Foto: Printscreen Twitter, @emregulay1907

102. godina od rođenja Pjera Kardena – prisećamo se života i stvaralaštva modnog velikana

Početak
03/07/2024

2. jula se navršilo tačno 102. godina od rođenja modnog kreatora Pjera Kardena (Pierre Cardin), koji je svojim stvaralaštvom obeležio jednu epohu.

Karden je rođen 2. jula 1922. godine kao Pietro Costante Cardin u San Biagio di Callalta, u Italiji, ali se preselio sa porodicom u Francusku dok je bio dete. On je započeo svoju karijeru u modnoj kući Paquin, a kasnije je prešao u modnu kuću Elsa Schiaparelli. Godine 1947, postao je šef ateljea u Dioru, gde je bio deo tima koji je kreirao poznati “New Look”.

Sopstvenu modnu kompaniju osnovao je 1950. godine, a na veliku scenu probio se zahvaljujući futurističkim kreacijama i svemirskoj kolekciji iz 1964.

“Moj posao je moja strast, moja droga, obožavam ga i nikada neću prestati da radim”, ovako je govorio pre svoje smrti ovaj legendarni francuski dizajner, koji je bio neumoran u svemu što radi, a čiji je pogled oduvek bio usmeren u daleku budućnost i vizije.

Francuski i svetski poznat dizajner Pjer Karden na modnoj sceni bio je više od šest decenija. Fashion Group International ga je 2011. nagradio zbog izuzetnog doprinosa razvoju modnih trendova, te se i on priključio ranije nagrađenim kolegama, Valentinu, Donateli Versaće i Oskaru de la Renti.

Ni pred samu smrt nije prestajao da radi. Posao ga je ispunjavao i činio onime što jeste. Preminuo je 29. decembra 2020. u 98. godini i iza sebe ostavio pregršt stvari. Od kreacija koje postoje u pariskom muzeju njemu posvećenom, do zanimljivih priča o karijeri koje bi svakoga ostavile bez daha. Ako svetu u kojem smo do nedavno imali dizajnera i umetnika poput Pjera Kardena, dozvolimo da izbriše njegov rad, onda smo u velikom problemu i ozbiljnoj modnoj krizi. Ne smemo dopustiti da ga vreme “pusti niz vodu”, a u modnoj industriji u kojoj se većina imena trka da bude “velika”, zaboravili smo da je ipak on predstavljao iskonsku veličnu iz nekoliko razloga.

Kardenov stil se može nazvati svemirskim, zbog boja i motiva koje je koristio. U pitanju je neverovatan i jedinstven space age šik, a njegova kreativnost bila je bezvremenska, jer nijedan komad nije odao godinu iz koje potiče. To mu je osiguralo neobično dugu i uspešnu karijeru, s obzirom na prolaznost mode. Većina njegovih kolekcija etiketirana je kao nepraktična eksperimentalna.

Međutim, da biste shvatili šta je dizajner njome želeo da kaže, nije potrebno samo “baciti pogled”, već stati i dobro se zagledati u kreaciju, isto kako biste to uradili sa slikom u muzeju. Jer, moda je jednaka umetnosti. Upravo zbog njegovog neumornog rada i velike ljubavi prema poslu, moramo pamititi ime Pjera Kardena.

Ne smemo dopustiti da delo njegovih ruku padne u zaborav.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zbog čega su Beograđanke nekada važile za dame sa najviše stila u Evropi?

Sledeći članak

Pjer Karden tokom posete Beogradu: “Vi ste jedan od najlepših naroda”

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je