Foto: Pexels

Pravila bontona u restoranu – od ponašanja do korišćenja pribora

Početak
27/06/2023

Nalazite se sa nekim u rastoranu i ne želite da se “obrukate” sa pravilima ponašanja? Ne brinite,za vas smo spremili detaljan vodič, odnosno BONTON – od toga kako se drži pribor, do korišćenja salveta.

Naravno, na prvom mestu je najvažnija ljubaznost

Većina pravila ponašanja koja se odnose na restoran zapravo su i standarda – ne pričajte dok žvaćete, budite ljubazni, stavite ruku na usta kada zevate ili kašljete, ali ima i onih pravila koja često zbunjuju – gde treba staviti salvetu, ko treba prvi da naruči hranu, kao i ko plaća na kraju večere.

Bitno je  malo razmisliti o manirima koje pokazujemo dok jedemo. Sem toga što su oni osnovna kultura ponašanja svake osobe, mogu mnogo uticati na to kako nas drugi vide, piše minutzamene.com

U nastavku pogledajte koja su to osnovna i najbitnija pravila ponašanja za stolom.

Foto: Pexels

Kako pravilno koristiti pribor za jelo

Možda niste znali ovu informaciju, ali postoje dva načina korišćenja pribora za jelo – evropski i američki način. Oni se razlikuju.

  • U evropskom načinu nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci.
  • Po američkom načinu, pribor se tako drži u rukama samo dok se hrana ne iseče, a posle se viljuška prebacuje u desnu ruku.

U Srbiji je uobičajen način korišćenja pribora za jelo upravo ovaj evropski, ali ne dozvolite da vas zbuni i ovaj američki ukoliko putujete negde i susretnete se sa tim.Potrudite se da ne budete grubi sa priborom i odložite ga pravilnoPribor uvek treba stavljati u tanjir, nikako na sto. Na kraju, odložite pribor tako da pokazuje pravac koji pokazuju otprilike kazaljke kad je na satu između 11 i 12 časova, a viljuška treba da bude okrenuta naopako.

Kako upotrebiti salvete u restoranu

Salvete neočekivano umeju da zbunjuju u restoranima, posebno one velike, platnene pa evo par pravila bontona za stolom vezanih baš za njih.

  • Pre nego što počnete da jedete, stavite je rasklopljenu na krilo.
  • Ne bi bilo loše da sačekate onog ko izvodi na ručak ili večeru da prvi spusti salvetu na krilo, jer to znači da treba da se počne sa jelom.
  •  Nemojte koristiti istu tu salvetu da biste obrisali svoje lice.
  • Kad završite sa jelom, salvetu, nepreklopljenu, stavite na levu stranu vašeg tanjira, a ne ispod njega.
  • Ako idete do toaleta, salvetu ostavite na stolici, ne na stolu.
Foto: Pexels

Još par pravila botona u restoranu

Obucite se u skladu sa mestom na koje idete. Jednostavno, postoji odeća, poput papuča i trenerki, koja nije primerena za odlazak u određeni restoran.

Ukoliko vam hrana padne na pod ili sto, pa i ako prospete piće, ne brinite! Sačekajte da konobar sredi to što se desilo, nemojte sami pokušavati da očistite jer ćete tako napraviti još veći haos i zbrku, a situacija će postati neprijatna. Osoblje zna kako brzo i efikasno reagovati kada dođe do ovih malih nezgoda.

Nije dobro da laktove držite na stolu. Ruke bi trebalo da budu položene na vašem krilu ili da se nalaze na ivici stola tako da laktovi sto ne dodiruju. Verovali ili ne, ovo pravilo postoji jer ovakvo držanje tela pospešuje varenje hrane.

Foto: Pexels

Teško je u današnje vreme pobeći od tehnologije. Međutim, ne bi trebalo da držite mobilni telefon, tablet i ostale uređaje na stolu dok večerateTakođe, ključevima i torbi nije mesto na stolu. To gomilanje stvari smetaće kako vašim prijateljima sa kojima ste u restoranu, tako i konobaru koji treba da vam donese porudžbinu. Da ne govorimo kako je nepristojno kucati poruke, visiti i surfovati po internetu i društvenim mrežama, dok se onaj koji vam pravi društvo preko puta vas dosađuje.

Prilikom naručivanja hrane i pića, ne govorite konobaru koliko novca ste izdvojili za to da bi vam on na osnovu toga preporučio nešto. Potrudite se i sami pogledajte meni, pa nađite ono što vam najbolje cenovno odgovara. U suštini, nije pristojno razgovarati o novcu i cenama onoga što se jede i pije za stolom.

Na kraju krajeva, opustite se, uživajte i naravno izaberite pravo mesto.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

PRADA Marfa – kontroverzna radnja usred pustinje

Sledeći članak

Barbie istorija – od nastanka imena do prve ikonične lutke 1959. godine

Ne propustite

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,