/

„Vi ste jedan od najlepših naroda“ Pjer Karden prilikom posete Beogradu bio oduševljen Srbima

Veteran francuske visoke mode, vizionar i svetski poznati modni inovator Pjer Karden, preminuo je 2020. godine u Neiju, pored Pariza, u 98. godini, a list Srba u Parizu objavio je tim povodom sećanje na Kardenovu posetu Beogradu i glamuroznu modnu reviju upriličenu na Belom dvoru.

Nakon modne revije, legendarni francuski kreator je u intervjuu za Večernje novosti, između ostalog izjavio da su Srbi jedan od najlepših naroda na svetu.

Prenosimo deo intervjua

Svojevremeno ste rekli da biste mogli da proputujete svet sa samo nekoliko odevnih predmeta (teget sakoom, sivim pantalonama, sivim odelom i crnom kravatom). Posavetujte žene kako da i njihov kofer bude što lakši?

– Istina je, ja uvek putujem sa veoma malo stvari, jer sam stalno u nekakvoj žurbi. Tih nekoliko stvari mi je sasvim dovoljno. A žene? Sve zavisi od toga u koju zemlju idu, kakva je klima, da li je vruće ili hladno, planiraju li da tamo odu i na neki prijem… Više faktora odlučuje o težini svačijeg kofera, a naročito ženskog. Mislim da su muškarci praktičniji.

Na osnovu onoga što ste ovde videli, možete li da procenite kako su žene u Srbiji obučene? Kakvi su ovdašnji muškarci?

– Nažalost, nisam uspeo mnogo da vidim. Tokom boravka u Beogradu uglavnom sam bio u hotelu, davao sam intervjue, nisam se šetao. Ali i na osnovu toga mogu reći da u Srbiji ima veoma mnogo lepih devojaka i mladića. Vi ste jedan od najlepših naroda koje sam ikada video. Malo gde se može videti ovoliko lepog sveta na jednom mestu. Video sam dvadeset mladića koji su izuzetno lepi, a to se retko viđa na revijama, čak i kod nas, u Parizu.

Pjer Karden je rođen 2. jula 1922. godine u San Bjađu u Italiji kao Pjetro Konstante Karden, a na modnoj sceni se, kao kreator visoke mode, pojavio prvi put 1950. godine.

Od tada, Karden je sa inovativnošću gradio svetsku karijeru u sferi visoke mode i industrijskog dizajna.

Najveći uspeh i svetsku afirmaciju je doživeo tokom 1960-ih kada je svojim futurističkim dizajnom i geometrijskim formama najpre šokirao svet, a potom afirmisao svoj kreativni izraz i stil poznat po tome što u prvi plan nije stavljao oblike ženskog tela već odeće.

Pjer Karden je dizajnirao satove, automobile i enterijere, najviše futuristički nameštaj, a 1991. godine je kupio i poznati pariski restoran „Maksim“.

Pjer Karden je dobitnik brojnih svetskih nagrada i priznanja, između ostalih francuske Legije časti i orden viteza umetnosti, kao i italijanski orden reda viteza Republike, a 1991. godine je proglašen ambasadorom dobre volje UN.

Odgovori

Your email address will not be published.

Prethodni članak

IZMISLIO PRVU JAKNU NA KOPČANJE: Preminuo čuveni italijanski modni mag Nino Cerruti

Sledeći članak

ODLAZAK VELIKANA: Preminuo poznati francuski modni dizajner Tijeri Mugler

Poslednje od Istorija