Rolex Daytona – legendarni dizajn jednog od najskupljih satova na svetu

Početak
21/06/2024

Još od davnina sat na ruci predstavlja prestiž, moć i statusni simbol. Bilo muškasac ili žena, svako voli da na ruci zasija koji komad vanvremenskog nakita.

Iako je nekada sat bio vezan isključivo za sofisticirani izgled, a razvojem i evolucijom dospeo je do sportskih, street i casual varijanti.

Jedan od najskupljih i najsprestižnijih brendova koja se bavi izradom satova svakako da jeste švajcarska kompanija Rolex. Ovu kompaniju je 1905. godine osnovao Hans Vilsdrof, koji je smatrao da je ime ROLEX dovoljno upečatlljivo i da može da stane ugravirano na satu. Danas postoji bezbroj modela Roleksa, tako da može da se koristi za ronjenje na velikim dubinama, planinarenje, u svrhu naučnih ekspedicija, ali može da se koristi I u avijaciji.

Foto: Pexels

Kada govorimo o Rolex Daytona modelu, njegovo poreklo datira još iz 60-ih godina, kada je kompanija Roleks uspostavila partnerstvo sa renomiranim Daytona International Speedway. S obzirom da je ova saradnja dovela do hronografa namenjenog profesionalnim trkačkim vozačima odatle I naziv modela Daytona. Jedna od prvih verzija ovog modela bila je zaštitini znak holivudskog glumca Pola Njumana, koji je ujedno I jedna od prvih poznatih ličnosti koja je proslavila model. Svoju karijeru ovaj sat počeo je kao ručni sat sa vetrom sa mehanizmima koji potiču od poznatog proizvođača hronografa Valjouk. S obzirom da je ovo sportska verzija, vezuje se za motosport,  muževnost I vanvremenski stil.  Ovaj model smtraju kao onaj sa besprekornim stilom koji ima kućište od nerđajućeg čelika od 40 mm koja muca, bele I crne, tako da vam daje širok spektar I mogućnost kombinovanja uz razne odevne kombinacije.  Oko brojčanika se nalazi safirani kristal, koji je otporan na ogrebotine, a isto tako I osigurava izdržljivost.  

Kako smo već napomenuli da postoji nekoliko različitih modela, kao onog od nerđajućeg čelika, postoje I ona luksuzna izdanja sa dijamantima I zlatnim detaljima poput modela Rainbow. Prošle godine, kompanija je izbacila prvu Daytona kolekciju sa izložbenim poklopcem koja vam omogućava da vidite kretanje unutar njega.  U odnosu na vaš stil možete da izaberete model koji će najviše da odgovara vašem izgledu. Takođe Watchfinder ima veliki izbor polovnih Rolex Daytona.

O vanvremenskoj izdržljivosti ovog modela govori nam I činjenica da je vodootporan, dok takođe ovaj model ima rezervu snage približno 72 sata, te često namotavanje nije potrebno.  

Izvor: Printscreen/Rolex

S obzirom da je reč o brendu koji ima dugu istoriju i status, modeli bilo kog Rolex sata uglavnom imaju visoke cene, te je tako za model Daytona 126500LN potrebno izdvojiti oko 15 hiljada evra, za Rolesor 126503 oko 19 hiljada evra, dok je za zlatni model Oysterflexu potrebno da izdvojite čitavih 30 hiljada evra.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

140 godina Bvlgarija – predstavljena nova linija nakita i dijamantska ogrlica pravljena 2.800 sati

Sledeći članak

Dobrodošli na Swarovski izložbu “Masters of Light” u Milanu: donosimo vam fotografije sa lica mesta

Ne propustite

Dobrodošli na Swarovski izložbu “Masters of Light” u Milanu: donosimo vam fotografije sa lica mesta

Austrijski brend nudi pravu modnu riznicu sa izložbom “Masters of Light: From

140 godina Bvlgarija – predstavljena nova linija nakita i dijamantska ogrlica pravljena 2.800 sati

Poznata američka glumica indijskog porekla Prijanka Čopra zablistala je na proslavi 140.

Zašto je nakit Jelene Đoković na dodeli Laureus nagrade privukao toliku pažnju?

Da je nakit detalj koje žene obožavaju opšte je poznata činjenica. Bilo