Foto: Arhiva

1960: Beograđanke su nekada imale više stila od Italijanki

Početak
31/07/2022

Vratimo se na tren u prošlost i prisetimo normalnosti i minimalizma. 1960. godina smatra se jednom od važnih prekretnica kada je moda u pitanju. Iz tog razloga, sa 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄 zavirite u ono što se zaista smatralo elegancijom i stilom. Beograđanke su svojom lepotom, učtivošću i načinom odevanja bile daleko ispred dama iz sveta, kao što su naprimer Italijanke.

Foto: Bane Đorđević, Beograd 1960.

1960. su u mnogim stvarima oslobodile žene pa tako je i moda postala slobodnija, tih godina pojavila se mini suknja koju su u prvo vreme nosile samo one najhrabrije. Mary Quant model mini suknje postao je u to vreme vrlo brzo prihvaćen.

Na ulicama Beograda nije bilo dame koja na sebi nije nosila haljinu ili upravo ovu suknju, jednostavno, svaka je bila elegantna i otmena. Umele su da nose garderobu, a da ne dopuštaju “garderobi da nosi njih”. Diktirale su pravila. Privlačile su muškarce jednostavnošću i prirodnom lepotom. Što nije slučaj i danas… nažalost.

Pridavale su važnosti svakom detalju. Od frizure i šminke, do garderobe, naravno. Nisu bile mnogo našminkane, ali su i dalje izgledale sređeno i urbano. Pored sebe su imale muškarce koji su u to vreme nosili košulje sa različitim dezenima. Ova godina se i smatra jednom od “najšarenijih”, budući da su nekada umeli da spoje nespojivo ili da nose garderobu jarkih boja.

U današnjici, svedeoci smo toga da se ovaj period žestoko bori za svoje mesto u svim onim kolekcijama koje su označene kao retro. Između ostalih u ovom dobu su svoju inspiraciju pronašli veliki modni giganti: Alberta Ferretti, Azzaro, Bottega Veneta, Giambattista Valli, Jean Paul Gautier, Jil Sander, Prada, ali i mnogi drugi.

Foto: Bane Đorđević, Beograd 1960.

Da biste u pravom smislu doživeli modu šezdesetih, preporučujemo da odgledate stari jugoslovenski film “Ljubav i moda” koji je u celosti i na najlepši način prikazao Beograd u tom periodu.

Scena iz filma “Ljubav i moda”, Beograd 1960.

1960. godina prekretnica za kulturu i umetnost
Samo dve manifestacije kulture – Sajam knjiga koji je počeo 1958. i FEST 1971. godine – izlaze iz okvira šeste decenije, a sve ostale u kojima uživamo i danas počele su upravo u tom periodu.
Festival kratkometražnog i dokumentarnog filma (1960), Oktobarski salon (1960), institucija koja je svojevremeno zaista okupljala likovnu elitu ovih prostora, Beogradsko proleće (1961) – reprezentativni festival koji se, nažalost, u međuvremenu ugasio, BITEF (1967), Radost Evrope (1968), BEMUS (1969)… samo su neki od kulturnih dešavanja u prestonici koji su obeležili ovo “zlatno doba”.

Kao što znate, moda se ciklično vraća, šezdesete godine su i danas velika inspiracija kreatorima, modnim pistama, a u svetskim buticima zaista su zagospodarili modeli koji podsećaju na ovaj period. Nadamo se da će se moda nalik ovoj vratiti. Da će lepši pol shvatiti da je čar u jednostavnosti i istinskoj eleganciji, a muškarci ponovo početi da cene ono što je dama, u svakom smislu te reči. Od ponašanja, do izgleda. Nama ostaje da posmatramo Beograd kako se menja…

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

Prethnodni članak

Istorija leopard printa u modi

Sledeći članak

Espadrile Ane Vintur dokaz da je manje uvek više

Ne propustite

Sedite sa nama u kafe “Sloj” u čiji meni ćete se zaljubiti

Dorćol, na beogradskoj opštini Stari grad važi za jedan od najlepših delova

Pričom vas vodimo kroz najstarije hotele u Beogradu

Na mestu gde se stapaju istok i zapad, Beograd je privlačio goste

LA VIE EN ROSE vodič: gde na Dorćolu pijemo najlepšu kafu?

Dorćol je jedan od najlepših delova Beograda koji odiše duhom nekadašnjeg grada,