Foto: Peđa Spasojević/@pedjaspasojevic

“Raj za dušu” u Srbiji – mesta koja morate posetiti do kraja leta

Početak
25/07/2023

Iako se većina građana Srbije odlučuje da period letnjeg odmora i sunčane dane provede van granica naše države, poslednjih godina srpski turizam je u procvatu. Lepote naše zemlje su popularne što među domaćim, tako i među stranim turistima. Sve su aktuelnije posete Golubačkoj tvrđavi, Zlatiboru, Bigar vodopadu, Staroj planini, Sokobanji… Pored ovih atrakcija naša zemlja obiluje još mnoštvom prirodnih lepota. Tu su Banje, tvrđave, jezera, planine, manastiri ali i dvorci…

Mi vam preporučujemo da ostatak leta, ako ste prvu polovinu proveli na moru, iskoristite za odlazak na mesta u Srbiji koja su mnogi okarakterisali kao “raj za dušu”.

S obzirom da je seoski turizam u procvatu, selo Laćarak nadomak Sremske Mitroviće pravi je izbor za sve ljubitelje sela i čistog vazduha. Nalazi se na autoputu Beograd –Šid, kao i na levoj obali reke Save. Selo sa oko 12.000 stanovnika, većim natalitetom nego mortalitetom, jedno je od najvećih u Vojvodini. Iako je reč o selu u jako je urbano te se u njemu nalazi sve što je potrebno za savršen odmor i mir. Pejzaži i netaknuta priroda jesu ono što će oduševiti svakog turistu. Tokom obilaska ovog sela obavezno je posetiti Dom kulture.

Foto: Instagram/@djavolja_varos_cudo_prirode

Jedan od najpoznatijih prirodnih fenomena iza koga se krije bezbroj misterija, mitova i legendi, nalazi se u okolini Kuršumlije. Na obroncima planine Radan, a nadomak sela Đake, nalazi se Đavolja Varoš, po predanju nastala kada je svatove koji su išli na venčanje rođaka skamenila Božja volja. Koliko je ova pojava neobična i šudo prirode govori činjenica da je bila u trci za sedam svetskih čuda.  Vulkanske aktivnosti koje su bile zastupljenje u ovim predelima uticale su na eroziju rastresitog materijala. Kiša i erozija uništavale su zemljište svuga osim kamenih kupa. 22 figure nalaze se u dve jaruge koje se zovu Paklena i Đavolja. Ovaj turistički kompleks obuhvata i Prolom i Lukovsku banju .

Za obilazak celog kompleksa potrebno je odvojiti sat vremena, a obavezno je posetiti: Vidikovce, Crkvu Svete Petke iz 13og veka, Okna rudnika, drvene skulpture…

Srbija ima 5 nascionalna parka te je izbor jednog od njih pravi pogodak za izlet. Planina Tara nalazi se u opštini Bajina Bašta. Tokom obilaska obavezno posetite jezera Perućac i Zaovine, kao i vidikovce Banjska stena i Osluša. Bogata biljnim i životinjskim svetom kao i neobičnim reljefom nikoga ne pstavi ravnodušnim.

Foto: Instagram/@holiday_house_perucac

U Istočnoj Srbiji u gradu Zaječaru održava se tokom avgusta jedan od najstarijih festivala u Srbiji – Zaječarska gitarijada. Predstavlja jedan od najvećih festivala rok muzike, ali i veliku priliku za mlade neafirmisane bendove. Za ljubitelje roka i urbane kulture ovo će biti idealna prilika da vikend provedu upravo tamo.

Foto: Aleksandra Canić/@timocka.rs

Ukoliko ste hedonista, ljubitelj vina, odlazak u vinariju biće pravi mali izlet za vas. Svakako da je zaštitni znak grada Vršca grožđe, te nije čudno što se upravo ovde nalazi nekolicina vinarija. Vinarija Draškovic, Vinarija Vinik, Vinarija Selecta ili “Zvonko Bogdan” jesu pravi izbor.

Obilasci vinskih podruma i degustacija vina uveriće vas zašto su vina iz ovog dela Srbije jedna od najpoznatijih u svetu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Šta je Karađorđevićima u rodu kralj Čarls III?

Sledeći članak

Izdvajamo – najbolje aplikacije koje će vas na vreme upozoriti na oluju

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,