Foto: Privatna arhiva

Preminuo Srđan Koljević, tvorac filma “Nebeska udica”

Početak
08/07/2023

Danas je u Beogradu, nakon duge i hrabre borbe sa bolešću, preminuo Srđan Koljević (1966), scenarista, režiser i akademski profesor.

Osim što potpisuje scenario na 15 dugometražnih igranih filmova, dva dugometražna dokumentarna filma, i dve TV serije, po svojim scenarijima  sam je i režirao tri igrana filma, i jednu TV seriju.

Ostvarenja koja potpisuje bila su gledana u bioskopima ali i nagrađivana u svetu i regionu, na najvećim smotrama filma kao što su Berlinski filmski festival i Sandens Film Festival. Kao scenarista debitovao je 1993. godine sa filmom «Kaži zašto me ostavi» Olega Novkovića a kao reditelj debitovao je sa filmom «Sivi kamion crvene boje» 2004. godine, koji je snimio po sopstvenom scenariju a koji je prikazan na 40 međunarodnih festivala i nagrađen sa 11 nagrada.

Zajedno sa Đorđem Milosavljevićem napisao je scenario za film «Nebeska udica» (2000) u režiji Ljubiše Samardžića koji je prikazan na Berlinskom Filmskom Festivalu kao i na festivalu u Palm Springsu gde je i nagrađen nagradom publike.

Sa Melinom Koljević je bio ko-scenarista filma «Klopka», u režiji Srdana Golubovića, koji je prvi srpski kandidat za nagradu Oskar koji je ušao u uži izbor od 8 filmova. U istoj saradnji sa Srdanom Golubovićem kao rediteljem i Melinom Koljević potpisuje i film «Krugovi» (2013) koji je prvi srpski film prikazan a i nagrađen na festivalu Sandens. Do samog kraja života, osim što je neumorno radio kao autor, bio je i posvećeni profesor na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu gde je predavao filmski scenario na katedri za dramaturgiju, na kojoj je i sam diplomirao.

Radio je i kao mentor na različitim evropskim radionicama gde je predano pomagao razvoj mladih filmskih autora. Za sobom ostavlja dve kćerke, veliku porodicu i život posvećen filmu i akademskom radu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Drugi deo Festivala francuskog filma na Ušću – od 29. juna do 2. jula

Sledeći članak

Najslavniji podstanar – u ovoj zgradi je živeo Ivo Andrić

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine