Foto: Pixabay

Praznični klasici uz koje ćemo dočekati 2024. godinu

Početak
05/12/2022

Praznična atmosfera, novogodišnji ukrasi i mirisi… a tokom dana odmora, između proslave i poseta prijateljima ili porodici, nađe se vremena i za poneki filmEvo nekoliko starih i novijih novogodišnjih filmova i klasika uz koje možete uživati tokom praznika.

1. Novogodišnja priča

Francuski film „Novogodišnja priča“ Arnoa Deplešena sa Katrin Denev. Ova snažna crnohumorna drama prati odnose u porodici koja se okuplja za Božić, zbog bake koja boluje od leukemije i treba joj presađivanje koštane srži.  

2. Noćna mora pre Božića

„Noćna mora pre Božića“ (The Nightmare Before Christmas) je američki animirani film iz 1993. reditelja Henrija Selika snimljen po filmskoj priči Tima Bartona. Radnja filma smeštena je u izmišljeni grad Noći veštica, čiji stanovnici na čelu sa Džekom Skelingtonom odlučuju da prekinu monotoniju novim praznikom – Božićem.

3. Božićni duhovi

„Božićni duhovi“(Scrooged) ova komedija Ričarda Donera iz 1988. moderna je verzija novele Čarlsa Dikensa „Božicna pesma“. Priča je fokusirana na direktora televizije (Bil Marej) koji je odlučio da eksploatiše praznike kako bi povećao gledanost. Bezdušnom i škrtom uredniku život se menja kada ga u božićno vreme posete tri duha koji će ga povesti u šetnju kroz vreme i pokazati mu zašto je postao tako iskvaren i šta ga čeka ukoliko se ne promeni.

4. Vili Vonka i fabrika čokolade“

„Vili Vonka i fabrika čokolade“ Mela Stjuarta iz 1971. Još jedan je od nezaboravnih filmskih bajki. Kada Čarli osvoji zlatnu ulaznicu za obilazak fabrike čokolade, on i ne sluti kakva ga avantura čeka unutra. Film ima i verziju Tima Bartona sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, iz 2005. godine.

5. Lavirint

„Lavirint“ reditelja Džima Hensona iz 1986. godine. U ovom filmu Dejvid Bouvi i Dženifer Koneli vode nas u čarobni svet goblina i mističnih stvorenja u kojem vlada uvrnuti kralj goblina kojeg igra upravo Bouvi.

6. Mač u kamenu

„Mač u kamenu“ klasik iz 1963. u režiji Volfganga Rajtermena. Ovo remek delo jedan je od naboljih dugometražnih crtanih filmova rađenih u produkciji kompanije Volt Dizni.

7. Beskrajna priča

„Beskrajna priča“ je film iz 1984. koji je režirao Volfgang Petersen, a brojni kritičari svrstavaju ga u najljepše dečije fantastične filmove svih vremena. Bastijan je maštoviti i osećajni dečak koji je često žrtva nerazumevanja odraslih i zadirkivanja ostale dece. Bežeći pred grupom školskih nasilnika zaključa se na školski tavan, gde čitajući tajanstvenu knjigu ulazi u njen čarobni svet fantazije. Film je snimljen prema knjizi nemačkog pisca Mihaela Endea, kojega neki porede s legendarnim autorom Gospodara prstenova Tolkinom.

8. U stvari ljubav

„U stvari ljubav“ je britanska romantična komedija režisera Ričarda Kertisa 2003. godine. Radnja filma počinje pet nedelja pre Božića i prikazuje nekoliko ljubavnih priča, čiji su glavni likovi međusobno povezani. U filmu igraju Hju Grant, Bili Bob Tornton, Ema Tomson, Kira Najtli, Rouan Atkinson.

9. Spasavanje gospodina Banksa

„Spasavanje gospodina Banksa“ (Saving Mr. Banks) je američko–engleska filmska drama sa elementima komedije, snimljena 2013. godine. U glavnoj ulozi je britanska glumica Ema Tompson. Film prikazuje susret britanske autorke P. L. Travers i Volta Diznija, povodom snimanja filma po motivima njenog romana „Meri Popins“. Ako želite da saznate kroz kakve muke je prošao Volt Dizni pokušavajući da nagovori autorku najpoznatije dadilje na svetu da ustupu prava za film, pogledajte ovo ostvarenje. Glavni glumci su Ema Tomson i Tom Henks.

10. Nevaljali Deda Mraz

Crna komedija „Nevaljali Deda Mraz“ iz 2003. godine sa Bilijem Bobom Torntonom i Tonijem Koksom. Dvojica prevaranata preruše se u Deda Mraza i njegovog pomoćnika kako bi opljačkali robnu kuću tokom Badnje večeri.

11. Sam u kući

Još od 1990. godine, kada je premijerno prikazan, tokom božićnih praznika i Nove godine, redovno gledamo komediju “Sam u kući”, najpoznatiji film u kojem uživamo u vreme prestojećih praznika i danas.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Danijel Krejg i ekipa filma “Nož u leđa” snimili kadrove u srpskoj prestonici

Sledeći članak

Zavirite u kuću Merilin Monro koju je lično birala

Ne propustite

Priča o čuvenom beogradskom “Zlatnom papagaju”

Krajem sedamdesetih godina, kafići su bili retka pojava u Beogradu, a jedan

Bolero – priča o zapostavljenoj jugoslovenskoj grupi

Iako je njihov bend trajao svega par godina snimili su jedne od

Naša preporuka – serije inspirisane stvarnim događajima

Donosimo vam  serije koje su izuzetno intrigantne jer su zasnovane na stvarnim