Foto: Netflix

Šta nas čeka u poslednjoj sezoni serije “Kruna”

Početak
20/11/2023

Od 16. novembra na Netflixu se nalaze nova četiri nastavka popularne serije The Crown. Ove sezone u fokusu je odnos Diane i Dodija Fayeda. Serija se bavi događajima pre kobne nesreće u kojoj je poginula Diana, a Netflix je već potvrdio da neće prikazati nesreću.

Nova sezona uvodi i novi set glumaca: Imeldu Staunton kao Elizabetu II., Jonathana Prycea kao princa Filipa, Dominica Westa kao Charlesa i Elizabeth Debicki kao Dianu. Radnja se odvija od 1991. and 1997. što uključuje i godinu koju je kraljica u svom govoru 1992. okarakterizirala kao annus horribilis (groznu godinu) u kojoj je njeno troje dece doživelo bračne brodolome.

Ocene kritičara

Prve četiri epizode poslednje sezone Netfliksove serije Kruna naišla je na različite komentare kritike, a mnogi su je ocenili negativno. Šesta sezona drame o životu kraljevske porodice prikazuje događaje iz kasnih 1990-ih, među kojima je smrt Dajane, princeze od Velsa. Prikazan je i period nakon njenog stradanja, gde se „Dajanin duh” prikazuje njenom suprugu, tada princu Čarlsu, i kraljici Elizabeti Drugoj.

Ova „serija opsednuta Dajanom je prava definicija lošeg scenarija”, navodi se u kritici lista Gardijan, koji ju je ocenio jednom zvezdicom.

„Na stranu svi formalni propusti, kasnije sezone Krune je pokvarilo i to što oslikava vreme kojeg se dobro sećamo. Čak i da je bilo nečega što bi zainteresovalo gledaoce, uspomene i neprestana pitanja u njihovim glavama na svakom koraku bi to učinili nemogućim”, zapisala je kritičarka Lusi Mangan.

„(Serija je) počela da se tetura u trećoj sezoni, potpuno je izgubila ravnotežu u naredne dve i sada srlja u ambis”, smatra ona.

Uprkos tome, Mangan kaže da je „čitava glumačka ekipa sjajno glumila”.

Anita Sing iz lista Telegraf iznela je slične utiske, ocenivši da je „Netfliksov dragulj dospeo u ćorsokak” i da novu sezonu „proganja duh princeze Dajane”.

Sing je namenila dve zvezdice seriji u njenoj kritici, kudeći scenu u kojoj je Dajana poginula.

„Haos poslednjeg dana Dajane i Dodija u Parizu je prikazan, ali nemamo scene iz tunela Pont d’Alma – sa buke saobraćajne nesreće preskače se direktno na zvono telefona u zamku Balmoral.

„Svi razgovori u kojima neko spominje Dajaninu smrt su mutirani: njihove usne se pomeraju u tišini i usredsređeni smo na reakcije.

„Zbog čega su ovo uradili? Ako je zbog ukusa, zašto kamera snima unezverenog Harija kako izgovara ‘ne’? Sa ukusom bi bilo da su to prepustili mašti”, smatra Sing, a prenosi BBC na srpskom.

Karol Midgli iz lista Tajms ocenila je seriju sa četiri zvezdice, ali je primetila da scene sa duhom princeze Dajane „nisu najbolje” i da predstavljaju „poseban autogol u inače snažne i dirljive četiri epizode”.

Izvedbu Elizabet Debicki ocenila je kao „izvanrednu”.

Aramide Tinubu iz magazina Varajeti kritikovala je način na koji je oslikana veza Dajane i Dodija.

Smatra da nije prikazana „burna romansa”, već „utešno prijateljstvo koje je tek počelo da se razvija, a ugrožavali su ga stavovi javnosti i porodične obaveze”.

Ali, Tinubu napominje i da je nova sezona pomogla seriji da „povrati blistavi tron” na kojem je bila.

Magazin Empajer ocenio je sezonu sa četiri zvezdice.

„Ovo je najemotivnija sezona Krune dosad, sa kombinacijom suza, scena iz stvarnog života i ‘duhova’ koji prikazuju patnju za princezom iznova i iznova”, obrazložili su.

Nova sezona priča o medijskoj pomami za Dajanom i Dodijem, koja kulminira sa poterom paparaca za njima, koja je dovela do sudara u tunelu u Parizu.

Oboje su preminuli 31. avgusta 1997.

Prikazani su i događaji neposredno posle nesreće, među kojima su i reakcije kraljice Elizabete Druge, porodice Al Fajed i princa Vilijama, koji je posle majčine smrti pokušavao da se vrati u život u Itonu. Producenti serije su tokom festivala u škotskom Edinburgu ove godine rekli da su pristupili temi njene smrti „sa osećajem”.

Ipak, Džudi Berman iz magazina Tajm ocenila je novu sezonu kao „neobično drsku”, jer „eksploatiše misteriju poslednjih Dajaninih dana i njen zamišljeni život posle smrti radi veštačke dirljivosti”. Ove scene su „pokazatelj da je tvorcima serije ponestalo inspiracije: rado su iskoristili emocionalne prečice kojima se eliminiše složenost šoka i tuge članova kraljevske porodice”, navodi Fajnenšal tajms u kritici, ocenivši sezonu sa tri zvezdice.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Čudne navike britanske kraljevske porodice

Sledeći članak

Kraljevski nivo – sve oči uprte u crveni komplet Kejt Midlton

Ne propustite

Može li Kejt da nadmaši popularnost princeze Dajane?

Britanska kruna vekovima oko svog imena izaziva mnoštvo špekulacija i nagađanja javnosti. Glamur,

Narodu i medijima se ne može ugoditi: Priče o ljubavi žena u britanskoj kraljevskoj porodici

Uprkos tome što su okružene bogatstvom, moći, slavom i statusom, ispod maske

Volis Simpson – žena koja je uzdrmala pitanje britanske krune

Priča o romantičnoj filmskoj ljubavi između obične građanke i princa, naslednika krune,