Foto: VILLA MABROUKA

Vila u kojoj je živeo Iv San Loren pretvorena u hotel

Početak
08/09/2023

Zvao ju je Kuća sreće i nju je dva puta godišnje posećivao i tu stvarao svoje kreacije. Donosimo vam fotografije Vile Mabrouku u kojoj je legendarni Iv San Loren (YSL) napravio svoja najpoznatija modna dela.

“Pre Marakeša sve je bilo crno”, čuvena je rečenica ovog kreatora. “Ovaj grad me je naučio bojama i prigrlio sam njegovu svetlost, njegove mešavine i izume”, izjavio je jednom prilikom San Loren.

Foto: LA VIE EN ROSE/Žaklina Medenica

Naime, iako ga je pri prvom dolasku u Marakeš, dočekala kiša koja je trajala čitavih sedam dana – bila je to ljubav na prvi pogled.

Stvaralaštvo legendarnog modnog dizajnera od tada je bilo neraskidivo vezano za Marakeš i Maroko u kojem je, zajedno sa svojim životnim partnerom Pierreom Bergéom, odlučio stvoriti drugi dom. 1980. godine kupili su vilu u Majorelle Gardenu koja je danas Muzej, a 17 godina posle i svoju drugu nekretninu u Maroku.

VILLA MABROUKA

Kuća o kojoj vam danas pišem je ta druga vila u kojoj je slavni par živio, a nalazi se na vrhu litice iznad grada Tanger, s pogledom na Gibraltarski venac. Nju su San Loren i Bergé nazivali Villa Mabrouka (arapski naziv za Kuću sreće) i u njoj je diyajner osmišljao nove kolekcije, ugošćavao prijatelje, organizovao legendarna okupljanja…Posle smrti slavnog dizajnera i njegovog partnera Pierrea Bergéa, kuća je dobila novog vlasnika i to modnog dizajnera – Britanca Jaspera Conrana.

Jasper Conran dobitnik je brojnih nagrada u svetu mode, a poznat je po tome što često odeva članove kraljevske porodice.

U Marakešu je pre par godina otvorio L’Hotel Marrakecha nedavno i drugi hotel u Villi Mabrouka.

VILLA MABROUKA

Baš kao i nekada, nove sobe i apartmani uređeni su tako da imaju jednu temu po sobi u nijansama chutneya, karamele, smaragda i ruža. Korištene su ručno izrađene glazirane glinene pločice, mozaici i andaluzijske pločice iz 16. veka.

Zadržani su originalni stropovi, grede, podovi, kao i lusteri od stakla iz Murana.

U hotelu ćete pronaći brojne detalje zbog kojih ćete se osetiti kao da ste došli nekome u goste.

VILLA MABROUKA

Ono što je nekada bila glavna spavaća soba danas je apartman Marrakesh i njega možete iznajmiti za 900 evra za noć, dok sobe koštaju od 250 evra.

Ova vila poznata je i po svom fascinantnom eksterijeru i pogledu. Kaskadni vrt sa savršenim pogledom izvorno je bio projektiran početkom devedesetih od strane uglednog krajobraznog dizajnera Madison Coxa te pod vodstvom San Lorena i Bergéa.

VILLA MABROUKA

Rekonstrukcijom je vrt dodatno proširen te je dodano 6500 sadnica i još jedan bazen…

Pored unutrašnjosti, ovu Vilu vredi videti i spolja, te ukoliko ste u prolazu, obavezno je pogledajte.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Čudni nazivi koje je Beograd nosio kroz istoriju

Sledeći članak

Kako su dame tokom istorije bile diskriminisane?

Ne propustite

Oaze u Srbiji za odmor od gradske buke: pronašli smo kućice u kojima ćete uživati

Ukoliko želite da pobegnete negde za vikend, a niste ljubitelj hotelskog smeštaja,

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena