Filmovi koji vam mogu promeniti život

Početak
19/03/2024

Postoje filmovi o kojima se dugo razmišlja, filmovi za maštanje ili, pak, oni koje pogledaš i zaboraviš. A postoje i filmovi za dame. Nećete verovati, ali to nisu obavezno ljubavni filmovi. Raznih su žanrova i nepredvidivi su kao i sam lepši pol.

Mi smo prikupili baš takve filmove. Pogledajte ih, jer vam nekada reč koju ste čuli u pravo vreme, ili izvučena misao iz filma može promeniti život…

Pripravnik

The Intern je jedna ugodna, “feel-good” romantična komedija, ali ovde se ne radi o zaljubljivanju i osvajanju osobe suprotnog pola, iako to našem naslovnom pripravniku Benu (Robert De Niro, star preko 70 godina, što je valjda i komični “punchline” filma) polazi za rukom relativno lako i bez napora. Nije romantičan ni platonski odnos između Bena i njegove dosta mlađe šefice Džuls (En Hatavej, koja još jednom dokazuje status Džulije Roberts novog milenijuma), niti su toliko romantični njihovi životni nazori. Romantičan je sam stav filma: lagodan, naivan, eskapistički; romantičan je ton rasprave između starih i novih vremena što je centralna tema filma i, konačno, romantičan je tretman likova.

Život u ružičastom

Ovo je jako duboka i osećajna biografska priča o francuskoj divi Edit Pjaf, čiji je život ličio na borbu za pravo na život, pravo da peva i voli. Ova priča je postala remek-delo, jer je na majstorski način prenela atmosferu Pariza, ludog, divljeg i istovremeno očaravajućeg, koji se čini slatkim i romantičnim samo onima koji ga ne poznaju dobro.

Osmeh Mona Lise

Ne znamo da postoji mudriji ženski film. On nas uči šta je dostojanstvo, hrabrost, svrsishodnost. Ali mnogo važnije je nešto drugo – ova slika otvoreno i pošteno pokazuje koliko je važno misliti svojom glavom. Zbog toga, a i zahvaljujući odličnoj glumačkoj ekipi, film nije vulgarno-feministički, već blago sveobuhvatni, kao ženska intuicija.

G.I. Jane (Vojnik Jane)

Film bez intriga i skupih bitaka. Ali je zato jedan od retkih koji nam verodostojno prikazuje kakva može da bude snaga volje čoveka. U ovom slučaju žene. G”.I. Jane” ima nekoliko nezaboravnih scena, siže je odlično urađen i zato je i postao klasik.

Devojka od milion dolara

Ovaj film ništa ne ulepšava. On prikazuje svu surovost života, onakvom kakva jeste. Život nas izaziva i samo odlučan, hrabar i uporan čovek može da mu odgovori i da pristane na bitku. Reditelj Klint Istvud je vrlo dobro primetio detalje, a glumci su proživeli sve te emocije i preneli ih nama. Neko će reći da je film surov, ali ako devojka ili bilo ko drugi mašta da postane šampion u boksu, onda ovdje i nema mjesta suzama i glupom happy endu.

Đavo nosi Pradu

Svet mode i sjajan je nesumnjivo lijep. Ali koliko je lep, toliko je i okrutan. Bilo koja sitnica, i ti si već svrgnut s vrha Olimpa. Film, naravno, nije epohalan. Snimljen je kao drama-komedija. Ali film je odličan. Lagan, prijatan, dobro osmišljen siže, koji ulepšavaju sjajna Meril Strip i En Hatavej.

Put promjene

Da li je moguće da gledalac uđe u život bračnog para s dvoje dece, koji proživljavaju krizu, sredinom 20. veka u SAD-u? Ali pred kraj filma ćete shvatiti da sve što ste upravo videli, u stvari govori i o vama. Možete, kao i glavni junaci da planirate da odete iz beznadežnog položaja u Parizu. Ali nije sve tako jednostavno. Mesto boravka možete promeniti, ali od sebe ne možete pobeći. Ako je u vama praznina, gde god da ste, s kim god da ste, tuga vas neće ostaviti. Za ovo otkriće hvala ovom filmu.

Kraljica

Film “Kraljica”, reditelja Stivena Frirsa, jedan je od boljih i uzvišenijih filmova o teškom periodu engleske kraljevske porodice, nakon pogibije princeze Dajane. Kako je biti kraljica, kojoj je upućeno mnogo neprijatnih riječi, da li da se prepusti emocijama ili da se drži, kao što i priliči monarhu? Nije uzalud u prologu filma stih Šekspira. Ali ako su se Sheaksperovi junaci borili protiv neprijatelja mačevima i strelama, u današnje vrijeme se bitka vodi pomoću kamera i mikrofona. I to zahtijeva odgovarajuću snagu.

Erin Brockovich

Priča “Erin Brockovich” je o jakoj i slaboj ženi. Jednostavno, zbog okolnosti obične ženske slabosti su za Erin nedopustiva raskoš. Možda ona nije uopšte genije, ali upornost i neravnodušnost prema tuđim sudbinama omogućavaju joj nešto nemoguće – da prebrodi, da pobedi moćnu korporaciju, koja u pravom smislu reči truje živote ljudi. U trenutku kad dižete ruke od svega, samo pogledajte ovaj film. Odličan je.

Frida

Sjajan film o sjajnoj ženi, o buntovnoj prirodi, o nezadrživoj želji, o energiji poput nabujalog izvora. Frida je imala 20 godina kada se udala za najpoznatijeg umetnika Meksika, Dijga Riveru, ne tako mladog, bogatog i razvratnog. Ovaj film govori o Fridi, ne samo kao o genijalnom umetniku, već i kao o ženi, kojoj su na prvom mestu bili ljubav i porodica. A muzika u filmu zaslužuje posebnu pažnju.

Jedi, moli, voli

Ovaj film, snimljen prema knjizi, predstavlja jednostavan recept protiv depresije. Izaberite bilo koje tri zemlje na “I”, odmah krenite na putovanje i počnite da upoznajete sebe. Glavnoj junakinji, koju igra Džulija Roberts, to je pošlo za rukom. Došlo je vreme za vašu priču.

Zlatni vek

Još jedna predivna priča o tome, kako nije lako biti kraljica. Ali ovaj film nije toliko o istoriji i monarhu, koliko o čoveku. Elizabeta I, žena koja nije pripadala sebi nijednog minuta, lišena čak jednostavnih životnih radosti. Neizvesnost, strah, izdaja, doživljaji, veličanstvenost – sve je ovo obuhvaćeno epopejom “Zlatni vek”, s jedinstvenim scenarijem, raskošnim kostimima i zadivljujućom igrom glumaca.

Tamo gde je srce

Najlepši film o ljubavi, svepraštanju i prijateljstvu. Reklo bi se banalna priča, stara kao i svet. Devojku, koja je u drugom stanju, ostavlja momak, kome se ona nada kao životnom saputniku. Ali život nije tako loš, kakvim se čini. Samo ne treba očajavati, ne treba mrzeti sudbinu za bilo šta, ne treba odustajati. Samo treba ići napred, ne pamteći zlo, pomagati ljudima i radovati se životu. Ovo smo čuli sto puta, ali upravo je to ključ za sreću.

Ivana Orleanska

Film je zaista odličan. Istorijska priča o ovakvim junacima lako može da bude dosadna i da pređe u patetiku. Ali autori filma su se potrudili i hvala im za realizam, veru i pravdu, koja je odlično prikazana u liku sve Ivane, a koju je sjajno odglumila glumica srpskog porekla, Mila Jovović.

Glava u oblacima

“Glava u oblacima” nije jednostavno naziv filma. To je stanje duše u kojem su junaci, stanje blagog bezumlja, uzvišene patnje, kojima nema mesta na zemlji, oni vuku naviše, ali, avaj, zato, udaljavaju od sveta. U filmu je mnogo estetike, tragičnosti, osuđene estetike, koja ne gubi sjaj čak ni u momentu dok vene. Ovo je prava studija o najtajnovitijoj pojavi u svemiru- o čovečijem srcu.

Elegija

Postoje filmovi koji potresu gledaoca do dubine duše, i prodiru u sve nervne završetke. “Elegija” je jedan od njih. Priča profesora koledža Dejvida Kepesa i mlade bezgrešne Kubanke Konsuele Kastiljo, negde duboko u nama rastavlja sve tačke nad “i”, i već znamo ko je pored nas, ko jednostavno nije, a ko je dušom pored nas.

Amélie

Amélie nalazi u svom kupatilu tajni prolaz sa starim igračkama i počinje da razmišlja da vrati “blago” zakonskom vlasniku. Ovaj dobri postupak menja njen život i ona počinje da se meša u u živote drugih na potpuno neočekivan način. Film je preokrenuo naše živote, a bez predivne muzike Yann Tiersen, već je nemoguće zamisliti Pariz.

7 dana i noći s Marilyn​

Odigrati Merlin Monro – to je izazov. Ali glumica Mišele Vilijams je odlično odigrala svoju ulogu. Pošlo joj je za rukom da oživi sliku kokete i male devojčice, sigurne u sebe, ali koja se boji celog sveta i ljudi. Film treba pogledati ne samo zbog Merlin, već i zbog predivne atmosfere. I poverovaćete da se može stići do zvezda.

Čelična lejdi

Film nije prošao bez patetike, ali Meril Strip je kao i uvek sve spasila. Istovremeno je sačuvan i lik Tačer, pred kojim se samo treba pokloniti. Političar koji preferira delovanje. Žena koja bira karijeru. Lider zemlje koji može da ode na vreme i s dostojanstvom. Film treba obavezno pogledati.

Evita

Sjajan mjuzikl, koji govori o miljenici cele Argentine, Eviti Duarte de Peron, o njenom životnom putu, koji je nju sam odabrao. Za ovaj lik Madoni treba zahvaliti, odlično je prenela tamne i svetle strane svoje junakinje, a isto tako i njene strahove i ambicije. I naravno muzika zaslužuje posebnu zahvalnost. Kompozitor Andrej Lojd stvorio je remek-delo.

Gia

Ako bismo morali da opišemo film jednom rečju, onda bismo mogli da kažemo “odlično”. Gledaocu je prikazana čitava surova istina modelinga. Čini se da je to odličan život, ispunjen fotosesijama, susretima, nastupima? I baš tu su nas uveli u “sjajni” život modela. A mlada Anđelina Džoli je odličan izbor autora filma.

Koko Šanel

Film o jakoj ženi koja se nije plašila da se suprotstavi društvu s moralom, uskim korsetima, karnevalskim haljinama i šeširima-beze. Neki kažu da je film dosadan i monoton. Pre će biti da film nije brz i u tome i jeste njegova lepota. Ovaj film liči na život, u njemu nekada sve ide polako, a nekada leti brzinom misli. I neprevaziđena Odre Totu u ulozi Koko Šanel.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Prelepe destinacije u Prizu za koje niste čuli, a besplatne su

Sledeći članak

Zašto je Erik Sati imao kolekciju od 12 istih odela?

Ne propustite

Naša topla preporuka: filmovi koje treba da pogledate u svojim dvadesetim

Dvadesete važe za godine, kada se osećamo izgubljeno i istražujemo sebe, na

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,