Foto: Pexels

Ultimativni vodič za prazničnu dekoraciju – 10 ideja za ukrašavanje jelke

Početak
02/12/2023

Kako ukrasiti jelku ove godine? 

Već tokom prvih zimskih dana, dok se temeperatura polako spušta, gradovi svetlucaju, a prodavnice i kafei započinju specijanu prazničnu ponudu, krećemo da razmišljamo o Novoj godini i Božiću, a najbolji način za održavanje praznočnog duha je dekoracija prostora u kome provodimo najviše vremena. Prva asocijacija na decembarske i januarske praznike su zasigurno specifične crvene, zlatne i zelene nijanse. Sve(t) oko nas prosto biva utopljeno u ove takozvane tradicionalne praznične boje, koje su možda i najsigurnija opcija za dekorisanje domova širom sveta.

1. Raznobojna dekoracija koja je vekovima krasila porodični dom

Kako su praznici vreme kada cela porodica bude na okupu i sama dekoracija, pa i jelka treba da odišu toplinom i zajednistvom. Nakon proteklih godina tokom kojih smo praznike proveli u izolaciji, svi smo željni praznične, porodične bliskosti. Upravo zato trend sezone su tradicionalni ukrasi koji su bili u familiji već generacijama. Raznobojne lampice i šareni ukrase od kojih je svaki simbol nekog od članova porodice. Mnogi bi rekli kič, ali to je zapravo pravi praznični duh šarenila i radosti. 

2. Gerlande

Ukoliko ipak volite svedeniju, monohromatsku varijantu mozete odabrati pastelene ili ukrase neutralnih boja koji su izuzetno popularni, posebno u devojačkim stanovima. Pored toga, poznate su i uvek aktuelne kombinacije boja koje se slažu uz enterijer vaših domova. Ukrasne kugle u dve do tri boje, od kojih je jedna obično jarka, a ostale varijacije, zlatne, srebrne ili bele, sada dobijaju novu formu za ukrašavanje uz trend gerlendi. Na dugačak komad kanapa, žice ili strune nanižite, naizmeničnim redosledom svoje ukrasne kugle i potom ih prikačite na jelku tako da oko nje naizgled formiraju spiralu.

3. Zvezde

Jedan od specifičnih detalja koji je ove godine popularan su zvezde i ukrasi zvezdanih motiva.

4. Tinsel tree

Još jedan od trendova su i tinsel niti koje zapravo potiču iz davnih 50-ih. Od davnina poznate su varijacije jelki od aluminijumskih/sjajnih plastičnih niti, ili specifični ukrasi od ovih materijala. Iako su zbog preteranog štrasa asocijacija za kič, zapravo izgledaju jako sofisticirano. Tinsel niti, na vrhove grančica jelki kače se, sa dugačkog niza –  isečene, u male grupe od po 6 do 10 niti.

5. Biserne niti

Vrlo sličan izgled jelke možete postići i tako što ćete preseći dugačke biserne trake, za koje smo sigurni da ih svi poseduju u prazničnim ostavama. Nizove od po 5 perli pričvrstite stunom ili kukicom i njima okitite jelku za nevrovatno ekscentičan look.

6. Mašne

Mašne su takođe jako popularne ove godine i preplavile su gotovo sve jelke na društvenim mrežama. Bilo da se odlučite isključivo za mašne ili za kombinaciju mašni sa ostalnim ukrasima sigurno nećete pogrešiti. Ovaj vid dekoracije osim što je presimpatičan, takođe je i jako isplativ jer od dugačkih traka od satena, velura ili pana, možete napraviti sami puno mašni koje će po veličini, obliku i boji odgovarati vašoj jelci i enterijeru.

7. Food tree

Food tree sa varijacijama drinks tree ili candy tree je još jedan od trendova koji je ove godine preplavio društvene mreže, pa se ukrasi inspirisani izgledom hrane mogu pronaći na svakom koraku, u svim radnjama. Mnogi se odlučiju da ovu specijalizovanu temu primene na nekoj maloj jelci, u dečjoj sobi ili trpezariji.

8. Organic tree

Pored ukrasne, za dekoraciju se može iskorititi i prava hrana kao što su kendikejn lizalice, kolači od đumbira, kolutovi suve narandže ili limuna, grančice i bobice kupine ili šipurka. Kao što možete primetiti ovogodišnji trendovi su u stilu napravi sam i organski, te su popularni i drugi ukrasi irađeni od ostalih prirodnih materijala kao što su papir ili drvo.

9. Polaroid fotografije

Ponovo napominjemo da su praznici vreme porodice i porodičnih uspomena, pa nije ni čudo što se među trendovima nalaze i Polaroid fotografije za ukrašavanje jelki. Ovako sačuvane uspomene kreiraju predivne sentimentalne jelke.

Foto: Gina Zeidler

10. Led sveće

Takođe, jedan od izuzetno popularnih motiva ove godine, su sveće, koje vuku korene od prvih ikada ukrašavanih jelki. Ove led ukrase u obliku voštanih sveća često srećemo i same, ali i u kombinaciji sa drugim dekorativnim komadima.

Kako je običaj da se svake godine jelci doda bar po koji novi ukras, mnogi biraju da to budu ukrasi sa putovanja, međutim, oni u suvenirnicama širom sveta često budu previše skupi. Rešenje za uštedu novca, ali i problem transporta tih ukrasa koji su obično stakleni ili keramički, je odabir interesantnih, a znatno jeftinijih privezaka kojima možete ukrasiti jelku.

Ovi kao i ostali trendovi nisu tu da nam diktiraju  i obavezuju nas kako moramo uraditi, već su tu da nas inspirišu. Možda će te baš neki od ovih popularnih drkorativnih komada samo pridodati jelci koja već godinama krasi porodicni dom i uklopiti ih uz ostale ukrase. 

Ukoliko vam samo jelka nije dovoljna dekoracija, preporučujemo jedostavne detalje koji će učiniti da čitav dom obuzme praznična atmosfera. Ukrasi za centralna mesta sa prazničnim motivima, venci ili ćebad, sitnice su koje puno doprineose, a za potpuni doživljaj predlažeme ukrasne sveće i osveživače prostora sa sepcifičnim mirisom kao što su – jabuka cimet ili borovina.

Nadamo se da smo vam ulili inspiraciju, a ukoliko vam je potrebna još koja kap, predlažemo da sebi napravite neki praznični napitak poput tople čokolade ili zimskih koktela za koje možete pronaći recepre na sajtu LA VIE EN ROSE.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Reklama koja nam najviše nedostaje uoči praznika

Sledeći članak

Prepustite se pravljenju mirišljavih sveća kod kuće

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,