Foto: Netflix / Printscreen /Adam Driver u ulozi Mauricija Gučija

Jedna smrt i beleška sakrivena iza brenda Gucci

Početak
17/08/2023

Film “House od Gucci” Ridlija Skota, kriminalistička drama o ubistvu Mauricija Gučija, izazvala je veliku zainteresovanost tokom 2021. godine kada je i zvanično prikazana u bioskopima širom planete. Adam Driver je fenomenalno odglumio pokojnog Gučijevog naslednika, a Lejdi Gaga snašla se u ulozi Gučijeve bivše supruge, Patricije. U slučaju da se pitate, “House of Gucci” je u velikoj meri zasnovana na istinitoj priči — ubistvo bivšeg direktora brenda Gucci zaista je uzdrmalo medije 90-ih godina.

Priča o životu Mauricija Gučija

Mauricio Guči je bio poslednji iz porodice Guči na čelu brenda. On je bio unuk prvobitnog osnivača svetski poznate modne kuće. Oženio se Patrizijom Ređani 1972. godine, a par je živeo luksuznim životom dok je odgajao svoje dve ćerke. Kada je Gučijev otac umro 1983. godine, Mauricio je dobio njegov udeo od 50 odsto u kompaniji. Kada je bio na toj poziciji, odbacio je pa čak i pokrenuo tužbe sa drugim rođacima i pokušao da popravi Gučijev status u javnosti, ali je u narednih nekoliko godina izgubio milione. Na kraju, par se razišao, a Mauricio je prodao kompaniju Investcorp-u za više od 100 miliona dolara. Preselio se kod mlađe žene po imenu Paola Franchi i kasnije uložio u kazino u Švajcarskoj.

Dan ubistva Mauricija Gučija

Na putu do svoje kancelarije 27. marta 1995. godine, Mauricio Guči stradao je od hitaca iz pištolja – tri puta je pogođen u leđa i jednom u glavu. Upucao ga je nepoznati napadač, po nalogu njegove, tada bivše supruge – Patricije. Portir zgrade u kojoj se nalazi firma Gucci, Đuzepe Onorato, takođe je upucan dva puta, ali je preživeo. Istražitelji su otkrili mnoge tragove, uključujući Gučijeve prezrene rođake i poslove u kazinu. Skoro dve godine kasnije, Patricija i još četiri osobe uhapšene su 31. januara 1997. godine.

Foto: Pinterest (Patricija u policiji)

Suđenje za ubistvo u Gučiju

Tokom suđenja, mediji su Patriciju počeli da nazivaju Reggiani Vedova Nera, odnosno “Crna udovica”, jer je optužena da je organizovala ubistvo. Vidovnjakinja Đuzepina optužila je Patriciju da joj je platila da angažuje ubice. Patricijini advokati rekli su da, iako je želela da joj muž umre, nikada nije postupila prema tim rečima.

Tužioci su pronašli Patricijine neobično sumnjive beleške. U jednoj od njih je napisala: “Ne postoji zločin koji se ne može kupiti novcem”. Na dan kada je njen bivši suprug preminuo, napisala je samo: “paradeisos”, grčku reč za “raj”.

Aurijema (vidovnjakinja) je dobila 25 godina zatvora. Portir Ivano Savioni, koji je pomogao Aurijemi da kontaktira ubice, osuđen je na 26 godina zatvora. Oracio Čikala, vozač automobila za bekstvo ubice, osuđen je na 29 godina zatvora. Patricija, koja nikada nije priznala da je naručila ubistvo, osuđena je na 29 godina zatvora – ali je njena kazna na kraju skraćena na 26 godina u žalbenom postupku. Njeno vreme u zatvoru je dodatno skraćeno kada je 2014. godine, podnela zahtev za slobodnu građanku 2017. godine.

Danas italijanska “Crna udovica” živi s papagajem i psom, prilično usamljena. Njene ćerke ne žele da razgovaraju s njom, kao ni prijateljica koja joj je pomogla da pronađe plaćenog ubicu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zašto smo dopustili da papuče “izađu” na ulicu?

Sledeći članak

Dior, Céline i Jacquemus u Beogradu – zavirite sa nama na prodajno mesto

Ne propustite

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,

Priča o Manolo Blaniku, dizajneru cipela koji stvara modna umetnička dela

Nezaboravni modeli cipela nose potpis Manolo Blanika (Manolo Blahnik) — jednog od

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare