Foto: Instagram/ @hercegovina_i_hercegovci

Sećanje na velikog pisca: Branko Ćopić

Početak
26/03/2024

U srcima mnogih ljudi, posebno onih koji su odrasli uz njegova dela, Branko Ćopić zauzima posebno mesto – mesto puno nostalgije i ponosa.

Danas, 26. marta, obeležavamo njegov odlazak sa ovog sveta 1984. godine. Rođen u mirnom selu Hašani kod Bosanske Gradiške 1. januara 1915. godine, Ćopić je bio čovek čija je ljubav prema prirodi i seljačkom životu ostavila neizbrisiv trag u njegovoj biografiji i delima.

Njegova biografija je poput knjige puna raznovrsnih priča i iskustava. Odrastao je u idiličnom selu, okružen prirodom koja će kasnije postati sastavni deo njegovih dela. Studirao je književnost u Beogradu, gde je razvio svoj jedinstveni književni izraz. Pogled na Ćopićev život otkriva nam priču o jednom vremenu, vremenu ratova i promena, ali i vremenu čistih ljudskih emocija i vrednosti. Kroz njegova književna ostvarenja, putujemo kroz prošlost koja nas obuzima toplinom sećanja i nostalgičnom čežnjom za jednostavnijim vremenima. Detalje o njegovoj biografiji koja obuhvata bogatstvo događaja i iskustava možete pronaći ovde.

Njegova dela nisu samo književna ostvarenja, već i svedočanstvo vremena u kojem je živeo. Kroz humorističke priče kao što su “Glava u klancu” ili “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, Ćopić nas podseća na moć smeha i optimizma u surovim životnim okolnostima. Njegovim rečima i likovima, susrećemo se sa svetom koji je istovremeno stvaran i bajkovit, pun izazova ali i mogućnosti za lični rast i sazrevanje.

Jedno od najsvetlijih poglavlja u njegovoj književnoj karijeri je roman “Ježeva kućica”. Ova priča, i danas omiljena među mladima i starima, oslikava hrabrost i istrajnost u potrazi za sigurnošću i srećom. U njoj se ogleda Ćopićeva sposobnost da dotakne najdublje emocije čitalaca i da nas podseti na vrednosti koje su trajne i univerzalne.

Branko Ćopić nije bio samo pisac, već i glas naroda i hrabar borac za pravdu. Kako je to Branko govorio o svom detinjstvu možete pogledati u emisiji “Bašta sljezove boje Branka Ćopića” koju je snimio RTS Trezor. Njegove reči o životu, veri i sreći i danas odzvanjaju u našim srcima:

“Nije srećan onaj ko nema problema, već onaj ko ume da ih rešava.”

Sećanje na Branka Ćopića je sećanje na velikog pisca čije su reči i dela inspirisale generacije čitalaca i pisaca. Danas, na dan njegove smrti, odajemo počast njegovom nasleđu koje živi kroz njegove knjige i nastavlja da dotiče srca i duše svih nas.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

“The Gentlemen” – nova serija o svemu što prava “Gospoda” nisu

Sledeći članak

Slađana Milošević: Legenda novog talasa osamdesetih odlazi u večnost

Ne propustite

Milica Jakovljević Mir-Jam: Čarobnica Emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u

Čak je i o modi dao svoju reč – poslušajte mudrosti Branislava Nušića

Moda je česta inspiracija mnogih umetnika. Ona ih inspiriše za različita dela,

Zašto svi traže Velesovu knjigu i šta ona krije u sebi?

Ova knjiga u poslednje vreme postala je jedan od najtraženijih pojmova na