Foto: Pexels

Domaći i strani klasici koje ne smete propustiti tokom praznika

Početak
16/11/2023

Vreme novogodišnjih praznika se približava, a s njim raste i euforija. Pripremaju se pokloni za najdraže, vade toplije odevne kombinacije i odbrojavaju dani do prvog snega. Neizbežan deo ovog perioda godine jesu filmovi koji upotpunjuju užitak. Podsećamo vas koje klasike ne treba preskočiti ni ove sezone.

  • Sam u kući

Nezaobilazni nestašluci Kevina, glavnog aktera ovog filma, zabavljaju gledaoce svih uzrasta. Svi njegovi delovi ukazuju na porodičnu ljubav i smeh, što doprinosi osećaju topline doma.

  • U stvari ljubav

Romantična komedija, najprepoznatljivija po Hjuu Grantu koji tumači jednog od glavnih likova, nudi splet ljubavnih priča koje su međusobno povezane.

  • Hajde da se volimo

Jugoslovenski film iz 1987. godine odavno je osvojio srca svojih gledalaca. Najpopularnija pevačica nekadašnje države, Lepa Brena, tumači glavnu ulogu. Uprkos tome što radnja nije smeštena u vreme novogodišnjih praznika, sva tri dela se rado puštaju baš u to vreme.

  • Tesna koža

Jedan od najgledanijih filmova na našim prostorima snimljen je 1982. godine. Ima pet delova, a neki od glavnih likova su Nikola Simić, Milan Gutović, Danica Maksimović i Irfan Mensur.

  • Polar ekspres

Pogotovo popularan kod dece, ovaj film zauzima značajno mesto na listi prazničnih klasika. Scenario je zasnovan na istimenoj dečjoj knjizi autora Krisa Van Olsburga iz 1985. godine.

  • Kako je Grinč ukrao Božić

Nastao još 2000, ovaj klasik je svake godine gledaniji. Nastao je po istoimenoj dečjoj knjizi Teodora Gajzela. Šalje snažnu poruku da nije sve u poklonima već u ljubavi.

  • Hari Poter

Klasik, čini se, svakog godišnjeg doba a naročito jeseni i zime. Serijal romana fantazije koji je napisala britanska književnica Dž. K. Rouling, prvi put je ekranizovam 1997.  godine. Ima čak 7 delova, a savremeni kritičari ga ocenjuju kao jedan od najboljih serijala.

  • Deda Mraz

Triologija na kanalu Dizni govori o “profesiji” Deda Mraza, njegovom ljubavnom i porodičnom životu i borbi protiv Džeka Frosta na planu tradicionalnog shvatanja Božića.

  •  Žikina dinastija

Film koji je obeležio detinjstva dece širom republika bivše Jugoslavije. Sedmi je nastavak serijala “Lude godine”, prvi put prikazanog 1985. godine. Neki od glumaca koji su tumačili uloge u ovom klasiku su Marko Todorović, Dragomir Bojanić i Jelena Žigon.

  • Ljubav i praznici

Još jedna ljubavna komedija koja se mora naći na listi novogodišnjih filmova. Glavne uloge tumače Kejt Vinslet i Kameron Dijaz koje uoči praznika menjaju svoje živote.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Po čemu ćemo pamtiti Žarka Lauševića – sudbina glumca poput antičke tragedije

Sledeći članak

“Nana” ponovo na sceni Madlenianuma

Ne propustite

Zanimljiva životna priča Zdravka Pečara, jugoslovena koji je osnovao Muzej afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti, organizuje se izložba povodom trideset godina od smrti

Filmski bestseleri – romantična ostvarenja koja morate pogledati barem jednom u životu

Romantični filmovi su zasigurno jedni od favorita kada padne veče. Mi vam

Momenat iz Kana koji ste propustili: kako je pas završio na crvenom tepihu?

Pas Mesi bio je vidno srećan dok je šetao crvenim tepihom na