Foto: Pexels

Po čemu se zimski parfemi razlikuju od letnjih?

Početak
11/10/2023

Pored toga što nas naš karakter čini baš onim što jesmo, postoji još jedna stvar koja daje lični pečat svim ljudima na ovom svetu, ono što nam je svima zajedničko. Miris. Za nekoga je to onaj njegov lični, prepoznatljivi – a za nekoga parfem koji mu se dopada i koji prija njegovoj koži. U srcu svega je svakako, upravo miris.

Foto: Pexels

Mirisna nota parfema koji nosimo može imati veliki uticaj na naše raspoloženje, samopouzdanje i prvi utisak koji ostavljamo na druge ljude pa i na nas same. Odabir pravog parfema za neku određenu sezonu može biti ključno kako bismo postigli sklad. Sklad mirisa, sklad naših osećanja, našeg samopouzdanja. Ako zimi nosimo parfem koji nas podseća na leto, možda miriše na more, kokos, neke citruse, da li ćemo se osećati u skladu sa vremenom ili ćemo žaliti za morem i toplim danima? Naravno, biće nam i lepo da se setimo sunca i morske vode, ali nećemo osetiti zimu, odnosno sezonu kada nosimo određeni parfem. Zato ćemo danas zajedno pričati o tome kako razlikovati letnje i zimske parfeme i ponudićemo savete za odabir pravog mirisa za svako godišnje doba!

Prva i osnovna razlika jesu, naravno,

 1. Sezonske Razlike

Letnji i zimski parfemi razlikuju se u nekoliko ključnih aspekata:

 • Sastojci, note: Letnji parfemi u sebi gotovo uvek imaju nešto sveže, voćno.. Citruse, možda limun, mandarinu, bergamot. Oni se često koriste kako bi stvorili osećaj svežine, a u letnjem periodu jako nam je važno da se osećamo sveže i čisto. Nasuprot tome, imamo zimske parfeme koji sadrže dublje, jače i toplije note – vanilu, cimet, drvenaste tonove, tamnu čokoladu..
 • Trajnost: Zbog hladnijih temperatura, zimski parfemi se obično duže zadržavaju na koži zato što hladnije temperature sprečavaju brzo isparavanje mirisnih nota. Zimi ste sigurni sa bilo kakvim parfemom – duže će biti na vašoj koži. Preko leta se preporučuje češće nanošenje ili upotreba parfema sa većim postotkom mirisnih ulja.
 • Intenzitet: Zimski parfemi često su intenzivniji i mogu biti teži (“Jao boli me glava od mirisa”, teški) Letnji su obično suptilniji i lakši stvarajući prijatan mirisni efekat koji nije prenapadan.
 1. Saveti za odabir letnjeg parfema
Foto: Pexels

Za savršen letnji parfem, razmislite o sledećem:

 • Sveže i voćne note: Tražite parfeme s notama citrusa, morske svežine, zelene trave i voća poput dinje, lubenice ili limete. Tokom vrelih dana, koji nekada dođu i do 40 stepeni, ove kombinacije mogu pomoći da se osećamo dobro u svojoj koži, da se osećamo čistije i hladnije iako sve pored nas gori!
 • Lagani i osvežavajući: Birajte parfeme s lakim i osvežavajućim karakterom. Oni će vam omogućiti da se osećate prijatno i udobno čak i na visokim temperaturama.
 • Upotreba parfemskih ulja: Razmotrite upotrebu parfemskih ulja, koja su često koncentrisanija i traju duže na koži. Možete ih nanositi na pulsne tačke ili koristiti sprej verzije za ravnomernu distribuciju. Jedna od preporuka za jače a domaće parfeme jesu Chez Pierre parfemi, poreklom iz Niša. Reč je o jednoj porodičnoj parfemskoj kući koja u svojoj ponudi, pored klasičnih parfema koje možemo naću svuda, nude i parfeme sa pojačanom koncentracijom parfemskog ulja. To su parfemi koji neuporedivo duže ostaju na koži i pružavaju vam samopouzdanje i unutrašnji mir – jer znate da mirišete neodoljivo dobro,
 1. Saveti za odabir zimskog parfema
Foto: Pexels

Za zimsku sezonu, pratite sledeće:

 • Toplije i dublje note: Potražite parfeme s notama vanile, cimeta, ambera, pačulija i tamne čokolade. Savršeno za džemper, kamin i sneg!
 • Intenzitet i trajnost: Zimski parfemi mogu biti intenzivniji, pa se nanose u manjim količinama. Trajnost je prednost, jer će miris ostati na koži i odeći tokom celog dana.
 • Prilagođavanje okolini: Obavezno testirajte parfem pre nego što se odlučite za kupovinu, kako biste videle kako miris evoluira na vašoj koži. Zimi se marfemi sporije razvijaju, budite strpljivi!

Ipak, ne zaboravite da je odabir mirisa veoma lična odluka i da nešto što mi osećamo da prija leti, vama možda prija zimi. Kod parfema postoje bazične karakteristike koje možemo ispratiti, ali sve ono ostalo je na nama i u nama. Ako se vi zimi osećate kao da je leto, ko smo mi da vas ubeđujemo u suprutno? Pratite šta vam govori vaše telo i vaš lični miris, vaša koža.. Sigurno ćete znati da ocenite šta je za vas u nekom određenom godišnjem dobu – baš ono što bi vam prijalo. Eksperimentišite i pronađite onaj koji odražava vašu jedinstvenu ličnost i stil!

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kakav je novi miris modne kuće Poco Rabanne?

Sledeći članak

Chez Pierre – stara srpska parfimerija sa mirisom Pariza u sebi

Ne propustite

Arapski parfemi su nova opsesija, izdvojili smo najlepše

Samo kap parfema može da napravi malo čudo u našem životu. On

Mancera – miris koji će vas učiniti posebnima

Brend Mancera predstavlja neobičan spoj porodičnog znanja i želje za kreirajem luksuznih

Šta su Economic parfemi i koje mirise kriju u sebi?

Mnoge devojke, ali i muškarci se dolaskom u drogeriju odluče za kupovinu