L’EMOTION INTACTE Upoznajte Tanju Nikolić Čičanović – kreatorku čija modna priča “putuje” od Pariza do Beograda

Početak
12/03/2022

“Modu ili prepoznajete ili ne”, rekla je jednom prilikom urednica poznatog časopisa Vogue, Ana Vintur (Anna Wintour), a kod naše sagovornice sve je u životu protkano modom. Ona je prepoznaje, ali i živi sa stilom.

Modna kreatorka Tanja Nikolić Čičanović, živi između dve prestonice: Pariza i Beograda.

Zahvaljujući ljubaznom pozivu Gordane Grubješić, imamo prilike da u srcu Beograda pogledamo, probamo, osetimo pod rukom ili kupimo nešto iz interesantne ponude tnc_paris u butiku pod nazivom “Super Star Si” u ulici Kralja Petra 45, koji u samom nazivu krije ono čime se Tanja vodi: Da su sve žene zvezde. Na vama je da odlučite da li želite da postanete deo tog TNC sazvežđa.

POČECI

– Posle završene Akademije primenjenih umetnosti i Dizajna u Beogradu i nekoliko autorskih revija, odlučila sam da se otisnem u Pariz gde sam i ostala. Moja ljubav prema modi je ostala nepromenjena (l’emotion intacte) – kaže naša dizajnerka na početku intervjua za 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄.

Poziv iz Njujorka i “Brand New Facis”, naveo je da se posveti aksesoarima. Njene modele nose Baby Doll, Bjork, Viktoria Abril i mnoge druge lepe žene koje traže autentičan i unikatan aksesoar. Bavi se kreativnim radom (pravi unikatne aksesoare, tašne nakit, odeću…) Kao prepoznatljiv TNC znak nalaze se dva stilizovana grifona (mitsko biće – polu lav, polu riba). Učestvovala je na sajmovima mode u Parizu (Who’s Next, Paris Première…) Gostovala je sa svojom kolekcijom u prestižnoj robnoj kući u 16. Arondismanu Franc&Fils, izlagala je model specijalno iskreiranog duksa u Muzeju Mode Galiera. Show Room Jen Art ju je predstavljao u Njujorku, imala je takođe i više modnih revija u Beogradu i Parizu. Njen nakit predstavljen je široj publici u knjizi Pierre Berge&Associes izdatoj 2012, godine, pod naslovom: Bijoux d’artistes, što je bilo na neki način priznanje jer su predstavili dve kolekcije njenog nakita Icebergs/glečeri i Corals/korali.

Kreacije TNC nalaze se i u prestižnim časopisima kao sto su Vogue, A_design, Above Magazin, I&D, Officiel, Jalouse… Tokom svog stvaralačkog rada sarađivala je sa mnogim poznatim fotografima, kao što su Jovana Mladenović, Miša Obradović, Nebojša Babić, Aleksandar Kujučev, Leo Lazić, Saša Vatković…

Otkrila nam je kakav je osećaj imati vlastiti butik u gradu svetlosti, znajući da su veliki brendovi konkurenti.

– Sve što se lako organizuje u Beogradu, deset puta je teže u inostranstvu, ali Boutique TNC u pasažu bogatom istorijom (pasage Galiera) u samom srcu Francuske prestolnice, zaokružio je jednu stvaralačku epohu. Bilo je to veoma lepo iskustvo , pogotovo jer ste okruženi velikanima mode kao što su Hermes, Gucci, chanel, Prada…

IZRADA KREACIJA

Tanja vodi računa o svakom detalju. Predaje se poslu i pažljivo bira materijale, kako bi se što prijatnije osećao onaj ko nosi njene kreacije. U njenom radu nailazimo na kolekciju unikatnih 1:1 odevnih predmeta koji sublimiraju žensku lepotu bojom i oblikom.

– Želim beogradskoj publici da pružim najfinije materijale kao što su kašmirski štofovi različite punoće, lan, svilu kao i francuske čipke iz Kale-a (prestonice najfinijih čipki) One su poput paučine i odlikuju se nadrealnom finoćom izrade i lepotom uzorka (šare) i možemo ih sresti samo na kreacijama najvećih modnih kuća.

Tanja se osvrnula i na izgled dama u srpskoj i francuskoj prestonici:

– Stil Pariske devojke se razlikuje od devojke iz Beograda. Frizura je razbarušena, nokti su premazani blagim lakom, šminke gotovo da nema, osim ajlajnera, a od aksesoara su skoro nevidljive i tanke zlatne niti. Iako sam več duže od 30 godina u Parizu, nisam tipični primer, najviše zbog nakita koji nosim i kreiram, a koji se sastoji iz vrlo upadljivih i velikih komada.

POGLED NA MODU 21. VEKA

– Moda 21. veka je moda u kojoj mislimo sve više na smanjenje superprodukcije, očuvanje čovekove okoline, reciklažu, ja naprimer radim od kože koje su velike modne kuće ostavile za sobom. Najveći luksuz danas jeste posedovanje jedinstvenog komada odeće ili aksesoara. Želim zauvek da ostanem kreator koji pravi lepe, unikatne i male kolekcije. Došlo je do imitacija i istih izgleda. Anonimnost mi je takođe bliska, jer kad se naiđe samo na dva grifona, često se ne zna ko stoji iza njih, a moja želja jeste da kupite model jer vam se dopada, a ne zato što je “marka”

U NASTAVKU POGELEDAJTE GALERIJU – Rad Tanje Nikolić Čičanović

NEWSLETTER

Prethnodni članak

IVANA MILENKOVIĆ ZA LA VIE EN ROSE: Iskreno o poslu, modi i tajni svoje lepote

Sledeći članak

BILJANA TIPSAREVIĆ: Inspiraciju pronalazim u ženama koje srećem

Ne propustite

Gde je nestala kvalitetna muzika? Kritikuje: Srđan Marković, kompozitor i džez muzičar

Bez muzike, život bi bio greška, rekao je davno čuveni Fridrih Niče,

Modna alhemija: Mitologija i folklor kroz kreacije srpske dizajnerke Helene Klešić

Svet mode ima mnoge oblike, posebno kada se kroz taj svet provuku

Psihološkinja Anđela Lazić odgovara na pitanja koja sebi postavljamo u 20-im

Naišavši na viralne Instagram objave umetnice Sonye, naslovljene – simbolično: “pitanja mojih