Film o sestrama na putu od razorene Sirije do Olimpijade

Početak
31/03/2024

Pred Olimpijske igre u Parizu donosimo vam jednu od najzanimljivijih priča povezanih sa velikim sportskim uspehom hrabrih sestara. Ukoliko do sada niste pogledali ovo ostvarenje, predlažemo da to učinite.

Drama o preživljavanju i sportskim uspesima “Plivačice” osvojila je Netfliks publiku pre dve godine, donoseći priču o sestrama Mardini, sirijskim plivačicama koje su morale da testiraju svoj olimpijski duh i plivačke veštine bežeći od rata gumenjakom preko Egejskog mora.

Najmoćnije filmske priče govore o onim ljudima koji su ostvarili najveće pobede iz najtežih trenutaka. Bilo da se radi o sportu, bolesti, progonu ili preživljavanju u ekstremnim uslovima, adrenalinske priče su one koje nam mogu dati emocionalni nokaut i učiniti da se na trenutak osećamo bolje.

Ratovi na Bliskom istoku iznedrili su neverovatne priče koje su dobile počasno mesto na filmskom platnu, a “Plivačice”, govori o trijumfalnom uspehu Jusre i Sare Mardini. Sestre su bile brže i jače od olimpijskog slogana kada su krenule na izbeglički put iz Sirije na Olimpijske igre u Riju 2016. godine. Film je režirala dobitnica nagrade BAFTA Seli El Hosaini, a sestre Mardini igraju Manal i Natali Isa, sestre iz stvarnog života.

U predgrađu Damaska 2011. dve devojke čekaju pod površinom vode u bazenu, pripremajući se za Olimpijske igre. Rat kuca na vrata, ali Sirijci su naivni kao i Jugosloveni, pa kažu da nema šanse da se tako nešto desi u njihovoj zemlji. Uskoro će početi nesumnjiva razaranja koja će rezultirati talasom izbeglica 2015. godine. Svet je tada šokirala slika mrtvog dečaka Ajlana, čija je glava završila u pesku plaže u blizini turskog letovališta Bodrum, onako kako su glave čovečanstva i danas zaglavljene u pesku kada se govori o migrantima i izbeglicama.

Bomba u bazenu

Sam si u vodi. Kontrolišite šta možete. Plivaj svoju trku. Ovo su bile motivacione reči trenera Ezata Mardinija (Ali Suliman), oca sestara Mardini, koji je pomogao devojčicama da stignu do cilja na bazenu. To pravilo će morati da primeni u najtežoj trci u svom životu. Sa prvim godinama rata u Siriji, sestre su bile u Damasku. Bomba koja je pala u bazen tokom treninga na sreću nije eksplodirala, ali ih je naterala da pobegnu. Situacija je postala toliko nepodnošljiva da se sestre odlučuju da odu u Nemačku.

Da bi stigle do obećane evropske zemlje, sestre Mardini kreću na dugu izbegličku rutu. Putovanje počinje preko Turske, zemlje koja je primila najviše sirijskih izbeglica. Autobus znači deset dugih sati bez signala mobilnog telefona ili toaleta. Nakon toga, sledi prolaz kroz šumu, nakon čega će morati da ode na otvoreno Egejskog mora. Nakon što se motor iznenada zaustavi na gumenjaku punom izbeglica (koji prima samo 8 ljudi), Jusra Mardini pliva sa svojom sestrom Sarom u ledeno hladnom moru pored čamca da ga oslobodi. Uz nadljudske napore, sestre su doprinele da gumenjak i njegova posada od 18 ljudi (neplivača) stignu do grčkog ostrva Lezbos.

Da su samo to uradili, Mardinijevi bi zaslužili počasno mesto na velikom platnu. Međutim, po dolasku u Nemačku, sestre su nastavile put ka Olimpijadi. Jusra počinje ozbiljne treninge plivanja na bazenu u blizini centra za izbeglice, uz pomoć trenera Svena Spanekrebsa (kojeg igra Matijas Švajgofer, nedavno viđen u Netfliks hitu “Vojska lopova”), a nastavlja da nastupa na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. … godine.

Filmu “Plivačice” zameraju predugo trajanje i preopširnu priču, ali upravo je ovo priča o sestrama Mardini, kojima su zadate sve one situacije koje prevazilaze maštu i najkreativnijeg scenariste. Posebno su impresivne scene kada bomba padne u bazen tokom treninga u Damasku i noćnih sati koje su sestre provodile u moru, gurajući gumenjak, kao i dolazak na ostrvo u narandžastim prslucima za spasavanje.

Nema sumnje da će Netfliks film biti veliki favorit za Oskara. “Ponekad je vaša svrha u životu veća od svega što možete zamisliti”, rekla je Jusra Mardini, heroina koja spašava živote i postala je sportska šampionka.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ime Agnès Varda simbol je promene francuskog filma i umetnosti

Sledeći članak

Zašto je Bora Đorđević Biljani napisao “Ostani đubre do kraja”?

Ne propustite

Naša topla preporuka: filmovi koje treba da pogledate u svojim dvadesetim

Dvadesete važe za godine, kada se osećamo izgubljeno i istražujemo sebe, na

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,