Foto: pierrecardin/Official site

Posle 25 godina, kreacije Pjera Kardena ponovo na Nedelji mode u Parizu

Početak
27/02/2023

Posle Njujorka, Londona i Milana, na redu je da Pariz pokrene svoju Nedelju mode uključujući 106 kuća koje će od 27. februara do 7. marta predstaviti svoju žensku konfekciju jesen-zima 2023/24. Nedelja mode počela je revijama posvećenim mladim stvaraocima. Ove nedelje će biti istaknuti i drugi događaji: odavanje počasti Paku Rabanu i Vivijen Vestvud koji su nedavno preminuli, ali i očekivani šou Balenciage.

Nekoliko najvažnijih događaja će istaći ovu Parisku nedelju, uključujući i povratak ikoničnih kuća: Nina Ricci, Pierre Cardin i Ann Demeulemeester.

Modna kuća “Pjer Karden” se vratila nakon 25 godina odsustva sa zvaničnog kalendara Federation de la Haute Couture et de la Mode. Tako će napokon 5. marta, defilovati modnim pistama Pariske nedelje mode, koju je zanemarivala. Revija će se održati u njegovom izložbenom prostoru u ulici Faubourg Saint-Honore 59, koji je otvoren 1966. godine. Dan posle revije će gradska kuća postaviti spomen ploču u čast ovog kreatora.

– Kuća nije učestvovala na PFW već 25 godina, jer je Pjer želeo da bude slobodan kreator – rekao je direktor Rodrigo Basilikati-Karden u januaru ove godine.

Foto: Pinterest/
Pierre Cardin P/E 1962. Photo Seeberger. Femme Chic Printemps 1962 (collection personnelle).

O Pjeru Kardenu

Nekoliko članaka smo već pisali o ovom perfektnom modnom kreatoru koji je iza sebe ostavio jedan od največih tragova u modnoj istoriji.

“Moj posao je moja strast, moja droga, obožavam ga i nikada neću prestati da radim”, ovako je govorio pre svoje smrti ovaj legendarni francuski dizajner, koji je bio neumoran u svemu što radi, a čiji je pogled oduvek bio usmeren u daleku budućnost i vizije.

Dozvolili smo da ga vreme „pusti niz vodu“, a u eri u kojoj se većina imena trka da bude „velika“, zaboravili smo njega kao najvažniju osobu u modnoj industriji i zapravo – VELIČINU. Francuski i svetski poznat dizajner Pjer Karden na modnoj sceni bio je više od šest decenija. Fashion Group International ga je 2011. nagradio zbog izuzetnog doprinosa razvoju modnih trendova, te se i on priključio ranije nagrađenim kolegama, Valentinu, Donateli Versaće i Oskaru de la Renti.

Nadamo se da će povratak ove modne kuće na piste doprineti da se elegancija i ekstravagantnost ponovo stavi u prvi plan, što je bila prvenstvena ideja njenog tvorca.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zendeja zablistala u tri decenije starim Versace i Prada kreacijama

Sledeći članak

Kome i šta su preminuli modni kreatori ostavili iza sebe?

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je