Foto: Pexels/Ruslan Khmelevsky

Zavirite u kuću Merilin Monro koju je lično birala

Početak
12/12/2022

Američka glumica Merilin Monro je u svom domu u Brentvudu (Los Anđeles) živela oko šest meseci pre smrti 1962. godine. Iako je živela u 43 različite kuće tokom svog života, ova je bila jedina koju je zapravo sama odabrala i kupila.

Tokom pola godine koliko je živela ovde, imala je jedno od svojih poslednjih javnih pojavljivanja — i to predstavljanjem pesme „Srećan rođendan, gospodine predsedniče“ na svečanosti povodom 45. rođendana Džona F. Kenedija. Otprilike 18 meseci kasnije, oboje su bili mrtvi.

Život ove glumice bio je pod budnim okom javnosti od početka i nikada nije živela u jednom domu. Merilin Monro bila je često u zlostavljanim hraniteljskim porodicama i sirotištu, te pohađala devet škola dok je odrastala.

Izgrađena 1929. godine, jednospratna kuća u stilu hacijende nalazi se iza visokih kapija na kraju tihe i slepe ulice na više od pola hektara zemljišta punog drveća. Kuća sa četiri spavaće sobe i tri kupatila ima bazen, prostrano dvorište i gaj citrusa.

Iako je Monro posedovala mnoge kuće tokom brakova sa Džoom Dimađom i Arturom Milerom, ova kuća je bila prva koju je kupila bez supružnika. Ona ju je opisivala kao „tvrđavu u kojoj se oseća bezbedno od sveta“.

Kada je imovina od 23.200 kvadratnih metara puštena na prodaju 2017. godine, bila je procenjena na 6,9 miliona dolara, a prodata za 7,25 miliona dolara.

Kuća ove besmrtne glumice u španskom stilu na jednom nivou, posedovala je i spoljni bazen, koji je u to vreme bio popularan. Njeno lepo uređeno dvorište sadržalo je nekoliko voćaka i jednospratni pansion koji je renovirala tik pred smrt.

Spavaća soba imala je kamin i vrata koja vode do jednostavnog eksterijera. Kao i spavaća soba, kancelarija se otvara ka terasi, sa pogledom na bazen. Nije to ništa ekstravagantno – posebno po današnjim standardima – ali je zanimljivo jer je bilo jedino mirno utočište za glumicu.

Na pločicama ugrađenim u prednji deo kuće Merilin Monro bio je latinski izraz Cursum Perficio, što znači „Kraj mog putovanja“ ili „Završio sam putovanje“. Nažalost, te reči su se obistinile šest meseci kasnije.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Praznični klasici uz koje ćemo dočekati 2024. godinu

Sledeći članak

Novi i stari Porsche – kolika je razlika?

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine