, svedeoci smo toga da se ovaj period žestoko bori za svoje mesto u svim onim kolekcijama koje su označene kao retro. Između ostalih u ovom dobu su svoju inspiraciju pronašli veliki modni giganti: Alberta Ferretti, Azzaro, Bottega Veneta, Giambattista Valli, Jean Paul Gautier, Jil Sander, Prada, ali i mnogi drugi.

Foto: Bane Đorđević, Beograd 1960.

Da biste u pravom smislu doživeli modu šezdesetih, preporučujemo da odgledate stari jugoslovenski film “Ljubav i moda” koji je u celosti i na najlepši način prikazao Beograd u tom periodu.

Scena iz filma “Ljubav i moda”, Beograd 1960.

1960. godina prekretnica za kulturu i umetnost
Samo dve manifestacije kulture – Sajam knjiga koji je počeo 1958. i FEST 1971. godine – izlaze iz okvira šeste decenije, a sve ostale u kojima uživamo i danas počele su upravo u tom periodu.
Festival kratkometražnog i dokumentarnog filma (1960), Oktobarski salon (1960), institucija koja je svojevremeno zaista okupljala likovnu elitu ovih prostora, Beogradsko proleće (1961) – reprezentativni festival koji se, nažalost, u međuvremenu ugasio, BITEF (1967), Radost Evrope (1968), BEMUS (1969)… samo su neki od kulturnih dešavanja u prestonici koji su obeležili ovo “zlatno doba”.

Kao što znate, moda se ciklično vraća, šezdesete godine su i danas velika inspiracija kreatorima, modnim pistama, a u svetskim buticima zaista su zagospodarili modeli koji podsećaju na ovaj period. Nadamo se da će se moda nalik ovoj vratiti. Da će lepši pol shvatiti da je čar u jednostavnosti i istinskoj eleganciji, a muškarci ponovo početi da cene ono što je dama, u svakom smislu te reči. Od ponašanja, do izgleda. Nama ostaje da posmatramo Beograd kako se menja…

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Komadi letnje obuće sa kojima nećete pogrešiti ove sezone

Sledeći članak

Espadrile Ane Vintur dokaz da je manje uvek više

Ne propustite

Makaze na fasadi su i danas tu: priča o krojačkoj radnji u Balkanskoj ulici iz 1885. godine

Stari zanati bili su naširoko rasprostranjeni Beogradom, a kao najpoznatija ulica grada

Po kome je Čumićevo sokače dobilo naziv? Odgovor vam donosimo uz fotografije

Čumićevo sokače u centru Beograda dobro je poznato kako stanovnicima prestonice, tako

Priča o jednoj Gordani koja je bila oličenje stila stare Srbije

Ignjat Bajloni je rođen je u mestu Litomišlu u Češkoj, u to vreme