Šta je Amber alert i kako je uopšte nastao?

Početak
27/03/2024

Prethodne godine, više od 20 hiljada ljudi je za samo nekoliko sati na svojim Instagram profilima iskoristilo hešteg (hashtag) #hocemoamberalert, i tako podržalo kampanju da se i u Srbiji uvede sistem pod nazivom Amber alert.

Kako je nastao i po kome nosi naziv?

Amber alert je sistem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka dece. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Guverner Greg Abot potpisao je zakon koji dopušta lokalno aktiviranje sistema AMBER Alert u određenim okolnostima, u čast devojčice, koja je ubijena u okrugu Vise u Americi, piše “Cbs news”.

Amber Hagerman, Foto: NBC News

Medijska saradnja sa lokalnom policijom u Teksasu 1996. godine označila je početak razvoja sistema upozorenja u slučaju otmice djece, poznatog kao Amber alert. Ovaj inicijalni korak je vremenom prerasao u nacionalni program, obuhvatajući jurisdikcije širom Sjedinjenih Američkih Država.

Kako funkcioniše?

Funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog deteta, informacija širi putem notifikacija na mobitelu, SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, bilbordima, kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost. Ovaj alarm se aktivira najkasnije sat vremena od prijave nestanka deteta, i traje maksimalno 24 časa.

Najčešći kriterijumi za aktiviranje alerta u državama kod kojih postoji su na primer, ako se sumnja da je dete oteto i može mu biti ugrožen život.

Sistem za brz pronalazak nestale dece „Pronađi me“, po uzoru na Amber Alert, koji je 26. marta prvi put pokrenut prilikom nestanka Danke Ilić (2) iz Bora, u Srbiji je aktivan od oktobra prošle godine. Svakom građaninu Srbije stigla je SMS poruka o nestanku male devojčice.

Prekinuto je emitovanje programa na TV ekranima i građanima je prikazana fotografija nestale devojčice sa ličnim podacima, s ciljem da se ubrza potraga i eventualno brzo pronalaženje deteta. Na autoputevima se mogu videti Info table  u službu sistema “Pronađi me”.

U kojim državama postoji ovaj sistem?

Pored SAD, sistem se koristi u više evropskih država – u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Među ovim državama je i Hrvatska, gde sistem nosi naziv “NENO Alarm”.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako je nekada u Beogradu izgledao javni prevoz?

Sledeći članak

Kako su beogradske opštine dobile svoje nazive?

Ne propustite

Milica Jakovljević Mir-Jam: Čarobnica Emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u

Znamo šta se desilo sa porodicom Dunđerski posle Lenkine smrti

Nije svaka bogata porodica srećna. Uvek posloje teške priče, uvek se nešto

Ime Vojislav Jeremić oblikovalo mušku modu međuratnog Beograda

Najboljim od beogradskih krojača za gospodu smatran je veliki boem Vojislav Voja