Volis Simpson – žena koja je uzdrmala pitanje britanske krune

Početak
29/03/2024

Priča o romantičnoj filmskoj ljubavi između obične građanke i princa, naslednika krune, možda je bila ostvariva u slučaju princa Harija i Megan Markl, međutim, mnogo pre njega, brat njegovog pradede, prestolonaslednik Edvard VIII, nije imao nimalo razumevanja i saglasnost porodice poput Harija. Idilična ljubavna priča poprimila je epske razmere jednog od najvećih skandala na ovom ostrvu.

Naime, Edvard VIII je bio stariji sin kralja Džordža V i njegov budući naslednik. Od malena je pokazivao svoju prkosnu i oštru narav, te je otac oduvek brinuo za budućnost britanske krune nakon smrti. Strahovi sada već starog i bolesnog kralja, produbljuju se Edvardovim odrastanjem i statusom koji je stvorio među ženama. Bio je mlad, lep, naočit, pun manira, a uz to i prestolonaslednik.

Žene su volele Edvarda, ali i Edvard njih, međutim, postojao je još veći problem,  mladog prestolonaslednika su naročito privlačile udate žene, što je bilo još strašnije po ugled kraljevske porodice. Nakon smrti Džordža V, Edvard dolazi na tron 1936. godine, država je imala novog kralja, a narod je sada iščekivao i ženu koja će biti uz njega.

Izvor: Pinterest

Ko je bila Volis Simpson?

Prilikom jednog od prvih  predstavljanja u javnosti i pozdravljanja okupljene mase Britanaca ispred dvora, državu je zaintrigirao neko ko je stajao  u pozadini kralja Edvarda. Ko je misteriozna žena koja stoji nadomak vladara Ujedinjenog Kraljevstva, sigurno je važna… Odmah su počela nagađanja, a javnost je ubrzo saznala da je reč o  Amerikanki Volis Simpson.  Rođena kao Besi Volis Varfild u Blu Ridž Samitu u Pensilvaniji poticala je iz obične porodice srednje klase. Biografi tumače da je oduvek pokazivala afinitete ka bogatstvu i moći, kao i da je bila veoma nepredvidiva žena koja je umela da zavodi muškarce. S obzirom da joj je otac preminuo kada je bila veoma mlada, njena majka se snalazila i pozajmljivala novac od rodbine kako bi prehranila Volis. Veruje se da je uvek bila ogorčena na siromaštvo u kome je odrasla, a situacija koja je veoma pogodila ovu tinejdžerku bila je onda kada jedina od devojaka iz mesta u kome je odrasla nije bila pozvana  na bal, koji je predstavljao čin ulaska devojaka u visoko društvo. Prva stvar koju je preduzela povodom reformi u svom životu, jeste da svoje ime iz Besi promeni u Volis.  U prvi brak ulazi sa svega 20 godina udajom za Erla Vinfilda Spensera, pilota američke vojske. Ovaj brak okončan je nakon svega 10 godina, usled mnogih nagađanja o Volisinim neverstvima.

S obzirom da je njen suprug imao veliki status u društvu, Volis je preko njega polako ušla na vrata visokog društva.  I pre razvoda od prvog supruga, ova fatalna žena upoznaje svog novog budućeg supruga,  Ernesta Aldriha Simpsona. Za vreme braka sa Simpsonom upoznaje tadašnju ljubavnicu princa Edvarda, a uskoro i lično njega  sa kojim ubrzo ulazi u vezu. Uzimajući u obzir činjenicu da su tradicija i čast  jedni od najvažnijih faktora i činilaca svake dinastije, brak sa još uvek zakonski udatom ženom, koja nije plemićkog porekla, pritom ni britanske nacionalnosti podigla je Bakingemsku palatu na noge. Tada su na dvoru vladala stroga pravila u pogledu venčavanja plemića i aristokrata, a naočito budućih vladara. Razvedena Amerikanka nije bila blagonaklono prihvaćena od strane kraljevske porodice, ali ni državnih činovnika. Kraljica Marija, Edvardova majka nikada nije oprostila sinu i za života nije govorila sa njim zbog braka sa Volis, a navodi se da je naročito loš odnos imala sa jetvrom, suprugom Edvardovog brata Džordža, Elizabetom.

Izvor: Pinterest

Kako odbraniti ugled dinastije, a ujedno zadržati kralja i da li su te dve opcije uopšte išle jedna uz drugu? Ispred vladara su bile tri opcije: da zaboravi na ideju o braku sa Volis,  da je oženi protiv volje svojih ministara ili da abdicira. Sa jedne strane Edvard je imao da bira između porodice, statusa, moći i prestola za koje je čitavog života pripreman  da nasledi, a sa druge strane ženu koju voli. Kralju nije trebalo dugo vremena,  da se odrekne svih titula koje su mu dodeljene po rođenju.  Ogorčenost naroda, kraljevske porodice i ministara prema Volis nije bila prekrivena, te ova žena nikada nije uspela da stvori ugled na dvoru, a kamoli da bude voljena vladarka, ili bar članica dinastije.  Nakon razvoda od Ernesta Aldriha Simpsona, ovaj odbačeni par venčava se na maloj ceremoniji 1937. godine, a niko od članova kraljevske porodice nije bio pozvan.

Jedno od njihovih prvih zajedničkih putovanja bilo je u tadašnju Jugoslaviju, tačnije krstarenje dalmatinskom obalom.  Novo pitanje koje se nametnulo jeste to kako će se sada oslovljavati svojevoljno  odbegli princ i njegova nevesta ?  Veoma brzo, svega par dana nakon abdikacije,  ovom paru je saopšteno da će se Edvardu obraćati sa Njegovo kraljevsko visočanstvo, ali ne i Volis, uz to data im je titula  vojvode i vojvotkinje od Vindzora.  Dvor je smatrao da Volis nije dostojna bilo kakve titule, ili oslovljavanja koja nalažu pravila monarhije. Takođe, u slučaju da imaju potomstvo, njihova deca ne bi nosila titule plemića, što je naročito smetalo Edvardu, dok se dvor nije obazirao na njegove primedbe. 

Kada se govori o Volis Simpson, uglavnom se za nju vezuju negativni epiteti, kao žene koja je neustrašivo išla protiv britanskog dvora, beskurpulozne, kraljice flertova, spletki i ženi sa  okorelom ambicijom. Bila je veoma pametna i šarmantna, a uživala je u koktelima i alkoholu.  Tokom zajedničkog života ovaj par uglavnom je živeo u Francuskoj, a bili su i redovni posetioci raznih manifestacija, ali i gosti mnogih poznatih ličnosti toga vremena poput  Adolfa Hitlera, Marlen Ditrih, Ričarda Niksona

Izvor: Pinterest

Volis Simpson – moda i životni stil

Za sebe je govorila da nije lepa žena kao i  da taj nedostatak mora da upotpuni dobrim stilom, te ne čudi da je uvek bila perfektno obučena naročito u kreacijama francuskih  dizajnera poput Kristijana Diora, Koko  Šanel , Živanšija. Bila je veliki kolekcionar nakita, a nakon njene smrti pronađeno je preko 200 vrsta najsupocenijeg nakita koji su bili poklon lično potpisan od strane Edvarda VIII. U njenoj kolekciji pronašli su se komadi Cartier i  Van Cleef & Arples. Govorili su, da iako nije kraljica Velike Britanije,  jeste  kraljica stila. Očaravala je svojom pojavom, buntovnim nastupima, kršenjem normi, volela je raskoš i zabavu, a mnogi je nazivaju i kraljicom evropskih salona.  Prepoznatljiva po diskretnim uvojcima, crvenom karminu i vintage haljinama i dan danas je inspiracija dizajnerima širom sveta.  O njoj su govorili kao o ženi kojoj nikada nije dosta nakita i muškaraca. Bila je hedonista i uživala je maksimalno u životu.

Izvor: Pinterest

Iako za života nikada nije imala zvanični susret sa bilo kim iz kraljevske porodice, dok Edvard jeste i nakon ulaska u brak sa njom , u dinastiji nikada nije došlo do pomirenja , a ime Volis Simpson ostalo je upamćeno kao sinonim za ženu koja je hrabro i prkosno išla direktno protiv britanskog dvora. Preminula je 24. aprila 1986. usamljena i bez ikoga, a veruje se i da je pred smrt bila i prevarena od strane advokatice.  Volis Simpson jeste pronašla princa i jeste se udala za njega, ali nije imala sreću da doživi priču iz snova, postane voljena kraljica i živi srećno do kraja života u Bakingemskoj palati.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Venecija uvodi takse za sve posetioce

Sledeći članak

Sve što treba da znate o Ajfelu na njegov 135. rođendan

Ne propustite

Viralna senzacija iz Dubaija – priča o čokoladi koja osvaja svet

Dubai čokolada postaje svetski hit. Šta je to što je čini posebnom?

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i