Foto: Instagram/@hipigram

Otkrivamo – Šta simbolizuju sve boje lala?

Početak
01/03/2024

Tulipan, poznatiji kao lala, oduvek je važio za simbol lepote, raskoši i bogatstva.

Sam naziv ovog prelepog cveta vezuje se za tursku reč “tülbent” što u prevodu znači turban. Iako je danas prva asocijacija na lalu Holandija, činjenica je da je ona zapravo poreklom sa juga Evrope.

Holandija jeste mesto na kojem se lale naširoko uzgajaju na poljima – preplavljenim neverovatnim bojama tokom proleća.

Takođe, zanimljivo je dodati da, osim Holandije koja se popularno naziva “zemljom lala”, ovaj cvet takođe važi za nacionalni simbol Turske i Irana. Dobro je poznat podatak da je za vreme vladavine sultana Ahmeda III lala bila znak prestiža, a često se moglo čuti da je sam cvet važniji čak i od ljudskog života! Samim tim, bila je opšteprihvaćena kao simbol bogatstva, izobilja, razvoja i napretka, a upravo taj period Otomanske imperije je poznatiji i kao “doba lala”.

Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka.

Šta simbolizuju lale?

Savršena ili duboka ljubav – Kako su lale klasičan cvet koji su mnogi voleli vekovima, njima je priklonjen smisao ljubavi. Idealne su za poklon nekome prema kome gajite duboku, bezuslovnu ljubav.

Preporod – Kako lale cvetaju početkom proleća, one takođe imaju značenje preporoda ili pozitivnih promena. Ako poznajete nekoga ko prolazi kroz neke životne promene, kreće u nove avanture i izazove, ili je dočekao prinovu u porodici, divan buket lala bi bio divan poklon.

Dobročinstvo – Svojim divnim izgledom koji zrači pozitivnom energijom i simbolom promene i preporoda, mnoge dobrotvorne organizacije koriste cvet lale kao svoj simbol.

Kao i kod mnogih vrsta cveća i kod lala svaka boja nosi svoje obeležje.

Žuta boja

Žute lale se smatraju jednim od najsrećnijih cveća i imaju značenje vedrine i nade! Viktorijanci čak veruju da žute lale znače „u tvom osmjehu je sunce“ .  Takođe prestavljaju simbol prijateljstva,  ukazuju i na beznadežnu ljubav.

 Nekada su ih muškarci poklanjali ženama koje im ne uzvraćaju ljubav, a danas simbolišu sreću i optimizam.

Bela boja

Bele lale imaju značenje oproštaja, poštovanja, čistote i časti. Ukazuju na novi početak života, ponovno rođenje, preokret nabolje.  Polje belih lala je jedna od najjačih asocijacija na rajski vrt, zar ne?

Crvena boja

Crvene lale imaju značenje večne ljubavi i strasti. Sam gest poklanjanja lale crvene boje govori: “ja verujem u ljubav”

Plava boja

Plave lale označavaju mir, smirenost, ali i poverenje, pa ih najčešće poklanjamo osobama koje u nama bude poštovanje, odanost i vernost.

Ljubičasta boja

 Ljubičasta boja lale je tradicionalno povezana sa kraljevskim porodicama te se, sasvim logično, najčešće poklanja ljudima od ugleda, kao i osobama koje su nam na neki način nadređene.

Na kraju vam ostavljamo  jednostavan trik kako da vam lale traju duže u kućni uslovima.

@sofisticiranasofija Obožavam lale! A da li ste znali da ako date koji dinar lalama – da ne kažem bakšiš, one mogu da vam potraju i preko 10 dana u kućnim uslovima i u bilo kakvoj vazi, a da pritom ostanu sveže i lepe i prave kao prvog dana kada ste ih kupili? Probajte pa javite 🫶🏼🌷 #tulips #tulipseason #howto #makeflowerslastlonger #lale #flowers #fyp #foryoupage #fy #viralvideo ♬ Moi…Lolita – Angèle – Trinix Remix

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Naša preporuka: 5 YouTube kanala uz koja vežbamo kod kuće

Sledeći članak

Da li biste isprobali novi beauty brend Bele Hadid?

Ne propustite

Zaplovite Beogradom – spisak brodova za obilazak i razgledanje grada sa reka

“Beograd je najružniji grad, na najlepšem mestu na svetu”, govorio je nekada

Ekstremne dobrodošlice: Predlog putovanje kroz mesta Srbije za svaki mesec

Predstavljamo vam najbolja mesta i aktivnosti za putovanja po Srbiji za svaki

Priča o poslednjoji kišobrandžijskoj radnji u Srbiji

U srcu Beograda, u Balkanskoj ulici, jedna radnja odoleva vremenu i tehnološkom