Foto: Facebook/Александар Карађорђевић

Šta je Karađorđevićima u rodu kralj Čarls III?

Početak
24/07/2023

Kada prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević kaže da je kralj Čarls III njegov rođak, tu pre svega misli na povezanost dve kraljevske porodice i dinastije plave krvi Karađorđevića i Vindzora, preko porodice princa Filipa, ali i kumovskih veza sa kraljicom Elizabetom II.

Rodbinske veze Karađorđevića sa vojvodom od Edinburga potiču od vremena kada se Margarita od Badena, ćerka druge sestre princa Fillipa udala 1957. godine za princa Tomislava Karađorđevića. Upoznali su se dok je kraljević Tomislav sa braćom Andrejom i Petrom živeo sa majkom kraljicom Marijom Karađorđević u egzilu u Londonu.

Porodične veze Karađorđevića sa vojvodom od Edinburga ojačane su kada se princeza Kristina Margareta von Hesen Kasel, ćerka Filipove najmlađe sestre se udala 1956. godine za princa Andreja Karađorđevića.

Foto: Facebook/Aleksandar Karađorđević

Dakle, sinovi kralja Aleksandra Karađorđevića, prinčevi Tomislav i Andrej bili su zetovi britanskog princa Filipa, vojvode od Edinburga i supruga kraljice Elizabete Druge.

Međutim porodica poslednjih srpskih kraljeva Karađorđevića je u višestrukim rođačkim vezama i sa kraljicom Elizabetom Drugom i kraljevskom podoricom Vindzor.

Početak ove rođačke povezanosti srpske i britanske krune je bio ženidba kralja Aleksandra Karađorđevića 1922. godine rumunskom princezom Marijom von Hohenzollern-Sigmaringen, piše citimagazine.

Njena majka rumunska kraljica Marija bila je princeza od Velike Britanije i Irske, sinovica engleskog kralja Edvarda Sedmog i unuka britanske kraljice Viktorije. Njen deda po majci bio je Alfred, vojvoda od Edinburga, drugi sin kraljice Viktorije. To je bila najdirektnija i najsnažnija porodična veza srpske dinastije Karađorđevića i britanske dinastije Vindzor.

Foto: Facebook/Aleksandar Karađorđević

Kada su kralj Aleksandar Prvi Karađorđević i kraljica Marija Karađorđević u Beogradu 1923. godine rodili budućeg kralja Petra Drugog Karađorđević, njegov kum na krštenju bio je britanski kralj Džordž Šesti.

Kralj Džorž je bio i moj kum na krštenju. Njegova ćereka sadašnja kraljica Elizabeta Druga je moja kuma. U vreme kada me 1945. godine krstio patrijarh Gavrilo u Vestminsterskoj opatiji, Elizabeta je bila princeza. A njen suprug Vojvoda od Edinburga, bio je stric, blizak rođak moje majke Aleksandre, ćerke grčkog kralja Aleksandra i kraljica od Jugoslavije – otkrio je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević svoje duboke veze sa Vindzorima za lopusina.com.

Kada je Čarls III krunisan za kralja posle smrti kraljice Elizabete II, Aleksandar Karađorđević je na svom zvaničnom Facebook profilu napisao: “Čestitam svom drugom ujaku Čarlsu III…”, što je još jedan dokaz bliske povezanosti sa nekadašnjom vladajućom kraljevskom porodicom Karađorđević u Srbiji i porodicom Vindzor u Britaniji.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Najlepši kafići u Beogradu za jutarnji mir i kafu

Sledeći članak

“Raj za dušu” u Srbiji – mesta koja morate posetiti do kraja leta

Ne propustite

Nezaboravan dan u prirodi – najbolje ideje za piknik

Piknik je idealna prilika da se odmorite od svakodnevne gužve i uživate

Koje cveće je najbolje saditi u aprilu? Imamo odgovor

April je idealno vreme da obavite pripreme za novu cvetnu sezonu u

Znamo kako da uredite fotografije za estetičan Instagram feed

U digitalnom dobu, Instagram je postao nezaobilazna platforma za izražavanje i deljenje