Foto: Pinterest/ wien.info

Vreme je da posetimo uskršnje bazare u Beču

Početak
21/03/2024

Pored toga što je poznat kao prestonica sa jednom od najvećih istorija, grad raskoši, moći i statusa, Beč je prepoznatljiv i po mnogim manifestacijama koje se u glavnom gradu Austrije održavaju bar jednom godišnje. Znamo da je Beč tokom novogodišnjih praznika jedna od najglavnijih atrakcija svih turista, ali šta ovaj grad može da ponudi sa dolaskom proleća.

Verujemo da je neopisiv osećaj šetati unaokol dvorca Belvedere i diviti se njegovoj arhitekturi, ali Beč nudi niz manifestacija koje ćete moći da posetite tokom prolećnih dana. S obzirom da nailazi period uskršnjih praznika, ovaj grad je već tradicionalno godinama unazad domaćin velikih  uskršnjih sajmova. Vašari su namenjeni svim uzrastima, te ćete pored dobre zabave nakon ukrašavanja jaja, moći da pogledate mnoge umetničke radove, poslušate koncerte, a najmlađi će uživati u igraociama.  O čemu je reč?

Jedan od velikih sajmova održava se ispred dvorca Šenbrun i otvara svoje kapije svake godine već od sredine marta.  Ove godine biće održan od 16. marta pa sve do 2. aprila. Smatra se da je vašar ispred ovog dvorca jedan od najraskošnijih u celom kompleksu , dok u prilog tome govori i činjenica, kako ovde veliki broj izlagača predstavlja svoje proizvode te ćete naići na mnoštvo drvenih rezbarija, razne dekore u duhu uskršnjih praznika, sapune, mirišljave sveće i kupke ali i dizajne od keramike i stakla. Za odrasle program Džez na uskršnjem vašaru koji se održava ispred igraonice Osterhasen, može da bude pravo osveženje i i trenutak bega od svakodnevnih obaveza. Aktrakcija za najmlađe sigurno jeste dečiji muzej u sklopu dvorca ali i ringišpil koji se pokreće biciklom.

U skopu sajma možete da posetite  još par bazara, prvi jeste u samom centru grada, Am Hof koji je prepoznatljiv po običaju ukrašavannja jaja sa cvetnim dezenima, dok u isto vreme možete da uživate u tradicionalnoj kuhinji, a za sve ljubtelje umetnosti , na dohvat ruke se nalaze i umetnički radovi koje je vredno pogledati. U sklopu ovog bazara postoe i muzički programi, dok ćete dekorisanje predmeta moći lično da izvršite.

Bazar koji se održava na brdu Kalvarija nije ništa drugačiji od ostalih te i ovde možete da pronađete brojne radionice i muzičke programe za decu ali i veliki izbor uskršnjih poklona.

Na trgu Franjung nalazi se bazar pod imenom Alt – Viner, koga odlukuje oslikavanje najvećeg broja uskršnjih jaja. Veruje se da se na ovom delu bazara oslika oko 40.000 uskršnjih jaja.  Na ovom bazaru može se pronaći ručno pravljen nakit, keramičke figuriceraznovrsno cveće, kao i rekviziti u obliku uskršnjih zeka od čokolade.

Bazari rade svakog dana od 10 do 18 časova, a jedna od najvećih čarolija za najmlađe posetioce jeste čekanje uskršnjeg zeke. Evidentno je da Beč nikada ne može da omane kada su dešavanja u pitanju, te ukoliko ste možda planirali da uskršnje i prvomajske praznike provedete van države, porazmislite o odlasku u grad kulture. S obzirom da se ovi sajmovi smatraju i veoma romantičnima, ukoliko se odučite da sa partnerom posetite ovaj grad nećete se pokajati.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Cvetovi trešanja – simboli proleća u Parizu i njihove lokacije 

Sledeći članak

Futuristički raj Pjera Kardena čeka novog vlasnika

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo