Zašto je sada pravo vreme da pripremite ten za leto uz beta karoten?

Foto: Pinterest/ Bonanza Paris
15/02/2024

Da li ste već nekada čuli za beta karoten i za njegov doprinos pri postizanju zdravog i preplanulog tena prilikom sunčanja?

Beta karoten – glavni saborac protiv UV zračenja

Beta karoten je veoma koristan u borbi potiv štetnih UV zraka. Svi smo svedoci porasta štetnog UV zračenja koje se emituje gotovo svakodnevno, a posebno tokom vrelih letnih dana kada pokušavamo i da se osunčamo. Uprkost pokušajima da se zaštitimo vrlo često se događa da izgorimo, a to “malo crvenila“ na koži može ostaviti trajnije posledice poput oštećenja ćelija kože, koje pored ubrzanog starenja kože može biti i uzrok nastanka ozbiljnih karcinoma u najgorem slučaju. Međitim, kako je beta karoten jedan od najmoćnijih antioksidansa, može pomoći da se smanji ili spreči oksidativni stres ćelija kože koji nastaje posredstvom UV zraka. Aktivna suplemantacija beta karotenom koja se po preporuci započinje upravo tokom februara, gotovo da može garantovati bezbrižno sunčanje.

Beta karoten – provitamin vitamina A

Naime, stručnjaci preporučiju dodavanje beta karotena ishrani već tokom zimskih meseci, da bi se naše telo priviklo i samo pretvorilo određenu količinu beta karotena u vitamin A – koji je veoma važan za održavanje imuniteta, pravilan rast i razvoj kostiju i vida, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Foto: Pinterest/ Total Beauty

Beta karoten – “prirodna farba

Suplementaciju beta karotenom možete započeti veoma lako, s obzorom na to da se ovaj antioksidans nalazi u gotovo svom crveno-narandžasto obojenom voću i povrću. Namirnice koje sadrže najviše beta karotena su: šargarepe, parike, tikve, kajsije, kao i krompir i spanać, zajedno sa drugim zelenim lisnatim povrćem. Za ove namirnice bogate vitaminima veruje da podstiču pigmente koji pomažu u dobijanju preplanule boje kože.

Kako pravilno dodati beta karoten u ishranu?

Pored unosa kroz voće i povrće, što važi za najzdraviju opciju, beta karoten može se dodati u organizam i u vidu tableta. Preporučena dnevna doza beta karotena je jedna kapsula od 6mg dnevno, pre ili posle obroka. Za poboljšanje zdravlja kože to će biti sasvim dovoljno, međutim, ako želite da rešite neki drugi problem dodavanjem vitamina A, doza će se razlikovati.  Stepen suplementacije razlikuje u zavisnosti od potreba i osobina pojednica kao što su težina, starosna dob i opšte zdravstveno stanje, te pre početka procesa, savetujemo konsulraciju sa stručnim licem – lekarom ili farmaceutom.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Marina Abramović “lansirala” proizvode za negu kože i sa njima svoju veliku tajnu

Sledeći članak

Od zabrane nošenja do slobode – kako je nastao crveni ruž?

Ne propustite

Letnji manikir: Tamne nijanse kao neočekivani trend sezone

Iako letnji manikir često povezujemo sa veselim, šarenim bojama inspirisanim morem, tamne

Opasnosti kozmetičkih preparata za kožu tokom leta: Šta treba izbegavati?

Postoje određeni kozmetički proizvodi koje treba izbegavati tokom leta kako biste očuvali

SPF u preparatima za sunčanje – ključna informacija za zaštitu od UV zraka

U današnjem svetu sve većeg izlaganja sunčevim zracima, razumevanje oznaka na preparatima