Pinterest

Evolucija standarda ženske lepote kroz istoriju

Početak
30/03/2024

Standardi ženske lepote su se menjali bezbroj puta tokom godina. Percepcije o lepoti i tipovima tela ne samo da se razlikuju u zavisnosti od kulture, već su se značajno razvijale tokom istorije.

Iako znamo da je svaki tip tela lep, bez obzira na društvene standarde, svet stalno menja mišljenje o tome koji je izgled “najbolji”.

U staroj Grčkoj (oko 500-300 p.n.e.) idealna žena bila je punačka i svetle puti. U stvari, muškarci su se držali višeg standarda lepote od žena. Ženska tela su zapravo smatrana unakaženim jer su se toliko razlikovala od muškaraca. Ako pogledate skulpture žena iz ovog vremenskog perioda, sve su obline. Ako je žena bila veća, to je značilo da je verovatno bila bogata jer je imala pristup više hrani.

Foto: Arhiva

Ako ste hteli da pronađete idealnu ženu tokom dinastije Han, (206. pne-220. ne), prvo u šta biste pogledali bila bi njena stopala. Mala stopala su bila u modi tokom ove ere. Mlade devojke su imale noge umotane u čvrsti povez kako bi sprečile rast stopala, što je izazvalo ekstremno unakaženje. Ciljani rezultat je bio da stopala ne budu duža od 3-4 inča. Do danas, žene su i dalje favorizovane da imaju mala stopala, iako je praksa vezivanja stopala nelegalna više od jednog veka. Neke starije žene i dalje tajno nastavljaju ovo kao tradiciju.

Tokom italijanske renesanse (oko 1400-1700) bila je dužnost žene da odražava status svog muža u ponašanju i izgledu. Dakle, ako je žena bila mršava, to je značilo da njen muž nije bio bogat. Vrhunski pokazatelji lepote bili su svetla koža, velike grudi, svetla kosa i puni bokovi. Ovi standardi su evidentni u skoro svakoj renesansnoj slici koju pogledate.

Era korseta počela je u Viktorijanskoj Engleskoj (oko 1837-1901). Poželjan je bio čvrsto stegnut struk, a da bi to postigle, žene su morale da nose korsete sa “kostima” kako bi postigle taj oblik peščanog sata.Prvi korset nastao je na Kritu vekovima pre vladavine kraljice Viktorije. Tek kada je engleska aristokratija ovu praksu učinila modernom, žene su počele češće da sputavaju svoja tela. Korseti su u to vreme imali za cilj da podignu grudi izuzetno visoko i povuku ramena unazad sve dok se lopatice gotovo ne dodirnu.

Tokom zlatnog doba Holivuda (oko 1930-ih-1950-ih) Merilin Monro je bila zlatni standard lepote. Svojom punom figurom dovela je do kraja trenda vitke figure koji se pojavio tokom burnih dvadesetih. Zvezde kao što je Lana del Rej i dalje traže inspiraciju za lepotu u Zlatnom dobu.

Do nedavno je standard ženske lepote bio da žene budu izuzetno mršave bez vidljive masti. Sa pojavom „debljine“, od žena se danas očekuje da imaju veliki zadnji deo zajedno sa velikim grudima. Ali čekaj! Morate imati i razmak u butinama. Kim Kardašijan se smatra idealnom ženom današnjice, nesrećna istina. Mnoge žene koriste plastičnu hirurgiju kako bi postigle izgled Kardašijana.

Foto: Pinterest

Čak i danas, različite kulture imaju različita očekivanja od lepote. Ovi standardi se stalno menjaju sa pojavom novih trendova koje postavljaju poznate ličnosti. Bez obzira na to kakav je standard, sve pripadnice nežnijeg pola se trude da izgledaju lepo.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Uz ove tri BB kreme možete da zaboravite na puder

Sledeći članak

Znamo kako i čime da savršeno konturišete usne

Ne propustite

“Lansiran” PRADA balzam koji menja boju pri dodiru sa usnama

Brend PRADA je nedavno predstavila liniju od pet negujućih balzama za usne

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

“Spor oko parfema” glasio je naslov u magazinu iz 1994. godine koji

Miris sunca na koži zatvoren u bočici – prvi parfem za muškarce Pharrella Williamsa

Vizionar, koji je uspešno realizovao sve svoje projekte, sada je lansirao najnoviji