Foto: Pexels

PRADA Marfa – kontroverzna radnja usred pustinje

Početak
06/06/2023

Navikli smo da luksuzne radnje viđamo u centru svetskih metropola, ali PRADA je otišla korak dalje. 2005. godine napravljen je “skroman” prostor za kolekcije torbi i cipela i to usred pustinje u Teksasu, nedaleko od grada Marfe.

O čemu se zapravo radi?

PRADA Marfa je stalna skulpturalna umetnička instalacija umetnika Elmgreen & Dragset, smeštena duž američke rute 90 u okrugu Džef Dejvis, u Teksasu.

Kako je PRADA navela, ovo je ikonični projekat koji je projektant definisao kao „pop arhitektonski land art projekat“. On otkriva odnos između PRADE i umetnika. Iza skulptuje ne stoji brend, ali Mjuča Prada je cenila ovaj koncept, dozvoljavajući umetnicima da koriste naziv brenda, pa je čak donirala i nekoliko komada iz kolekcije Prada za jesen/zimu 2005. koji se u potpunosti poklapaju uz pustinjske tonove u okruženju.

Foto: Pexels/Mizzu Cho

Između čiste umetničke instalacije, muzejske postavke i simbola za modne entuzijaste, PRADA Marfa je postala turistička atrakcija koju obožavaju i mnoge poznate ličnosti poput Bijonse.

“Verujemo u ideje koje stoje iza ovog umetničkog dela i nadamo se da će ono povećati interesovanje za savremenu umetnost i za potencijal umetnosti uopšte”, izjavili su umetnici i kreatori ovog projekta.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tihi luksuz i prolećna svadbena zvona

Sledeći članak

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Ne propustite

Nezaboravan dan u prirodi – najbolje ideje za piknik

Piknik je idealna prilika da se odmorite od svakodnevne gužve i uživate

Koje cveće je najbolje saditi u aprilu? Imamo odgovor

April je idealno vreme da obavite pripreme za novu cvetnu sezonu u

Znamo kako da uredite fotografije za estetičan Instagram feed

U digitalnom dobu, Instagram je postao nezaobilazna platforma za izražavanje i deljenje