Foto: Pexels

Vodič za početnike – kako savladati klizanje na ledu?

Početak
23/11/2023

Kako nam se bliži kraj novembra, sa nestrpljenjem čekamo period početka decembra kada se otvaraju neka od najpoznatijih prestoničkih klizališta. Ova zimska aktivnost zahteva malo talenta i posvećenosti da biste naučili da klizate na pravi način.

U ovom članku smo za vas pripremili savete kako da klizate na pravi način i kako da postanete ekspert u klizanju.

Na primer, pitate se šta obući? Šta vam je sve potrebno? Koliko vremena će vam biti potrebno da postanete ekspert? Ovo sve zavisi od vas i od vaše želje da učite.

Za početak, nađite klizaljke koje vam odgovaraju. Ako vam je klizanje samo hobi, bilo bi pametno da prvo započnete sa iznajmljenim klizaljkama.

Na taj način možete sami da vidite da li vam klizanje odgovara. Ako planirate da izgradite karijeru u klizanju, bolje je da kupite sopstvene klizaljke, tako ćete se brže navići na njih.

Što se tiče čarapa, preporučuje se da nosite čarape od mikrovlakana, a da u svakom slučaju izbegnete pamučne čarape.

Foto: Pexels

Pamuk neće dobro upiti znoj i kao rezultat toga može doći do povreda. Ako ste početnik, ne treba vam profesionalna oprema. Ali, obucite se dobro pošto na klizalištu može biti hladno. Odlučite se za nešto što omogućava fleksibilnost ali i toplotu u isto vreme. 

Obavezno se zagrejte svaki put pre nego što uđete na klizalište. Istegnite vrat, noge i ruke kako bi opustili mišiće i kako bi sprečili povredu ili grčeve. Dakle, čak i ako padnete, šanse su male da se povredite. 

Još jedan bitan savet je nošenje kacige. Ovo se odnosi čak i na profesionalce. Ako ste početnik, kaciga je obavezna da bi sprečili pad. Obavezno čuvajte glavu noseći čvrstu kacigu sve vreme dok klizate.

Kao početnik morate da znate da nećete imati mnogo ravnoteže nad svojim telom. To može rezultirati padom vrlo često. Ali, ne plašite se kad padnete. Ako se ukrutite, udarac o tlo će vas boleti. Samo se opustite i prirodno padnite i pokušajte da držite ruke uz sebe. 

Šta je sa klizaljkama?

Kupite svoj par klizaljki iako ih većina početnika iznajmi. Ove stare klizaljke su uglavnom istrošene i nisu preporučljive za početnike. Konsultujte stručnjaka za pomoć, savet ili za sva dodatna pitanja koja imate. 

Klizaljke koje odaberete moraju imati dugačku oštricu. Izaberite umetničke klizaljke jer imaju oštre i jasne ivice, nemojte koristiti hokejske klizaljke da biste naučili klizati, jer su glatke i nisu balansirane. 

Nosite čarape zajedno sa klizaljkama, nikako nemojte da obučete termo čarape, jer mogu povećati iritaciju kože i stvoriti ranice, mada znajte da su to česte pojave kod početnika. 

Foto: Pexels

Naučite da padnete

Ne pružajte ruke dok padate. To će povećati mogućnost da padnete. Možete se povrediti ili možda slomiti zglob ili lakat ako padnete sa ispruženim rukama. Naučite da padate. Jedan od prvih saveta za učenje klizanja je da znate da ćete pasti, ne jednom ili dva puta, već na desetine puta, čak i kada ste već stručnjak.

Padovi će biti česti u početku, nemojte dozvoliti da vas to demotiviše i ne dozvolite drugima da vas ismevaju zbog toga.

Da biste naučili kako se klizate na ledu, dovoljna vam je odgovarajuća zaštitna oprema, klizaljke,velika želja za učenjem i, pre svega, mesto za klizanje.

Morate da naviknete svoje telo na nove pokrete. Što više vežbate, brže ćete se navići. Kada uđete na klizalište, držite se za ogradu. Držite se čvrsto ali ne previše kruto. Glava neka vam bude fiksirana, gledajte pravo ispred sebe. Opustite telo, nemojte da budete napeti. Ne ubrzavajte ako niste spremni za to, što više vežbajte održavanje ravnoteže. 

Pre nego što naučite klizanje na pravi način, vežbajte kako da pravilno padnete. To je jako bitno. Pad je deo procesa vežbanja, sasvim je prirodno da se to dogodi s vremena na vreme i morate naučiti da to radite na način koji će izbeći svaki vid povrede. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Recepti – napravite kod kuće ukusne praznične koktele

Sledeći članak

Kako se servira kuvano vino?

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,