Foto: Damjan Jovanović

Održana premijera filma “Korak nazad” koji prikazuje položaj žena u društvu

Početak
17/06/2023

Premijera kratkometražnog igranog mjuzikla „Korak nazad” rediteljke Sofije Nedeljković održana je 13. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda. U produkciji Perla Films, ovaj kratki igrani film nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije i Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Posle premijere usledila je i panel-diskusija na temu „Trenutni položaj žene“.

Ovacija publike bila je i više nego dovoljan pokazatelj da je premijera protekla uspešno.

Žanrovski, ovaj film određen je i najavljen kao mjuzikl, a priča prati glavnu junakinju Dunju kroz jedan dan, tokom kojeg joj se život menja iz korena. Pošto sazna da je trudna, ona upada u niz peripetija sa šefom, državnim institucijama, porodicom i prijateljima, a sve to kroz zabavne songove koji će svojim šarmom umanjiti opor osećaj, koji se neumitno stvara tokom prikaza ozbiljnog društvenog problema kao što je gubitak posla u okolnostima drugog stanja. Dunja i sama uviđa problem kada se u njemu nađe, ali se tada odlučuje za borbu protiv ustaljenih vrednosti.

Producentkinja filma, Nevena Perlić, istakla je da su ona i rediteljka Sofija Nedeljković još tokom pisanja scenarija zamišljale kako da, po ugledu na holivudski stil pripovedanja priče koji uz sebe uvek nosi velelepnost i bogatstvo kadra, prenesu ovu magiju u Beograd.

Uz stilizovane koreografije, pesma glavnih junaka se čula na nepogrešivo filmičnim lokacijama poput Geneks kule, ulice Kralja Petra, modernog prostora Nove iskre, magičnog centra za delikatese Kompot i ostalim lokacijama.

Glavnu ulogu, kako navode iz ekipe filma,  hrabro nosi Srna Đenadić, šefa igra Jakov Jevtović, a sa njima u glumačkoj podeli su: Dubravko Jovanović, Sofija Jeremić, Miljana Gavrilović, Matija Živković, Miona Marković, Jovan Jelisavčić, Joakim Tasić, dok u ovom filmu kao glumica debituje i Ana Radonjić, poznatija kao Zoe Kida. Oni kroz songove opevavaju priču o jednom društvu, čvrstim generacijskim uverenjima, problemima u sistemu i načinu na koji za neke borbe saznamo tek kada do njih dođemo.

Autorsku ekipu čine: rediteljka i scenaristkinja Sofija Nedeljković, producentkinja i scenaristkinja Nevena Perlić, direktor fotografije Vuk Papić, kompozitor Lazar Arsović, scenografkinja Aleksandra Zečar, kostimografkinja Vanja Stajić, dizajnerka šminke Milica Stanković, montažerka Jovana Filipović, supervizor zvuka Srđan Bajski i koreografkinja Marija Škrbić.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Festivali u Srbiji koji garantuju dobar provod tokom leta

Sledeći članak

Drugi deo Festivala francuskog filma na Ušću – od 29. juna do 2. jula

Ne propustite

Priča o čuvenom beogradskom “Zlatnom papagaju”

Krajem sedamdesetih godina, kafići su bili retka pojava u Beogradu, a jedan

Bolero – priča o zapostavljenoj jugoslovenskoj grupi

Iako je njihov bend trajao svega par godina snimili su jedne od

Naša preporuka – serije inspirisane stvarnim događajima

Donosimo vam  serije koje su izuzetno intrigantne jer su zasnovane na stvarnim