Foto: Wikipedia/Public domain/LA VIE EN ROSE Ilustracija

Da su nekadašnje lepotice žive, danas ih niko ne bi primetio

Početak
13/03/2023

Iskreno nam je žao što smo upropastili prelepu Ritu Hejvort na naslovnoj fotografiji kako bismo vam dokazali užasan trend današnjice, ali – nadamo se da sada vidite razliku i da ćete razumeti svaki pasus koji donosimo u nastavku.

Pojam lepote, posebno ženske, u današnjem društvu do te mere je izopačen da u surovom 21. veku trendovi vladaju nad zdravljem, kako fizičkim, tako i psihičkim. Surova slika današnjice uvijena je u prezentabilno ruho na društvenim mrežama, pa je izreka da je lepota u oku posmatrača, dobila potpuno novo značenje. Činjenica je da je ljudima svojstveno da teže za nečim što sami nazivaju dobrim izgledom. Dobar spoljašnji izgled, isto tako je i slika unutrašnjeg stanja pojedinca. Samim tim, trendovi ili načini za dostizanje ideala lepote, oduvek su postojali i postojaće, svojstveni vremenu u kome se rađaju. Upravo tako, rađali su se trendovi koje su predstavljale određene osobe od uticaja, svojstveno svom vremenu. Međutim, kada potraga za samopuzdanjem i ličnim zadovoljstvom prelazi granicu i postaje samo puko praćenje trenda?

Prirodne predispozicije lica i tela?

Verovanje da je majka priroda darežljivija prema nekima od nas, izuzetno je uticla na percepciju lepote, pa ono što od nje ne dobijemo prirodnim putem, poslednjih decenija pribavljamo estetskim korekcijama i u hirurškim salama. Veruje se da je tajna lepote u simetriji. Po rečima britanskih stručnjaka, menekenka Bela Hadid je najlepša žena na svetu, jer je njeno lice skoro stoprocentno simetrično. Međutim, kada se malo bolje informišemo o ovoj mladoj dami, izmedju ostalog, možemo saznati i da se podvrgla brojnim hiruškim intervencijama i zahvatima. Estetska i plastična hirurgija kao i svaki vid medicine, osmišljeni su da služe čoveku dok god se upotrebljavaju na valjan način. Stoga, ne možemo joj zameriti, jer na posletku svako ima pravo na sopstveni izbor. Ali, i te kako možemo zameriti onima koji ovaj primer plasiraju kao nedostižni ideal prirodne lepote.  

Slična terminologija javlja se i u priči o Merilin Monro. Njena figura, takoznvanog peščanog sata, idealnog obima grudi (90), struka (60) i kukova (90), mnogim devojkama je, i pored vežbanja ili shapewear-a, zapravo teško dostižan. Poznato je da Merilin, Sofija Loren i ostale lepotice koje važe za dame sa oblinama nisu sebi uskraćivale zadovoljstva koja donose kuhinjski užici.

Moramo priznati da su, na neki način, možda dobile na genetskoj lutriji, ali stavljajući fokus na zdrave navike i balansiranu ishranu, zasigurno su činile najbolje što su mogle sa onim što im je priroda dala. Čak je i sama Kim Kardašijan, kraljica oblina ovog veka, to shvatila kada je na Met Gali nosila haljinu Merlin Monro, zbog čega je morala da izgubi kilograme i tako možda i nesvesno pokrenula novi trend mršavljenja. Kilograma na pistama je sve manje, kalorije se ospesivno sve više broje… Nezdravo izgladnjivanje i dijete ponovo se vraćaju u modu, a društvene mreže preplaviljuju ispovesti takozvanih plus size modela koji ne prolaze kastinge. Trendovska igranka bez prestanka… Ostaje nam samo da se zapitamo – Da li body positivity pokreti nevladinih organizacija lažno postoje? Prali oni novac u skupocenim brendovskim kampanjama ili ne, moramo se uzdati u njih, jer su tračak nade koji vodi do fizički i psihički uhranjenog i zdravog društva.

Nega i saveti lepotica

Kako nekadašnja medicina nije toliko pažnje pridavala estetskim korekcijama i zahvatima, holivudske lepotice su se dovijale na drugačije načine. One, kao influenseri svog vremena, imale su posebne načine za negu kože, frizuru, sminku i odevanje koji su bili, skoro pa jedini načini za dostizanje ideala lepote. U to vreme primećujemo radjanje svih trendova mode i lepote današnjice koji su znatno evoluirali.

Foto: Wikipedia/Public domain

Naširoko su poznate raznorazne metode za očuvanje mladalačkog izgleda kojima su se žene služile kroz istoriju. Upotreba prirodnih sastojaka za negu kože lica zastupljena je još od vremena kada su tadašnje lepotice masirale lice kockicama leda i umivale se hladnom vodom po uzoru na Džejn Birkin. Ovaj trend je preteča gua sha masažera za lice i efekta face lifting-a. Kako su ovi trendovi svojevrsna zamena za estetske procedure, navešćemo i konturisanje lica šminkom, koje je započela čuvena američka glumica Grejs Keli. Poznato je koliko je ova tehnika uznapredovala, dostigavši svoj vrhunac tokom, sada već čuvene, 2016. godine, kada je jaka šminka bila in. Narednih godina svedoci smo povratka vanvremenskog glamura koji su forsirale holivudske lepotice, ujednačenim tenom, blagim konturama koje osevžavaju lice, istučići samo oči, ajlajnerom, ili usne, crvenim karminom. Povratak korenima i oličenje prirodne lepote vidimo i u trendovima nege kose eteričnim uljima kokosa i ruzmarina koji danas kruže društvenim mrežama, zajedno sa savetima za heatless metode stilizovanja lokni i blagih talasa.

Karakterne osobine i vrednosti koje čine unutrašnju lepotu večnom

Politika Hollywood-a, kontroverzni životi zvezda, mogu se bez sumnje uporediti sa brzim tempom današnjih običnih ljudi. Uzmimo za primer ekscentričnu divu ljubičastih očiju, Elizabet Tejlor koja je oličenje strastvene žene, a sa druge strane, kraljicu stila i vanvremenskog glamura, nežnu i prefiljenu Odri Hepbern i videćemo da dve potpuno karakterno različite žene, sa svim svojim vrlinama i manama, u našim očima osikavaju savršenstvo.

Dakle, svako od nas ima svoje mesto pod suncem baš takav kakav jeste, tačnije, kakav odluči da bude, da se izrazimo politički korektno. Stoga, ne podpadajte pod uticaj iskrivljene slike stvarnosti i lepote koja nam se svakodnevno plasira u medijima. Činjenica je da je trendova bilo i da će ih uvek biti, stoga su potpuno opravdani i direktno korespondiraju sa ljudskom težnjom za samozadovoljstvom, izgradnjom samopouzdanja, ali ih ipak treba filtrirati svesnim rezonovanjem, kao i sve u životu. Izdvajamo trendove clean girl estetike kao prirodne, zdrave za nas, ali i za okolinu jer su ekonomičniji, isplativiji i možete ih lako uvrstiti u svoju rutinu i prilagoditi svom stilu. I za kraj, zapamtite da trka sa trendovima vremena u kome živimo i trka sa biološkim satom rezultuju gubitkom sebe i sopstvene savršenosti koja je upravo u ličnim nedostacima iliti svojevrsnim razlikama.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄


NEWSLETTER

Prethnodni članak

Korak po korak: Jutarnja i noćna rutina nege lica

Sledeći članak

Razvoj kozmetike kroz istoriju

Ne propustite

Koje note parfema izabrati kada nastupe letnje vrućine? Imamo savršen izbor za vas

Tokom prolećnih i letnjih dana, obično proživljavamo mnoge nezaboravne životne trenutke, a

Donosimo odgovor na pitanje: koje su najbolje frizure i dužine kose za vaš oblik lica?

Ako želite da istaknete određene crte lica, poslušajte savete koje vam donosimo

Parfemi sa aromom jagode su pravi uvod u leto: donosimo vam najboljih pet po našem izboru

Složićete se da nije lako odoleti parfemu koji nas (diskretno ili izraženije)