Foto: https://www.pinterest.com/pin/116319602851565458/

Od šegrta do zvezde dizajna – Ko je Alexander Wang?

Početak
31/01/2024

Alexander Wang je američki dizajner i osnivač istoimenog brenda, koji već godinama privlači pažnju u modnom svetu. U nastavku pročitajte kako je izgledao njegov put do zvezda...

Wang je rođen 26. decembra 1983. godine u San Francisku, gde je i odrastao. Prve korake u svetu mode napravio je sa 15 godina kada je pohađao letnji dizajnerski kurs u Londonu na Central Saint Martins. Nakon toga preselio se u Njujork kada je upisao Parsons School of  Design.

Iskustvo u oblasti mode stekao je stažirajuću u časopisu Vogue i Teen Vogue. Takođe je radio i kao šegrt Mark Džejkobsa. Ova praksa omogućila mu je da stekne neprocenjivo iskustvo i uči od jednog od vodećih dizajnera u industriji.

Nakon toga  2005. godine odlučuje da napusti koledž u Njujorku i pokrene svoju modnu marku. Njegova tadašnja kolekcija bila je pretežno od trikotaže. Svoju prvu kompletnu žensku linuju predstavio je na jesen 2007. godine na Nedelji mode u Njujorku kada je privukao veliku pažnju.  

Naredne godine osvojio je glavnu nagradu Saveta modnih dizajnera Amerike – CFDA Vogue  Fashion Fund. Iste godine lansirao je i prvu linuju torbica i novu kolekciju gde je dominirala crna boja. Njegovi komadi nalazili su se na policama više 650 prodavnica širom sveta, a svoju prvu prodavnicu otvorio je 2011. godine na Menhetnu.

Takođe,ono što je zanimljivo u njegovoj karijeri da je dizajnirao čak 35 odevnih komada za ženu svoga brata i njihovo venčanje.

Alexander Wang imao je značajnu saradnju sa modnom kućom Balenciaga. On je postao kreativni direktor Balenciaga u decembru 2012. godine, preuzimajući od tadašnjeg kreativnog direktora, Nicolasa Ghesquièrea. Ovo je bila značajna tačka u njegovoj karijeri i označila je njegov prelazak sa nezavisnog dizajnera na vođenje jednog od najpoznatijih luksuznih modnih brendova.

Wang je ostao na čelu Balenciage do kraja 2015. godine, kada je napustio poziciju kreativnog direktora. Tokom njegovog mandata, donosio svoj prepoznatljiv urbani i edgy stil u Balenciagu, pridonošenje brendu novim estetskim elementima.

Nakon njegovog odlaska iz Balenciage, Alexander Wang se vratio fokusiranju na svoj sopstveni brend i nastavio je graditi svoju karijeru u modnoj industriji.

Njegovu karijeru obeležila je i saradnja sa poznatim sportskim brendom Adidas.

Wang dizajn poznat je po spajanju sportskog i urbanog stila. Njegove kreacije često obiluju minimalizmom, čistim linijama i modernim krojevima. Često eksperimentiše sa materijalima, a uglavnom koristi monohromatske palete, posebno crna, bela i siva boja.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

LA VIE EN ROSE vam otvara vrata matinéea Kopenhaške nedelje mode

Sledeći članak

Istorija i razvoj pozorišne kostimografije

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i