Foto: Amazon

Barbie istorija – od nastanka imena do prve ikonične lutke 1959. godine

Početak
15/07/2023

Premijera novog filma “Barbie” koji ceo svet s nestrpljenjem čeka da pogleda, održana je 9. jula u Los Anđelesu. Mnogo je vesti o glumici Margot Robbie (koja igra ulogu Barbie) i njenim autfitima na konferencijama za novinare, ali malo ljudi zna istoriju prave Barbie – ikonične lutke koja decenijama “kupuje” srca dece širom sveta.

Nije tajna da je već dugo jedna od najprodavanijih igračaka na tržištu, a možda će tek biti nakon pomenutog filma…

Foto: Instagram/margotrobbieofficial

ISTORIJA IKONIČNE LUTKE

Barbie nije puno ime pomenutoj lepotici, već Barbara Millicent “Barbie” Roberts. Naziv je dobila po ćerki osnivača firme lutaka “Mattel”, Rut Hendler – žene koja je na ideju došla posmatrajući svoju devojčicu kako se igra papirnim lutkama koje su bile dostupne u to vreme… Putujući Evropom, naišla je na nemačku lutku Bild Lilli (proizvedenu 1955. godine) i ponela je sa sobom u Ameriku, a potom preradila. Nakon predstavljanja “patenta” u Njujorku 1959. godine, firma Mattel stekla je prava na pomenutu lutku Bild Lilli 1964. i njihova proizvodnja je zaustavljena.

Kerol Spenser (90), diplomirana likovna umetnica javila se na oglas u novinama firme “Mattel” 1963. godine i postala prva Barbie stilista. Taj posao obavljala je više od 30 godina, što ju je učinilo kreatorom sa najdužim stažom.

Izgled prve ikonične lutke

Kada je Barbi prvi put izašla u martu 1959. godine, predstavljena je kao tinejdžerska modna ikona – sjajna alternativa papirnim lutkama kojima su se deca igrala u to vreme. Uski standardi Barbie lepote uvek su bili na meti kritika, a Hendlerova je želela da plava devojka od gume i plastike ide u korak sa vremenom – kako se društvo menja da se menja i ona.

Godinama, zaista se i menjao njen stil: Moda je išla od “koturijerskog perioda”, kada je Houte Couture počela u Evropi i proširila se širom sveta, do ogromnog pokreta za kulturu mladih, i pojave dizajna poput Meri Kvant. Bilo je i divnih muzičara — Elvisa Prislija, Bitlsa… Možete zamisliti koliko je bilo zanimljivo menjati Barbie stil kroz vremena.

Dizajnerka Kerol Spenser izjavila je svojevremeno da odeća na lutki mora da bude prilagođena deci. Spenser danas ima kolekciju od oko 500 lutki u svojoj kući, što ju je učinilo i strastvenim kolekcionarem.

National Museum of American History

Postoje lutke koje će zauvek ostati uz Barbie i “vezivati” se za nju, uključujući veoma voljenu barbiku Benefit Ball kreiranu 1992. godine, odevenu u šik zlatno tirkiznoj metalik haljini i jedinstvenu lutku iz 1996. godine, sa imenom Kerol Spenser na leđima.

“Ona mi je omiljena. Volim je”, rekla je dizajnerka jednom i pomenula da joj laska što je jedini kreator čije se ime nalazi na Barbi lutki.

Foto: Amazon

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Vodimo vas kroz atelje gde je stvarao Iv Sen Loran (YSL) u Parizu

Sledeći članak

Najlepši kafići u Beogradu za jutarnji mir i kafu

Ne propustite

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,