Foto: Pexels

Kako su dame tokom istorije bile diskriminisane?

Početak
25/09/2023

Iako je 21. vek, vek urbanizacija i promena, iako je čovek još u prošlom veku sleteo na mesec, iako živimo u svetu tehnologija, robota i veštačke inteligencije, iako je civilizacija uznapredovala i donela bezbroj inovacija, za jedan fenomen čovečanstvo još uvek nije našlo rešenje.

Položaj žena i ženska prava gorući su problemi u društvu širom sveta.

Na prvi pogled žene jesu izjednačene sa muškarcima, idu u škole, fakultete, rade, voze automobile, međutim još uvek postoji određena stigmatizacija u ovom pogledu. Još koliko vekova i inovacija je potrebno da prođe kako bi svet dosegnuo određeni nivo i kako bi ostvario potpunu slobodu i jednakost žena. Dvadeseti vek bio je prekretnica u pogledu razbuđivanja žena iz dubokog potlačenog položaja i vek u kome su žene rekle NE stavljanjem na drugo, treće ili poslednje mesto u društvu i čvrstvo odlučile da izađu na ulice svih svetskih gradova kako bi tražile pravo na najosnovnije stvari koje su im do tada bile uskraćivane.  

Foto: Pexels

Pravo glasa, kao jedno od osnovnih prava bez kojeg niti jedno demokratsko moderno društvno ne može da funkcioniše i radno pravo bile su primarni ciljevi za koje su se žene borile. 1946. godine žene u Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji su prvi put izašle na izbore.

Radno pravo je dobijeno, međutim uloga žena se ovim samo proširila. Ona je preko dana poslovna žena, a kada se vrati sa posla samo obična domaćica. Koliko su sve ove dodatne obaveze dovele žene do nezadovoljstva pokazuje i jedno istraživanje gde su emocije poput stresa, besa, brige i tuge žene znatno više izabrale od muškaraca. Tokom dvadesetg veka, veka revolucije za prava žena razvio je se i feminizam koji je danas izašao iz koloseka svog prvenstvenog cilja.

Dok je njegov primarni cilj bio podrška ženama da se bore za sebe i svoj status, danas je poprimio znatno veće oblike.

I pored toga što su žene danas obrazovane u određenim sektorima na glavnim i vodećim fukcijama su i dalje muškarci, uzmimo za primer televiziju. Na većini televizija zaštitna lica jesu žene, one vode programe i imaju svoje emisije, ali “vladari iz senke”, njihovi urednici i vlasnici televizija jesu upravo muškarci.

Dok sa jedne strane imamo situaciju u kojoj su žene predstavljene kao apsolutni vladoci današnjice, strah i trepet za muškarce, oslonac porodice, one pre svega moraju biti dobre majke, žene, a na poslednjem mestu posebne jedinke koje su nezavisne od svih uloga koje su im pripisane. 

Ne smemo da zaboravimo i na činjenicu da u određenim delovima sveta žene još uvek bivaju ekspoatisane i da je odnos prema njima i dalje veoma animalni, gde su one samo sredstvo za rađanje dece, dok se u određenim kulturama i dalje ne raduje ženskom detetu, te se ide i toliko daleko da se žene vode na abortuse kada se sazna da nose žensko dete.

Upravo je ovo prvi znak diskrminacije i šovinizma.

Žene treba da uvažavaju poštovanje svih – mladih, starijih, dece, a naročito muškaraca, iz razloga što su one pre svega njihove majke, sestre, supruge i ćerke.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Vila u kojoj je živeo Iv San Loren pretvorena u hotel

Sledeći članak

Vremeplov – uživajte u fotografijama starog Beograda

Ne propustite

Oaze u Srbiji za odmor od gradske buke: pronašli smo kućice u kojima ćete uživati

Ukoliko želite da pobegnete negde za vikend, a niste ljubitelj hotelskog smeštaja,

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena