Foto: Jasna i Slavica / 1930. Pinterest

Vratimo se u vreme kada su Srpkinje bile prave dame

Početak
03/01/2024

Nekadašnja moda često nas i danas inspiriše za ponekim autfitima. Međutim, ono što je za nas sada “trendi” nekada je bilo uobičajeno nositi. Poput mašni u kosi, dugih elegantnih rukavica i haljina, damskih šešira…

Foto: Arhiva LA VIE EN ROSE

Srpkinje su u ratnom periodu umele da iznesu svaki odevni komad sa vrlo ukusa i jednostavnosti, dok se danas žene trude da izgledaju poput muškaraca, oblačeći široke pantalone i dukserice. Ako nas pitate – nedopustivo. To nije trend, to je manija sa Zapada koja je zaludela i našu decu.

Mi smo za vas u nastavku pripremili put kroz vreme i istoriju, kroz period kada su Srpskinje bile prave dame i kada su im svi zavideli na ženstvenosti. Pričamo o rukavicama koje su bile posebno zadužene za takav utisak (naravno, pored ponašanja bez kojeg takav stil ne bi bio potpun).

Nošenje rukavica u savremenom životu jesu izdvojeni slučajevi romantične, gotovo egzotične modne prakse iz prošlosti.

Foto: Reddit / Yugoslavia 1920.

Kultura odevanja je nakon Prvog svetskog rata doživela dinamične promene, racionalizovana je a modeli rukavica su se oblikovali po novom modelu. Duge balske rukavice su “preživele” za potrebe balova a skaraćene dužine rukavica su odgovarale vremenu koje je dolazilo.

Dame u Beogradu a i drugim gradovima Kraljevine bile su vrlo usklađene sa pariskim trendovima iz najmanje dva razloga. Domaći krojački saloni pratili su modna dešavanja, posećivali modne revije prvenstveno u Parizu i veoma brzo prenosili nove modele i materijale kod nas. Sa druge strane široka publika je pratila časopise koji su obaveštavali i savetovali o pariskoj modi pa su i samostalne krojačice pa i dame pojedinačno šile novoponuđene modele. Rukavičari su pratili modna kretanja.

Otvorile su se fabrike za preradu kože i izradu rukavica: „Šumadija A.D“, „Fabrika rukavica Alberta Vajhsenbauma“ 1930. godine.

Moderne rukavice dobrog kvaliteta, koje su uvožene iz Francuske i Češke, kao i domaće proivodnje, u Beogradu je prodavao veliki broj specijalizovanih prodavnica: radnja braće Romanov „Roman“, „Surutka“, „Rukavičar“, „Rukavica“, „Elias Kabiljo“ i mnogi drugi. Vlasnik renomirane radnje rukavica, čarapa i veša „Alfa“ Nisam R. Alfandari pored prodaje pariskih modela kvalitetnih, savršeno obrađenih rukavica pisao je u „Nedeljnim ilustracijama“ protežirajući najbolje beogradske radnje, prenosi Žene kroz istoriju.

Ženske pomodne rukavice od materijala poput tila, ručno vežene čipke, pamuka, glase, napa, jelenske kože, trikoa, vune, svile u kombinacijama evropskih modnih uzora i nacionalnih motiva, predstavljaju komade primenjene umetnosti.

Prethnodni članak

Zavodljivi zimski aksesoari – od rukavica do šubara

Sledeći članak

Pamela Anderson zaštitno lice brenda Proenza Schouler

Ne propustite

Sećanje na Levi Štrausa – odeća, filantropija i vizija

Levi Štraus, rođen 26. februara 1829. godine u Bavarskoj, Nemačka, bio je

Modna tragedija – kako je Montana postao izgubljena legenda?

Vest o smrti čuvenog francuskog dizajnera Kloda Montane ražalostila je mnoge. On

Zašto je baš Milano postao modni epicenatr u Italiji?

Milano Fashion Week traje od 20. do 26. februara, a mi vam