Svetski dan poezije i sećanje na velike srpske pesnike

Početak
21/03/2024

Poezija je dnevnik ribe koja živi na kopnu a htela bi da leti – rekao je jednom prilikom Mika Antić, sa čim se poistovećuju mnogi pravi pesnici.

U Kulturnom centru Beograda se Svetski dan poezije obeležava od 2002. godine, festivalom savremene poezije koji je, s vremenom postao međunarodni.

U Beogradu, Kontrast izdavaštvo ga obeležava čak dan pre, na Dorćol placu. Ovaj izdavač je objavio više od 60 pesničkih zbirki, a u razgovoru i čitanju stihova učestvovali su pesnici i pesnikinje Milica Špadijer, Anja Marković, Maša Tomanović, Goran Korunović, Alen Bešić i Slobodan Ivanović.

Ovogodišnji tematski moto je „Jedni (o) drugima“  odražava želju i nameru ovog festivala za razmenom i saopštavanjem poezije, i otvaranje ka „susednoj, velikoj i recepcijski nedoivoljno približenoij mađarskoj pesničkoj tradiciji“.

Foto: Pexels

U galeriji Artget Kulturnog centra, ali i u tramvaju broj , u četvrtak i u petak između ostalih gostuju Ana Ristović, Bojan Marković, Dejan Matić, Dragica Stojanović, Dunja Ožegović, Irena Plaović, Marija Dragnić, Petar Miloradović, Slobodan Ivanović, Tijana Savatić.

Izdavačke kuće „Treći trg“ i „Srebrno drvo“ zovu ljubitelje poezije u svoju knjižaru u Čumićevoj, na uživanje u stihovima savremenih i klasičnih pesnika, slušanje muzike Lenarda Koena sa gramofona, kao i otvaranje izložbe radova umetnica i dizajnerki Dine Radoman, Dragane Nikolić i Sonje Žugić, pod nazivom „Poez!ja, poez!ja“.

U Čačku, u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ od četvrtka će biti otvorena izložba „Srpsko pesništvo 20. veka u fondovima Čačanske biblioteke“ autorke Olivere Nedeljković. Biće to prva postavka Muzeja poezije, sa vrednim eksponatima i svedočanstvima o životu i stvaralaštvu naših najznačajnijih pesnika.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zavirite u impozantan dom francuskog slikara Kloda Monea

Sledeći članak

Somborske anegdote o Lazi Kostiću

Ne propustite

Milica Jakovljević Mir-Jam: Čarobnica Emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u

Čak je i o modi dao svoju reč – poslušajte mudrosti Branislava Nušića

Moda je česta inspiracija mnogih umetnika. Ona ih inspiriše za različita dela,

Zašto svi traže Velesovu knjigu i šta ona krije u sebi?

Ova knjiga u poslednje vreme postala je jedan od najtraženijih pojmova na