Važno: Srbija je sita nekulture

Početak
16/11/2022

piše: Milica Tomić

Kultura – davno zaboravljena reč u srpskom jeziku. Ona čija se težina gradila vekovima, a srušila za svega par decenija. Uz pomoć nas samih.

Nerad i kultura prožimaju se više nego rad i kultura. Za kulturu treba imati vremena i novca. A to je ono u čemu oskudevaju oni koji rade – rekao je davno naš voljeni Duško Radović, čijeg se “Beograde, dobro jutro” sećaju samo oni najstariji sugrađani. Oni koji su se trudili da prenesu taj prošli duh svojim unucima, ali su se ti unuci “zaglavili” u dobu u kojem umesto dobrog jutra dobijaju plasirane rijaliti programe posle ponoći, sa eksplicitnim sadržajima. Dobro došli u Srbiju 2022. godine.

Prisetimo se na kratko vremena kada je Ivo Andrić obitavao prestonicom i ispijao kafu u nekom od kafea, i trenutka u kojem bi ga Beograđani učtivo pozdravljali na ulici, skidajući svoje šešire. Od pisaca koji su nekada bili uzori, dospeli smo da našoj deci uzori budu bića koja, poštujući 21. vek u potpunosti, koriste sva sredstva koja nude predstavljanje široj publici. Ali, bez lepih manira.

Ono što nam se plasira, jede nas svakodnevno i čini sve sitnijima. Duševno. Kada smo pomenuli sredstva, mislili smo na društvene mreže bez kojih većina ne može da zamisli svoj život. Ušle su u naše krvotoke i usadile nam se u centralni nervni sistem. Telefoni diktiraju tempo. Koliko baterije na njemu imaš – toliko te ima. Često smo čuli rečenicu “Ispraznio mi se telefon, ne znam šta ću”. I tu nastaje problem u društvu. Kada ne znamo šta ćemo ukoliko ostanemo sami sa sobom. Da li sebe poznajemo dovoljno? Ti isti uređaji, kao i televizija, učinili su to da zaboravimo na sebe i posvetimo se prolaznim stvarima dok nama prolazi život.

TV program nekada i sada: Rijaliti kao glavna greška

Kao što možete videti na fotografiji programske šeme koju vam donosimo u nastavku teksta, nijedna televizija u “zdravije” vreme nije emitovala ništa slično današnjim.

Da li smo sami krivi zbog ove, nadajmo se trenutne situacije i da li se može društvo okrenuti pravim vrednostima?

Foto: Yugopapir

Hajde sada da pogledamo programsku šemu jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji danas. Red politike, red rijalitija. Kulturno, zar ne? Umesto priče za laku noć ili pesama – svađa učesnika, nasilje i nekultura.

Reality (RIJALITI) znači stvarnost. Ako nam je ovakva stvarnost kao što se ljudi zatočeni u takozvanim kućama ponašaju, onda smo kao društvo u velikom problemu. Dobro došli u Srbiju 2022. godine.

Foto: Printscreen/Public domain

Možda i nije problem u programskim šemama, koliko u nama samima jer smo naučili da prihvatamo sve što nam se plasira i ne umemo da kažemo NE. Čak se poistovetimo sa time i uđe u našu svakodnevnicu. Loša stvar koja nas mentalno unakažava, a da ni ne primetimo. Narod postane “dresiran” da voli nekulturu.

Manjak tekstova o pozorištu i glumcima, na naslovnim stranama jedva obučene učesnice rijalitija

Vratićemo se još jednom na Duška Radovića, uz citat: Treba razumeti novinare i umetnike. Oni moraju raditi ono što narod voli, jer od toga žive.

I reći – nažalost. U štampanim medijima, kao i u elekronskim plasira se sadržaj uz “SKANDALOZAN” naslov kako bi privukao onu drugu, naivniju stranu koja svaki put poveruje u istinu naslova. Da li ste skoro u novinama ili portalima pročitali “Šta pogledati u pozorištu ove zime” na primer?

Ali, koga još to zanima... reče čitalac uz prevrtanje očima na ovakav naslov.

Svako je pisac, a nikad manje pročitanih knjiga

Ogromna je razlika u piscima nekada i sada. Ranije su novac zarađivali kako bi mogli da izdaju knjige, a danas izdaju knjige da bi zarađivali novac. Izuzeci postoje, Bogu hvala i oni su tračak nade da nismo posrnuli na dno. Problem je strana koja kupuje knjige najpoznatije blogerke uz savet “Kako ukombinovati cipele i tašnu”, jer bez takve knjige, srpska književnost bi ostala uskraćena za remek delo. Ironični smo, naravno.

Zaboravlja se na Crnjanskog, Andrića, Selimovića, Antića, Kapora… daje se prostor onome što bi na pismenom zadatku iz srpskog jezika jedva dobilo prelaznu ocenu.

O izgledima nećemo ništa da govorimo, dovoljno smo napisali u tekstu OVDE. Još jednom, dobro došli u Srbiju 2022. godine, Srbiju kakvu sami kreiramo.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Izložba pobedničkih fotografija Žakline Medenice na 50. beogradskoj Nedelji mode

Sledeći članak

Velikan srpske kinematografije Puriša Đorđević ostavio iza sebe bogato životno platno

Ne propustite

Ko je bila Françoise Hardy, francuska muzička ikona, čije pesme i danas čujemo na svakom koraku?

Svetom je odjeknula vest da je u 80. godini preminula Françoise Hardy,

Francuski filmovi pod zvezdama – predstavljamo program 6. Festivala francuskog filma

Šesto izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 19. do 23. juna

Šesti Festival francuskog filma od 19. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu

Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko