Foto: Pinterest/ pinterest.comhttps

Po čemu je posebna ljubičasta boja?

Početak
01/04/2024

Ljubičasta boja kombinuje stabilnost plave i energiju crvene boje. Simbolizuje moć, plemenitost i ambicije. Asocira na kraljevstvo. Takođe, uz ljubičastu boju se vezuje mudrost, dostojanstvo, nezavisnost, kreativnosti i tajanstvenost. 

Istorija ljubičaste boje

Foto: Pinterest/ saatchiart.com

U prastarim vremenima ljubičasta boja bila je veoma cenjena i veoma skupa, dostupna smo bogatašima i kraljevskim porodicama. Mnogi kraljevi i carevi iz Starog Egipta i Rimskog carstva, nosili su ljubičastu odeću

U drevnom feničanskom gradu Tiru (današnji Liban), razvijena je tehnika za stvaranje ljubičaste boje – Tirski purpur.  Boja se dobijala iz malih morskih puževa (školjki). Nakon otvaranja školjki puževi su bili izloženi suncu. Posle izvesnog vremena žuta sluz koju su lučili puževi, najpre je postala zelena, zatim tamno plava i na kraju ljubičastocrvena. Dobijena boja je bila bogata i trajna.

Proces je bio zaista zahtevan i skup. Bilo je potrebno oko 10.000 morskih puževa da bi se napravio jedan gram ljubičaste boje. Po nekim izračinima, 350g ljubičaste boje koštalo je kao tri gomile zlata, što bi danas bilo približno iznosu od 56.000 dolara

Dostupnost ljubičaste i masovna proizvodnja počela je oko 1856. godine, kada je engleski student hemije (18)  V. Perkin slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao da napravi sintetički lek protiv malarije.

Iz istorije boje poznato je da je ljubičasta nekada imala značenje potpuno suprotno od kraljevskog statusa. Tokom postojanja Babilona, bludnice, kao i vojnici koji su ulazili u netradicionalne intimne odnose, često su koristili ljubičastu boju u svojoj odeći. 

Psihologija boje

Foto: Pinterest/ herminehesse.tumblr.com

Prema većini psihologa,  ljubičasta boja je tačka u kojoj se uravnotežuju dualnost i sveststrast i mudrost. Spaja duhovno i zemaljsko. Ljubičasta stvara harmoničan odnos između svesti i mira.

Podstiče kreativnost tako što budi naša čula, istovremeno promovišući tišinu neophodnu za intuitivna, pronicljiva zapažanja. Predstavlja harmoniju – ravnotežu između suprotstavljenih sila.

Ljubičasta se smatra najtajanstvenijom bojom. Smatra se simbolom znanja, strasti, pokajanja, umerenosti. Jedno od glavnih značenja ove boje je transformacija. Ljubičastu se povezuje sa razvojem ili izoštravanjem intuicije, zbog čega je mnogi vidovnjaci i ljudi koji se bave magijom koriste u svojim ritualima.

Treba napomenuti da svaka nijansa ljubičaste boje može imati različito značenje. Na primer, ako prevlađuje plava boja, posebno tamnija nijansa, onda je to simbol grubosti i moći.  Ako u boji dominira crvena, to je simbol nezrelosti . Svetle nijanse ljubičaste imaju umirujući efekat, što je korisno kada se treba oporaviti od stresa, a takođe daju vedrinu i pomažu da postanemo optimist. Višak ljubičaste boje čini nas pospanim, uspavljuje budnost. Po mišljenju psihologa nije dobro dugo boraviti u prostorijama obojenim u ljubučasto i nije preporučljivo da se deca okružuju ovom bojom.

Simbolizuje poznavanje značenja bića, uloge čoveka u ovom svetu, razumevanje pitanja života i smrti, zla i dobra. Ljubičasta takođe simbolizuje nostalgiju, žalost, tugu i starost. Ljubičasta boja podstiče saosećanje, osetljivost i inspiraciju, često pomaže kod mentalnih stanja kao što su očaj, neuroza, nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja. 

Ako je zelena boja proleća, onda ljubičasta dočarava jesen, bledeću svetlost i kraće dane. 

Ljubičasti tip osobe

Foto: Pinterest/ elle.be

Ljubitelji ljubičaste boje su moćne osobe koje vole da budu u centru pažnje. Strastveni su i impulsivni. Harizmatični i autentični, zbog čega se ističu u masi. Ne boje se rizika, tačno znaju svoje ciljeve i odlikuju se smelošću.

Pozitivno simboličko značenje ljubičaste boje

  • Kraljevstvo
  • Duhovnost
  • Intuicija
  • Luksuz 
  • Mir
  • Magija
  • Ekstravagancija
Foto: Pinterest/ buzzfeed.com

Negativno simboličko značenje 

  • Bahatost
  • Neutemeljenost
  • Preterana ekstravagancija

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Sve što treba da znate o Ajfelu na njegov 135. rođendan

Sledeći članak

Imamo prirodane recepte za detoksikaciju organizma

Ne propustite

Zaplovite Beogradom – spisak brodova za obilazak i razgledanje grada sa reka

“Beograd je najružniji grad, na najlepšem mestu na svetu”, govorio je nekada

Ekstremne dobrodošlice: Predlog putovanje kroz mesta Srbije za svaki mesec

Predstavljamo vam najbolja mesta i aktivnosti za putovanja po Srbiji za svaki

Priča o poslednjoji kišobrandžijskoj radnji u Srbiji

U srcu Beograda, u Balkanskoj ulici, jedna radnja odoleva vremenu i tehnološkom