Foto: Pexels

Zavodljivi zimski aksesoari – od rukavica do šubara

Početak
30/12/2023

Zima kao najhladnije godišnje doba, donosi nam mnoge čari u kojima uživamo i koje obeležavaju baš taj period godine. Tema koja nikada nijedno godišnje doba ne može da zaobiđe svakako jeste i to da se pred određenu sezonu opremamo specifičnim odevnim kombinacijama karakterističnih za upravo taj period. Puno puta ćete čuti uglavnom od ženskog pola, kako je određena kombinacija savršena, međutim nije za ovo vreme, previše je lagana, biće mi hladno u ovome. Ko god je mislio da je zima rezervisana samo za nošenje široke odeće u kojoj će nam biti toplo, pravo je vreme da se razbije taj mit. Moguće je nositi udobnu, zimsku čak i široku, debelu odeću, a izgledati savršeno stilizovano. Danas se više nego ikada potencira na stilizovanje određene odevne kombinacije, a ne na samu kombinaciju. Samim tim u istoj odeći možemo izgledati sasvim drugačije uz par trikova i besprekorno elegantno. Svakako da jedan od elemenata koji će doprineti našem stilu jesu mnogobrojni modni dodaci, zato hajde da pogledamo koji zimski aksesoari, mogu vašem izgledu da donesu određenu čar.

Kape, šalovi, kaputi sigurno jesu nezaobilazni momenti u periodu zime, pak moguće je nas izgled podići na još viši nivo uz par sledećih sitnica.

Iako poslednjih godina njihova popularnost opada, svaka prava dama će svoj zimski izgled upotpuniti savršeno skrojenim rukavicama. Bilo da je reč o kožnim, svilernim ili onima od kašmira ili alpaka , rukavice jesu odlika visoke mode, elegantnog i sofisticiranog stila. Pored toga što postoje razne vrste ovog odevnog predmeta u ovom tekstu govorićemo o isključivo onim verzijama vezanih za modni svet. Rukavice su nekada predstavljale i statusni simbol, te su one od najfinijih materijala mogli da sebi priušte samo oni najimućniji. Sigurno je i to da danas retko koja dama, ali i muškarac prinebegava nošenju ovog modnog detalja, a razloge je moguće tražiti u pojednostavljenim verzijama ovog izuzetno bitnog i prefinjenog aksesoara. Modne kuće Yves Sant Laurant i Agnelle(brend koji svojoj  u prodaji ima najobimniji spektar rukavica, kako onih za muškarce, tako i onih za žene, te  te samim tim u njihovoj prodaji može da se pronađu od motorciklističkih, bokserskih do najfinijih materijala modeli ), izbacile su odlične komade za ovu sezonu, kojima su dodale sitne ali efektne dodatke. Nepisano pravilo kod stilizacije rukavica sa torbicom i cipelama je da one budu u istoj boji. Važno je napomenuti da postoje i određena pravila kada se nosi ovaj aksesoar,a to je da dame ne skidaju rukavice prilikom pozdravljanja.

Prva asocijacija na ovaj odevni predmet jesu velika ruska zima, likovi iz romana Rat i mir, Ana Karenjina , ruska aristokratija i visoko društvo. Nije čudno to da nam baš ovi pojmovi padaju na pamet prilikom razgovora u šubari, s obzirom da svoju najdužu tradiciju ima upravo u Rusiji, te je postala i jedan od simbola nacionalnog identiteta. U ovoj državi nazivaju je i ušanka, baš zbog toga što je njena namena to da tokom zimskih i hladnih dana štiti uši i predeo oko glave. Mnoge šubare, uglavnom one za muškarce imaju i deo koji se izvlači kako bi se navukao na uši, dok  ovaj detalj ne zaobilazi ni verzije koje su namenjene za dame. Međutim,  kod  zenskih verzija ovog modnog dodatka šubara je  uglavnom vezana za eleganciju i visoku modu. Pravi se od krzna ovaca, lisica ili zečeva i predstavlja jedan od najtoplijih zimskih aksesoara. Upotpunjuje vaš izgled i dodaje gracioznu notu samoj kombinaciji.

Većina dama mašta da bar jednom sebi priušti da se u njenom garderoberu pronađe njeno veličanstvo- bunda. Raznih modela i dezena ovaj detalj, oslikava najvišu eleganciju, dok se o njemu govori kao i o modnom detalju koji oslikava jačinu karaktera osobe koja ga nosi. U prošlosti nije svako mogao da priušti sebi ovaj odevni predmet, s obzirom da je predstavljao i statusni simbol. Samim tim možemo da zaključimo da se radi o veoma vrednom i kvalitetnom odevnom predmetu.  Pored toga što se prvenstveno pomisli na dame kada se govori o bundi, nije neobično ni to da postoji bezbroj modela namenjenih muškarcima. Bunde možemo da podelimo na one koje se prave od prirodnog i one koje nastaju od veštačkog krzna. Kvalitet budni takođe zavisi i od krzna koje  koje životinje je model napravljen. Važno je napomenuti da   nisu sve bunde iste, ne koštaju isto, već je glavni parametar zavisnosti od porekla krzna. Zasigurno je nama najpoznatija rečenica da se bunde najčešće prave od nerca, međutim ukoliko biste sebi želeli da priuštite pravu bundu u obzir bi došle sledeće ponude. Bunde od crne i srebrne lisice, činčile, vidre ili kune spadaju među najkvalitenije i najskuplje. Bilo kako njena namena svakako jeste zastita od hladnoće dok su ovo nijanse koji će nam pomoći pri odabiru.

Danas kao i za svaki od navedenih aksesoara, postoje jeftinije i pojednostavljenije verzije svakog modela, međutim preporuka je da ukoliko se odlučite za kupovinu nekog od ovih detalja pažljivo birate, s obzirom da su sva tri deo najviše mode i elegancije. Zima ima mnoge čari, a sigurno da jedna od njih jeste i eksperimentisanje sa modom i modnim trikovima. Nemojte sebi da uskraćujete da i u ovom periodu godine izgledate savršeno obučeno.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Dan kada su praznični džemperi postali planetarni hit

Sledeći članak

Vratimo se u vreme kada su Srpkinje bile prave dame

Ne propustite

Bili smo u bekstejdžu revije Ralph Lauren u Milanu i zabeležili najlepše momente

Ekskluzivno na LA VIE EN ROSE pogledajte inovativnu mušku kolekciju brenda Ralph

Alesandro Mikele zna šta radi – pogledajte njegovu prvu kolekciju za modnu kuću Valentino

Do ponedeljka ujutru, ovoletnja Milanska nedelja mode protekla je uglavnom po scenariju.

Sastavili smo spisak ultimativnih modnih komada koje nose devojke od stila

Leto je vreme kada često “ne znamo šta da obučemo”, a često