Foto: Pexels

Izdvajamo – najbolje aplikacije koje će vas na vreme upozoriti na oluju

Početak
08/08/2023

Svedoci smo sve češćih vremenskih neprilika u Srbiji. Nedavno nas je iznenadila i superćelijska oluja, ne ostavivši nam prostora ni da se na nju pripremimo.

S toga smo za vas odvojili najbolje ocenjene aplikacije od strane korisnika, koje precizno pokazuju stanje na nebu, ali i koje upozoravaju na vremenske nepogode.

Foto: Pexels

Spisak donosimo u nastavku:

  • The Weather Channel (Televizijski kanal koji ima i istoimenu aplikaciju, jednu od najpoznatijih i najpouzdanijih za vremensku prognozu koja na telefonu notifikacijom redovno obaveštava o dolazećoj nepogodi)
  • AccuWeather (Korisnicima omogućava praćenje trenutne vremenske prognoze, prognozu za nekoliko dana, sat po sat, kao i dugoročne prognoze)
  • Weather&Radar (Pomoću radarskog prikaza možete na karti pratiti kretanje vremenskih prilika, kao i njihov intenzitet)
  • Weather Underground (Među besplatnim aplikacijama, dostupna za Android i iOS jeste i Weather Underground, na kojoj takođe promene vremena možete pratiti iz sata u sat, uz informacije o dnevnoj i nedeljnoj vremenskoj prognozi)

Kako se zaštititi kada krene oluja?

Opasnost za vreme oluja preti od veoma jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada.

Ako ste u zatvorenom

Ukoliko se nalazite za vreme oluje u zatvorenom prostoru stručnjaci savetuju da se obezbede svi objekti koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Zatim da se obezbede prozori i spoljna vrata i zatvore sva unutrašnja vrata. Poželjno je izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Ako ste na otvorenom

Kada se tokom oluje nađete na otvorenom, treba se skloniti od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imati u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture. Treba izbegavati visoke konstrukcije, drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Pokušajte da pronađete zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sedite na zemlju. Izbegnite stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje ne možete da uđete.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

“Raj za dušu” u Srbiji – mesta koja morate posetiti do kraja leta

Sledeći članak

Made in Yugoslavia – koji automobili su se proizvodili u staroj državi?

Ne propustite

Viralna senzacija iz Dubaija – priča o čokoladi koja osvaja svet

Dubai čokolada postaje svetski hit. Šta je to što je čini posebnom?

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i