Foto: Pexels

Zašto smo dopustili da papuče “izađu” na ulicu?

Početak
16/08/2023

Nadamo se da grešimo, ali smatramo da se većina vas neće složiti sa nama kada kažemo da su “ružne papuče” zaludele ceo grad i šire i da je ono što se nekada nosilo isključivo po dvorištu, danas trend koji je uzeo maha. Nije ovde reč samo o papučama brenda Crocs, već i o mnogima koje su nalik onima “za po kući”.

Nismo sasvim sigurni koji trenutak u prošlosti je bio preloman da se taj trend pojavi na ulicama našeg grada. Razumemo da su ovi komadi udobni, ali kada su stil i elegancija u pitanju – mi bismo ih bacili u kantu i zakonom zabranili.

Neretko viđamo u Beogradu devojke koje nose elegantne haljine i čupave papuče (poput onih koje se nose uz bademantil). Momci idu u korak sa njima, pa nose pomenute Kroksice, sa sve animacijama na sebi. Pomalo čudno i užasavajuće u poređenju sa nekadašnjim stilom beogradskih dama i gospode. Zar ne?

Pokušavamo da zamislimo na primer… gospodina Sinatru u ovim papučama i stvori nam se gorak ukus. Ostavljamo vam fotografiju ispod da i vi učinite isto. Nikako! Neprihvatljivo i smešno. Nimalo gospodski, nimalo lepo.

Trend ružne obuće ne pokazuje znake da “bledi”, naprotiv – sve više se širi i pomalo nas plaši činjenica da će kroz možda godinu ili dve veći procenat populacije nositi “baš bilo šta” zarad udobnosti.

Sigurno ćete reći – “Pa naravno, udobnost je važna”. Slažemo se, ali ne treba pratiti trendove po svaku cenu. Postoje i oni komadi obuće koji su elegantni, a udobni.

Još jedna stvar koja nam ne dopire do uma jeste to da su ružne i krajnje nepristojne cipele italijanskog brenda Avavav skoro rasprodate. Ta činjenica nas tera da se zapitamo – dokle ide ljudska bizarnost?

Da li je ružna obuća opstati? Prema mišljenju stručnjaka, ona će opstajati na ovoj planeti kako prolaze godine. Dr Džonson (osnivač bloga o psihologiji potrošača PopNeuro i osnivač programa obuke iz neuronauke i marketinga) pominje da smo se verovatno tokom pandemije navikli na udobnost i na vreme koje smo provodili kod kuće, samim tim i na “apa-drapa” izgled koji je većina prenela i na ulice nakon korone…

Podsetimo se ne tako lepog prizora sa dodele Oskara 2021. godine kada je američki muzičar Amir Halib Tompson, poznatiji kao Kvestlav nosio ni manje ni više nego zlatne kroksice sa kojima se i pohvalio na svom Instagram profilu. Nimalo prikladan stajling za takvu ceremoniju.

Foto: Instagram

Molimo vas da ne pratite slepo trendove jer nije sve nužno i lepo. Ne dozvolite da modna industrija manipuliše vama, već procenite šta je zapravo i u pravom smislu reči – klasa. Papuče, ipak ostavite kod kuće ili na plaži, a u svet idite elegantni i prefinjeni zarad primera koji ostavljate generacijama ispred vas.

Prethnodni članak

Kako su baletanke postale modni trend?

Sledeći članak

Jedna smrt i beleška sakrivena iza brenda Gucci

Ne propustite

Upoznajte najmlađeg dizajnera na svetu – Max Alexander

Kao deca često maštamo o različitim poslovima kojima bismo voleli da se bavimo

Igor Todorović za LA VIE EN ROSE – “Revije su kod nas povod za izlazak, a najmanje prikaz tržišta”

Modna scena Srbije je, rekli bismo, nakon odlaska velikog kreatora Aleksandra Joksimovića,

Kreatorka kostima iz serije “The New Look” otkrila kako je stvorila magiju

U svetu mode, kao i u umetnosti, svaka epoha ima svoj jedinstveni