Foto: Arhiva Dobrice Erić

Pet godina od odlaska književnika Dobrice Erića

Početak
29/03/2024

Danas, 29. marta, obeležavamo pet godina od odlaska velikana naše književnosti, pesnika, proznog i dramskog pisca Dobrice Erića. Rođen 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži, nadomak Gornjeg Milanovca, Erić je ostavio dubok trag u srpskoj kulturi i književnosti.

Foto: Arhiva porodice Erić

Njegovo stvaralaštvo obuhvata širok spektar žanrova, od knjiga namenjenih najmlađima do dela posvećenih odrasloj publici. Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine, a nakon toga je usledilo više od stotinu knjiga. Njegove priče za decu su nezaobilazne u školskoj lektiri i izdanjima gotovo svih naših izdavača. Sa druge strane, njegova dela za odrasle često su bila posvećena otadžbini i životu u Šumadiji i Srbiji.

Dobrica Erić je bio ne samo veliki pisac već i aktivan u promovisanju književnosti i kulture uopšte. Bio je osnivač i član mnogih književnih udruženja i organizacija koje su imale za cilj negovanje srpske književne scene i podsticanje mladih talenata. Kroz svoj rad kao urednik i izdavač, Erić je pružio podršku brojnim mladim piscima, omogućavajući im da svoja dela predstave široj publici. Sarađivao je sa najznačajnijim imenima kao što su Duško Radović, Desanka Maksimović, Pere Zubac, Minja Subota, Milić od Mačve, Dragan Lakićević i mnogi drugi.

Foto: Arhiva porodice Erić

Jedan od njegovih značajnih doprinosa bio je i tekst koji je napisao za antologijsku numeru “Devojka iz grada”, koja se smatra draguljem narodne muzike. Ovaj spoj književnosti i muzike dodatno je naglasio njegovu višedimenzionalnu umetničku ličnost. Pored pisanja, bavio se i likovnim stvaralaštvom, ostavljajući vredna dela koja ilustruju njegove knjige i knjige njegovih kolega.

Foto: Arhiva porodice Erić

Njegovo bogato stvaralaštvo prepoznato je i nagrađivano brojnim priznanjima kao što su Mlado pokolenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Oktobarska nagrada, Vukova nagrada. Takođe, Erić je bio zaslužni građanin grada Beograda, a njegovo ime nosi srednja škola u Kniću, uz manifestaciju “Dobričino praskozorje” u selu Konjuša koja je postala tradicionalno okupljanje ljubitelja književnosti i umetnosti, posvećeno sećanju na njegovo delo i doprinos srpskoj kulturi.

Iako je prošlo pet godina od njegove smrti, njegova dela i dalje žive kroz štampane knjige, digitalne formate i brojne kulturne događaje posvećene njemu i njegovom nasleđu i deo su naše kulturne baštine, a izdavačka kuća Mascom je ponosna što je za vreme njegovog života štitila i čuvala njegova dela i što to čini i dan danas.

Oni čine sve da njegovo nasleđe ostane prisutno u javnom i kulturnom životu, kao trajni podsetnik na veličinu Dobrice Erića.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

April u pozorištima i predstave koje ne propuštamo

Sledeći članak

Ime Agnès Varda simbol je promene francuskog filma i umetnosti

Ne propustite

Da li znate koje je reči Desanka Maksimović najčešće koristila?

Desanka Maksimović jedna je od najvećih srpskih pesnikinja. Žena plemenitog srca koja

Meša Selimović: Važne reči velikana jugoslovenske književnosti

Među svetlima jugoslovenske književne scene, Mehmed (Meša) Selimović zauzima posebno mesto. Rođen

Život Milice Jakovljević Mir-Jam, čarobnice emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u