Foto: LA VIE EN ROSE/Arhiva/Zbirka "Horoskop"

“Ukradite” citat Mike Antića i posvetite ga svojoj dami – donosimo vam one najlepše

Početak
14/04/2023

Dame su ga volele, onako boemski razuzdanog, s neizbežnom cigaretom među zubima. Miroslav Mika Antić bio je trostruki suprug i otac šestoro dece. Za njega je svaka ljubav bila prva ljubav, voleo je žene i bio zaljubljive prirode. Prvi put fatalno se zaljubio na Korčuli u jednu Mariju i odmah je hteo da se ženi, ali su ga roditelji jedva sprečili. Kao student od 21 godinu oženio je 16-godišnju Ljubicu i ostao u braku devet godina. Potom je upoznao Svetlanu, koja mu je podarila četvoro dece, sve dok nije sreo Ljilju, sa kojom je dobio još dva sina.

Rođen je 14. marta 1932. godine u severnom Banatu, u selu Mokrin.

– Ja svima kažem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih želeo, još nemam i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimio, dramskih tekstova, reportaža u novinama… A radio sam svašta. Bio sam zidarski pomoćnik, fizički radnik u pivari, kubikaš na pristaništu, mornar, pozorišni reditelj, bavio sam se vodovodom i kanalizacijom, radio sa kompresorima, obrađivao drvo, umem da napravim krov, lepim pločice, glumio sam u jednom lutkarskom pozorištu, pravio lutke, vodio televizijske emisije, bio konferansije i urednik listova – opisao je sebe jednom prilikom čuveni pesnik.

U periodu od 1941. do 1954. živeo je u Pančevu. O njemu je Nemanja Rotar napisao knjigu “Sutradan posle detinjstva”. Na Novom novosadskom groblju ispratilo ga je više od deset hiljada ljudi, 26. juna 1986. godine. Njegova poslednja želja je bila da mu pročitaju „Besmrtnu pesmu” i odsviraju „Pira mande korkoro” kada ga budu sahranjivali.

Za njim su ostali neki od najlepših citata o ženama i ljubavi, a svakako da jedan možete “ukrasti” i posvetiti svojoj dami.

“Nisam osećao da diram u tuđe ni kada te prvi put videh i poželeh. Oduvek si bila moja više nego što sam ja svoj i više nego si i sama svoja.

“Ne kradi mi sebe od mene, budalo glupa.”

“Htio bih toliko toga da ti kažem, a ne znam, ne znam ništa bolje sad kad se voli.”

“Evo, silazi sumrak, i svet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipeo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.”

“I kad se jednom u dubokoj starosti sretnemo u nekom domu penzionera, pa pred Novu godinu ili neki drugi praznik odigramo zajedno jedan valcer ili tango, i zaljubimo se jedno u drugo 3681. put, neka i to bude samo prva ljubav i nijedna više.”

“Izgleda, prestao sam da volim. Počeo sam da mislim ljubavlju. Izgleda da sam izdao najlirskije u sebi. Počeo sam da mislim osećanjima.”

“Gospođice, ja nisam za tobom bio onako obično, gimnazijski zanesen. U meni je sve do tabana minirano.”

“Najlepše čudo sveta, skupi se uz mene i ćuti.”

“Čitave noći lutao sam oko stanice, i razgledao vozove što odlaze i dolaze. Imao sam dovoljno vremena da mirno o svemu razmislim. Gospođo, ja sam u vas neizlečivo zaljubljen.”

“Jedino čisto čulo to je dodir njene i moje ruke. Sve ostalo, uopšte nisu čula.”

“Ljubav je kao snaga, ako je više trošiš više ćeš je imati.”

“To, kako da se voli ne uči se iz knjiga, ne uči se u školi. To se uči iz sebe, kad se otvori srce, pa boli ili ne boli.”

“Zavoli trag moga osmeha na rubu čaše, na cigareti, i blatnjav hod duž ulica koje sigurno nekuda vode. Bićemo suviše voljeni ili suviše prokleti. Budi uz mene kad odem.”

“Ni Bog nam nije verovao tih dana. Ni priroda. Ni ljudi. Verovala je samo naša ogromna ljubav. Verovala je samo tvoja ruka u mojoj ruci.”

“Valja se dobro osloniti o svoju hrabrost i ljubav, i plave slojeve nade. To vam je najprostiji način da pronađete sebe i domognete se mnogih nesvakidašnjih čuda.”

“Malo je bilo. Al’ ipak, kad pogledaš: dosta je sve ono što smo i rekli i prećutali.”

“Nema na svetu dve iste srede, dva ista utorka, ista petka. Sve nove ljubavi drukčije vrede, živi se svaki put ispočetka”

“Treći put kad se zaljubiš, izbriši obe ranije. Nek treća bude prva. Nek peta bude prva. Nek stota bude prva, ako se pošteno diše. Kad ljubav brojiš do jedan, onda je ima najviše”

“Ja sam sakupljač neobičnih stvari. Neka drugi sakupljaju značke i marke. Ja sakupljam dane, časove i trenutke.”

BONUS VIDEO: Mika Antić o životu i smrti

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Srpski film dočekan ovacijama u Njujorku

Sledeći članak

Za ljubitelje gramofonskih ploča – 22. aprila besplatan umetničko-zabavni program u Beogradu

Ne propustite

Preporuka za one sa malo slobodnog vremena: 10 knjiga koje se čitaju za jedan dan – “pitke” su i zanimljive

Da li želite da pročitate neku kratku knjigu i da se zapitate

Da li znate koje je reči Desanka Maksimović najčešće koristila?

Desanka Maksimović jedna je od najvećih srpskih pesnikinja. Žena plemenitog srca koja

Meša Selimović: Važne reči velikana jugoslovenske književnosti

Među svetlima jugoslovenske književne scene, Mehmed (Meša) Selimović zauzima posebno mesto. Rođen