Foto: Wikipedia/Public Domain

Zavirite u impozantan dom francuskog slikara Kloda Monea

Početak
21/03/2024

Po njegovoj slici nazvan je jedan umetnički pravac, a njegova dela obeležila su jednu epohu. Klod Mone je bio jedan od najistaknutijih francuskih slikara XIX veka. Inspiraciju je najviše pronalazio u prirodi koju je posmatrao iz svog doma.

Klod Mone je živeo u svom domu u Živerniju četrdeset i tri godine, od 1883. do 1926. godine. Tokom ovog periodu on je drastično menjao izgled svoje kuće. Naime, ona je u početku nosila naziv House of the Cider-Press, po malom trgu po kome je njegova četvrt dobila ime. Kuća je imala tri ulaza. Levi koji vodi do Moneovog stana, srednji u kome je glavni ulaz i desni koji vodi ka kuhinji.

Foto: Pinterest/Makenna

Dnevna soba boje neba

Mone je voleo boje, te je za svaku prostoriju u kući izabrao neku. Zadivljujući plava boja krasila je zidove dnevne sobe. Ova prostorija bila je ispunjena  japanskim blokovima drveta koje je Mone strastveno sakupljao pedeset godina, posedovao je njih 231. Cementne pločice na podu davale su dnevnoj sobi jedan veoma moderan izgled za to vreme.

Moneov stan

Na ulazu u njegov prostor nalazila se ostava koja je bila opremljena japanskim nameštajem od bambusa karakterističnim za to doba. U ovoj prostoriji se čuvala hrana, a u čuvenim kutijama okačenim na zidu skladištila su se jaja od kokošaka, moglo je stati čak 116 jaja. Iz ostave se ide u Moneov prvi atelje, koji je kasnije postao njegova soba za pušenje u kojoj je slikar dočekivao svoje posetioce, trgovce umetničkim delima, kritičare i kolekcionare. Zidovi ove prostorije ispunjeni su reprodukcijama njegovih slika, a nameštaj u prostoriji ostaje istog stila kao i u ostatku kuće. Mone je voleo da vodi evidenciju o svakom koraku svoje karijere. Mnogi od originala koji su se čuvali u ovoj prostoriji sada se mogu videti u muzeju Marmottan-Monet u Parizu.

Foto: Pinterest

Niz strmo stepenište od ostave se dolazi do njegove spavaće sobe na spratu. Delikatno ukrašen radni sto, krevet  i komoda datiraju iz 18. veka. Zidovi njegove sobe bili su ukrašeni impresionističkim radovima njegovih prijatelja slikara. Prozori su imali pogled na njegovu baštu. Njegova spavaća soba je preko kupatila bila povezana sa ženinom spavaćom sobom, spavali su radvojeno. U ovoj prostoriji je spavajući umro 5. decembra 1926. godine.

Foto: Pinterest

Trpezarija i čuvena kuhinja

Glavno stepenište vodilo je do trpezarije, koja nije bila tipična za tadašnju viktorijansku modu. Umesto mračnih boja Mone se odlučio za žutu boju, a zidove je ukrasio japanskim gravurama. Trpezarija je predstavljala kontrast plavoj kuhinji koja je bila spojena sa njom.

Zidovi kuhinje bili su obloženi plavim pločicama, a bakarno posuđe dodavalo je taj efekat kontrasta. Ogromna peć na ugalj pružala je osećaj porodične topline.

Mesto za inspiraciju

Ružičasti zidovi i zeleni drveni prozori krasili su spoljašnjost kuće, a posebnu dušu davala im je bašta sa mnoštvo raznobojnog cveća. Mone je upravo na ovom mestu slikao svoja najveća dela, posmatrajući nestvarnu prirodu koja ga je okruživala.

Danas je njegova kuća pretvorena u muzej u kome ljudi mogu da se upoznaju i da svedoče o istoriji čuvenog francuskog slikara. Večina njegovih stvari ostalo je očuvano, te se nalaze kao eksponati u ovom muzeju.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Otkrivamo šta se krije iza pesme “Ima neka tajna veza”

Sledeći članak

Svetski dan poezije i sećanje na velike srpske pesnike

Ne propustite

Naša topla preporuka: filmovi koje treba da pogledate u svojim dvadesetim

Dvadesete važe za godine, kada se osećamo izgubljeno i istražujemo sebe, na

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,