Foto: doctormacro.com | faceapp.com | gradient.photo

Novi standardi lepote i njihov uticaj na društvo

Početak
01/12/2022

Redakcija 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

Današnji standardi za žene su uzak struk, duga kosa i besprekorna koža. Od devojaka se zahteva da budu poput „savršene slike“ iako niko nije savršen. Od njih se takođe očekuje da se šminkaju svakodnevno, da vežbaju, da ostanu mršave sa oblinama na pravim mestima i da budu zauvek mladolike.

Kakvi su današnji standardi?

Mnoge devojke misle da moraju da se uklope u pomenute standarde. To je uglavnom zato što imaju sliku o drugim ženama sa društvenih mreža, iako 99% vremena one na društvenim mrežama čak i ne izgledaju tako, ali zbog ove slike koju devojke prikazuju na društvenim mrežama, mlade žene se danas loše osećaju u svojoj koži. To utiče čak i na muškarce i njihov izbor.

Kako mediji utiču na društvo

Mediji sve više prikazuju osobe poput Instagram modela i poznatih ličnosti koje su „besprekorne“ i „prelepe“, znajući da je to sve fotošop. Kada se to plasira, često pomislimo da je to „savršenstvo“ stvarnost, što dovodi do poređenja i ličnog nezadovoljstva. A istina je da u našem svakodnevnom životu ne postoji fotošop koji bi sakrio stvari koje nas zapravo čine ljudima i to je U REDU.

Foto: doctormacro.com | faceapp.com | gradient.photo

Ne možemo biti savršeni

Mislimo da mediji previše uređuju i uništavaju ličnost ljudi. Čini nam se da je nestalo svega što je ljudsko. Standardi lepote izgledaju nedostižni, što može naškoditi mentalnom zdravlju normalnih ljudi i mladih. Smatramo da ovo ne treba da bude uzor pojedincima. Treba se ugledati na ljude koji su stvarni, koji priznaju ko su i ne plaše se da pokažu da i oni imaju „mane“, što ih čini lepšima.

Depresija / Poremećaji u ishrani

Slika tela je složena konstrukcija i sastoji se od verovanja, misli, percepcija, osećanja i ponašanja. Način na koji vidimo sebe i svoje telo ima uticaj na mentalno zdravlje. Žene koje negativno gledaju na sebe mogu razviti poremećaj u ishrani ili čak depresiju. Prema članku koji je objavila novinska služba Univerziteta Stanford 1993. godine, 70% studentkinja reklo je da se oseća lošije zbog sopstvenog izgleda nakon čitanja modnih magazina. Trideset godina kasnije žene se osećaju isto provodeći vreme na društvenim mrežama.

Poruka

Nije odgovornost Instagram modela i poznatih ličnosti da se VI osećate lepo. Vi ste zaduženi za to kako ćete se osećati i što pre to shvatite i poradite na tome, osećaćete se lepše uprkos društvenim standardima lepote. Iako je uticaj današnjice da izgledate savršeno dosta upečatljiv, ohrabrujemo vas da budete zadovoljni svojim telom i da vidite koliko ste zapravo savršeni zahvaljujući toj lepoti koju posedujete unutar i izvan sebe.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

Sledeći članak

Priča o najstarijoj beogradskoj porodici

Ne propustite

Imamo odgovor na pitanje – da li nam i tokom ovog leta prete razorne superćelijske oluje?

Superćelijske oluje koje su se dogodile u julu 2023. opustošile su pojedine

Zanimljiva životna priča Zdravka Pečara, jugoslovena koji je osnovao Muzej afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti, organizuje se izložba povodom trideset godina od smrti

Ljubav koju je ubio rat u Jugoslaviji: priča o “sarajevskom Romeu i Juliji”

Građanski rat 90-ih u Jugoslaviji bio je jedan od najvećih nacionalističkih ratova na