DVM Ognjen Popović Foto: privatna arhiva

DVM Popović o važnoj temi: Kućni ljubimci nisu poklon

Početak
29/02/2024

Često se dešava da u vreme praznika, ili ostalih njima važnih datuma, ljudi biraju da poklone baš kućne ljubimce voljenima. Na žalost, neretko se dešava da te životinje ne budu adekvatno zbrinute, ili da čak završe na ulici… Baš iz tog razloga, zamolili smo stručnog saradnika naše redakcije – doktora veterinarakse medicine, Ognjena Popovića, da nam pomogne da skrenemo pažnju na svu odgovornost i obaveze koje briga o kućnim ljubimcima zahteva, a da uz to podržimo i akciju: “Udomi! Ne kupuj!”. Nadamo se da ćemo na taj način, makar donekle pripremiti buduće vlasnike na ono što ih zaista čeka i što zapravo duguju životinjama.

Kućni ljubimci: Više nego slatki poklon

Kućni ljubimci često zauzimaju posebno mesto u našim srcima i domovima. Njihova ljubav, društvo i bezuslovna naklonost mogu obogatiti život na brojne načine. Međutim, pre nego što donesete odluku o dovođenju ljubimca kući, ključno je razumeti da oni nisu pokloni. Udomljavanje životinje je ozbiljna odgovornost koja zahteva temeljno razmišljanje i pripremu.

Zašto kućni ljubimci nisu pokloni?

Na prvi pogled, štene, mačići ili papige mogu izgledati kao savršeni poklon za voljenu osobu, posebno decu. Međutim, takve spontane odluke često previde:

  • Životni vek: Psi i mačke mogu živeti i do 20 godina, dok reptili i ptice čak i duže. Za sve to vreme, potreban im je kvalitetan život, što podrazumeva finansijsku, vremensku i emocionalnu posvetu.
  • Troškovi: Hrana, veterinarska nega, igračke i oprema su samo deo troškova koji prate život ljubimca. Ovo treba uzeti u obzir pri donošenju ove bitne odluke.
  • Promene životnog stila: Ljubimci zahtevaju redovne obroke, šetnju, igru i čišćenje. To podrazumeva prilagođavanje životnog stila i rutine, što može biti izazov.
  • Odgovornost: Udomljavanje životinje je trajna obveza. To znači brinuti se za njihovo zdravlje, sreću i sigurnost, bez obzira na životne okolnosti.

Koje se životinje najčešće kupuju kao pokloni?

Iako nisu idealan poklon, psi i mačke, zbog svoje popularnosti i “dragog” izgleda, često završe kao darovi povodom određenih datuma i momenata. Međutim, nisu jedine. Kunići, hrčci, papige, ribe i druge životinje takođe mogu biti deo impulsivnih odluka koje dovode do nezgodnih situacija za sve uključene aktere.

Pre nego što dovedete ljubimca kući:

  • Istražite: Razumite potrebe i životni vek različitih vrsta životinja. Otkrijte koja vrsta najbolje odgovara vašem životnom stilu i mogućnostima. Na primer, energična porodica koja voli šetnju i igru možda će bolje proći sa psom koji ima sličan nivo energije, dok mirnija osoba možda može razmotriti udomljavanje mačke.
  • Pročitajte: Pročitajte što više o potrebama odabrane vrste, uključujući hranjenje, negu, dresuru i potencijalne zdravstvene probleme. Upoznajte se sa rasnim karakteristikama i specifičnim potrebama pojedinih pasmina ili vrsta.
  • Posetite azil: Razmislite o udomljavanju životinje iz skloništa. Tamo čekaju brojni psi, mačke i druge životinje na drugi dom, a Vi im možete pružiti ljubav i sigurnost kojoj se nadaju i koju zaslužuju.

Prednosti udomljavanja iz azila:

Udomljavanje iz azila za životinje nudi brojne “prednosti“:

  • Spašavate život: Pružate dom napuštenoj životinji i oslobađate mesto u azilu za druge životinje u sa ulice.
  • Niže troškove: Azili često organizuju veterinarski pregled životinja kojima žele pronaći novi dom pre udomljavanja kako bi novi vlasnici bili sigurni u njihovo zdravstveno stanje, a ponekad i sterilizaciju/kastraciju, što za Vas predstavlja manje buduće troškove.
  • Usrećen ljubimac: Udomljene životinje se često vezuju za svog spasioca jakim emocionalnim vezama, što rezultuje posebnim prijateljstvom za čitav život.

Udomljavanje iz azila ne samo da pruža novi dom napuštenim životinjama, već i obogaćuje živote novih vlasnika. Kroz adekvatnu edukaciju i odgovorno donošenje odluka možemo zajedno doprineti smanjenju broja napuštenih životinja i stvaranju boljeg sveta za sve nas.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Igor Todorović za LA VIE EN ROSE – “Revije su kod nas povod za izlazak, a najmanje prikaz tržišta”

Sledeći članak

Psihološkinja Anđela Lazić odgovara na pitanja koja sebi postavljamo u 20-im

Ne propustite

Gde je nestala kvalitetna muzika? Kritikuje: Srđan Marković, kompozitor i džez muzičar

Bez muzike, život bi bio greška, rekao je davno čuveni Fridrih Niče,

Modna alhemija: Mitologija i folklor kroz kreacije srpske dizajnerke Helene Klešić

Svet mode ima mnoge oblike, posebno kada se kroz taj svet provuku

Psihološkinja Anđela Lazić odgovara na pitanja koja sebi postavljamo u 20-im

Naišavši na viralne Instagram objave umetnice Sonye, naslovljene – simbolično: “pitanja mojih